Karaman Günes Enerjisi’nde En Uygun Illerin Basinda

“Karaman Günes Enerjisi Teknolojisi Ile Bulusuyor” konulu toplanti geçtigimiz gün Valilik toplanti salonunda yapildi.

Karaman Günes Enerjisi’nde En Uygun Illerin Basinda
Vali Yardimcisi Riza Gençoglu’nun baskanlik ettigi toplantiya ilgili birim amirleri, Karamanli yatirimcilar,Enerji Federasyonu yetkilileri , Sulama kooperatifleri üyeleri EMO baskani ve üyeleri ile konu ile ilgilenen Karamanli isadamlari katildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Vehbi Konarili, ilimizde Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi kurulmasi sürecinde bugüne kadar neler yapildigini anlatan bir sunum gerçeklestirdi.
Sunumda,  MEVKA tarafindan DFD kapsaminda desteklenen ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi tarafindan hazirlan fizibilite raporu ile birlikte Karaman Ticaret ve Sanayi Odasinin isletme Müdürlügü kuracagini belirtir yazisi ve Il Tarim Müdürlügünce önerilen alanin 1/25.000 lik haritalari ile birlikte EIEB kurulmasi halinde 595 MW Kurulu güçte yatirim yapmayi taahhüt eden firmalarin bilgi formlari ile birlikte hazirlanan basvuru dosyasinin 4 Nisan 2013 tarihinde Vali Murat Koca tarafindan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligina teslim edildigini söyledi.
Sunumda ayrica Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, termik, hidroelektrik, rüzgar ve günes enerjisinde 5 yilda yerli teknolojiye geçilecegini, Türkiye’nin 2023’e kadar enerjiye yapacagi yaklasik 130 milyar dolarlik yatirimin, yüzde 80’inin yerli teknolojiler kullanilarak gerçeklestirilmesi hedeflendigi bu kapsamda yalnizca Günes Enerji Santralleri (GES) kurmak degil , Günes ile ilgili teknolojinin de Karaman’da olusmasi gerekliligi üzerinde duruldu.
Günes enerjisinden 600 megavatlik elektrik üretimi lisansi için Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu'na (EPDK), 5 günde toplam kurulu gücü yaklasik 8.900 megavata ulasan 496 basvuru yapildi. Karaman için yapilan basvuru toplam basvurunun yaklasik altida biri oldugu, Karaman’in Günes Enerjisi konusunda en uygun alan illerin basinda geldigi ifade edildi.
Ince film teknolojisi ile panel fabrikasi kurmayi düsünen Alman ortakli TURKWIND A.S yetkilisi Zafer Hamamizade, Izmir Torbali’da kurmaya basladiklari ve Türkiye’nin Günes Enerji yatirimlari konusunda gelismelere bagli olarak FV Panel üretimi konusunda ikinci bir üretim Merkezini Karamanda kurmayi düsündüklerini ifade etti.
Zafer Hamamizade sunumunda kendi teknolojilerinin invertersiz çalistigini, inverter yerine DC jeneratör kullandiklarini bu sisteminde dalgalanmaya sebep olmadigindan sebekeye bir yük olusturmadigini belirtti. Asil amacin ada sistemi olusturup sebekeden bagimsiz kirsal alanda sulama ihtiyacini giderebilecek çözümler üretmek oldugunu söyledi.
Ayrica Karaman bölgesinde kullanilan Su Pompalarinin Enerji ihtiyaçlarini karsilanmasi için 10,20,30,40 ve 50 kW lik sistemler gelistirilmis olup bunlarin kullanimi ve Finans saglanmasi konusunda da bilgilendirme yapildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284