Karaman’da Besicilik Sempozyumu Yapıldı

Karaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından ilki düzenlenen Besicilik Sempozyumu ilgiyle takip edildi

Karaman’da Besicilik Sempozyumu Yapıldı

25 Nisan Çarşamba günü Karaman’da düzenlenen ve EgeVet-Atafen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Tahir S.Yavuz’un konuşmacı olduğu sempozyum ile, Karaman’da bir ilke imza atıldı.

Milletvekili Recep Konuk’un meclis çalışmalarından dolayı katılamadığını, Merkez Birlik Başkanı Bülent Tunç’un da farklı programından dolayı katılamadığını belirten bir ileti gönderirken sempozyum sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.

Programa Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık, Şube Müdürleri, TKDK İl Kordinatörü Özgür Öztürk, Milkman Süt ve Süt Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samed Özdağ, Sözen Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sözen sektörden birçok firma temsilcisi ve STK temsilcileri katıldı.

Programda açılış konuşması yapan Karaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Seçkin Başpınar, “Karaman Kırımızı Et Üreticileri Birliği Olarak ilkini düzenlediğimiz ve geleneksel olarak düzenlemeyi amaçladığımız, 1.Besicilik Sempozyumuna katılımınız bizi onurlandırmıştır. Değerli hocam Tahir Yavuz, beyefendinin sunumu ile bilgi şöleni yaşayacağımız 1.Besicilik Sempozyumu siz değerli misafirlerimize faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

İşkembenin özelliklerini anlatmakla sunumuna giriş yapan Yavuz, hayvanlarda işkembenin işlevinden ve içindeki bakterilerden bahsetti.

Bakteriler sayesinde adeta bir fabrika gibi çalışan işkembenin hayvanın birçok fonksiyonunda önemli bir yere sahip olduğunu anlattı.

Yavuz, taneli yem vermenin işkembeyi nasıl çalıştırdığını ve hayvanın verimine katkısını anlattı.

Stres Faktörü Hayvancılık İçin Önemlidir

Hayvancılıkta nakliyeye değinen Yavuz, hayvanların nakliyesinin onlar için bir stres olduğunu ifade etti.

“Nakliye eşittir Stres, nakliye eşittir öksürük” diyen Yavuz, Nakliye sırasında hayvanın hayatında bir değişikliğe neden olduğunu ve sığırların bu durumdan hiç memnun olmadıklarını ifade etti.

Yavuz, stresle birlikte hayvanın metabolizmasında ne gibi değişiklikler yaşanacağını ve bunlarla nasıl baş edilebileceğini anlattı.

Açıkta serbest sistem besicilik faaliyetlerinin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Yavuz, dünya üzerinden değişik örneklerini anlatırken IPARD kapsamında yapılan ahırlarında bazı yönlerden hatasının olduğu konusundaki eleştirilerini açıkladı.

Programın son kısmında katılımcıların sorularını yanıtlayan Yavuz, en ucuz besleme şekli nedir sorusuna, “Bir taneli yem grubunuz, bir protein grubunuz, olacak. Hayvanın önünde sürekli yem olsun, tüketebildiği kadarını ölçerek koyun” dedi.

Antibiyotik konusunda değinen Yavuz; “Eğer bir gün herhangi bir konuda bir şişe antibiyotik almış iseniz nerede yanlış yaptığınızı araştırın” diyerek antibiyotiğin her kullanımının bir hata gösterdiğini söyledi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284