Karaman’da Ebru Sanati Gelecek Nesillere Aktariliyor

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü Gençlik Merkezleri bünyesinde devam eden ebru sanati gelecek nesillere aktariliyor.

Karaman’da Ebru Sanati Gelecek Nesillere Aktariliyor

Gençlik Merkezi’nde baslatilan kurs yaklasik iki aydir devam ediyor. Kursa her yastan katilim oluyor. Kursiyerler özellikle günün stresini ebru sanatinin rahatlatan özelligiyle atiyor. Osmanli’dan süregelen bu sanatin yasatilmasi için Karaman'da kurslar açiliyor. Bazi kursiyerler ise ileride ebru sanatini meslek haline dönüstürerek hediyelik esya ve süs esyalari yaparak para kazanmayi hedefliyor.
Ebru Sanati hakkinda bilgi veren Usta Ögretici Mustafa Konuk, "Ebru sanati geleneksel sanatlarimizdan olup Osmanli kültüründe var olan Osmanli’da saray kültüründe insanlarin reabilite olmasi için ortaya çikmis insanlari psikolojik olarak rahatlatan bir sanattir. Geçmisi 1500'lü yillara dayanir. Ancak yakin zamana kadar Ebru sanatiyla ilgili çok çalismalara yapilmamistir. Ama günümüzde ebru sanatina olan ilgi alaka halk egitim merkezleri, valilikler ve belediyeler araciligiyla ilgi çogalmaya baslamistir. Imkanlar olanaklar halinde gelismektedir. Burada liseli ve üniversiteli arkadaslara haftanin belli günlerinde ebru sanatinin tekniklerini ve uygulamasini ögreterek bu sanatin ilerleyen zamanlara ulasmasini ve bizim geleneksel el sanatlarimizin zenginligini burada anlatiyoruz. Ebru sanati kitre, boya, tarak, tekne ve bizler yardimiyla olan kagit kumas ve ahsap üzerine uygulanabilen bir sanattir. Bizde haftada iki gün buraya gelerek arkadaslara genç arkadaslara bu sanati ögretmeye çalisiyoruz” dedi.
Ebru Sanatinin ögrenmenin yaninda hediye olgusu da olusturdugunu ifade eden Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürü Hayati Kisacik ise, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü Gençlik Merkezlerimizde devam eden ebru kurslarimizda kursiyerler üç buçuk aylik bir egitimden sonra ebru sanatinin yapilis ve tekniklerini ögrenmektedirler. Burada ki birinci amaç, Gençlik Merkezlerimize gelen genç arkadaslara güzel vakit geçirmelerini saglayarak ayni zamanda geleneksel el sanatlarimiz olan ebru sanatini eglenceli bir hale getirerek ögretmektir. Ebru Sanati meslek olarak ögretilmenin yaninda insanlarin güzel vakit geçirmesini sagladigi için bizler bu sanati önemsiyoruz ve tüm gençlerimizi kurslarimiza bekliyoruz” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284