Karaman’da Her 5 Traktörden 3’ü Muayenesiz

T.C. Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi’nin belirledigi standartlarda tüm ülke çapinda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK’ün tahminlerine göre Karaman’da trafige kayitli traktörlerin yüzde 60’i araç muayenesini yaptirmiyor. Söz konusu traktörler, trafikte her gün binlerce kisinin hayatini tehlikeye atiyor.

Karaman’da Her 5 Traktörden 3’ü Muayenesiz

Ülkemizde dünya standartlarinda araç muayene hizmeti vererek trafik güvenligine büyük katki saglayan TÜVTÜRK, Karaman’daki traktörlerle ilgili çarpici verileri kamuoyu ile paylasti. Karaman’da trafik tescile kayitli 8 bin 500’e yakin traktörden 2012’de muayeneye gelmesi gerekenlerin yalnizca yüzde 40’inin muayeneye geldiginin belirtildigi açiklamada, kanunen yükümlü olmalarina karsin geri kalan yüzde 60’in araç muayenesi hizmeti almadigi ve 2013 Her yil traktör kazalarinda 300 kisi hayatini kaybediyor
TÜVTÜRK ‘ün destegiyle Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan 2012 yilinda düzenlenen Tarim Araçlarinin Güvenli Kullanim Çalistayi’nda açiklanan rakamlara göre, her yil ülkemizde ortalama 2 bin 500 traktör kazasi meydana geliyor ve bu kazalarda, ortalama 300 vatandasimiz hayatini kaybediyor.
EGM istatistiklerine göre traktör kazalarinda karsilasilan sürücü kusurlari arasinda dönüs kurallarina uymama, kavsak ve geçitlerde geçis önceligine uymama ve aracin hizini hava ve trafik durumuna göre ayarlamamanin geldigi görülüyor.
Traktörlerdeki agir kusurlar kazalara sebep oluyor
Istatistiklere göre kazalarin bir baska nedeni ise, traktörlerin düzenli bakimlarini ve muayenelerini yaptirmamalari. Sürücü kusuru disinda araç kaynakli kazalara bakildiginda yüzde 66’sinin nedeni, traktörlerdeki far ve isik donanimlardaki eksiklik, hareketli aksamlardaki kusurlar, fren ve lastik sorunlari olarak belirlenmis. TÜVTÜRK’ten alinan bilgiye göre, bu kusurlar, araç muayene sirasinda traktörlerde en çok tespit edilen agir kusurlar ile paralellik gösteriyor.
Trafikten men edilebiliyor.
Ülkemizde kanunlara göre traktörler, trafige çikmalarinin ilk 3 yilindan sonra 3 yilda bir muayeneye gelmek zorunda. Muayene kaçagi traktörler, her gün trafikte binlerce sürücü ve yolcunun hayatini tehlikeye atiyor. Traktör muayenesi yaptirmamanin birçok yasal yaptirimi da bulunuyor. Muayeneye zamaninda gelmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldiklari her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz oldugu tespit edilen araçlar için trafik cezasi düzenlenebiliyor ve bu araçlar trafikten men edilebiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284