Karaman’dan Bir Yildiz Kaydi

Kocaman bir çinari kaybettik. Dostlari ve hemserileri, ögrencileri, ögretim üyesi arkadaslari yasta.

Karaman’dan Bir Yildiz Kaydi
Hasan SIMSEK
Prof. Dr. Ibrahim Hulusi Güngör, kisa adi IKEV olan Istanbul’daki Karamanlilar Vakfi’nin ilk kurcu baskani ve kurcu üyesini 05.04.2012 Persembe günü kaybettik.06.04.2012 Cuma günü ögle namazini müteakiben kilinan cenaze namazindan sonra aile kabristanlari olan Kozlu Kabristani’na defnedildi.
Serbest çalistigi dönemde Karamanli Ali Pinarbasi’nin önerisi ile yaninda staj yapan Ünlü Mimar Yasat Manav’dan aldigim bilgiye göre Prof. Dr. Ibrahim Hulusi Güngör, Konya Lisesi’ni ve Istanbul Teknik Üniversite’yi birincilikle bitirmis. Okul bitirince belli bir dönem Konya’da ve Istanbul’da serbest mimarlik yapmis, sonra üniversiteye intisap edip asistan, doçent ve profesörlüge kadar yükselmis ve binlerce ögrenci yetistirmis bir hoca ve bilim insani idi.
I.H.Güngör, Teknik Üniversite’den mezun olduktan sonra ilk bürosunu Konya’ya açar. O Konya’da çalisan ilk serbest (1954- 1955) mimardir.
Bu dönemde,
* Konya Saray Oteli
* Basak Otel
* Ticaret Odasi gibi tesislerde onun imzasi vardir.
Askerlik dönüsü ITÜ’nün Maçka Teknik Okulunda bes yil yönetici ve hoca olarak çalistiktan sonra Yildiz Teknik Üniversitesi’ne gider. 1972 yilinda profesör olur.
1973 yilinda Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlik Akademisi Baskanligina atanarak bu Akademiyi kurmakla görevlendirilir.
Bu akademi daha sonra Gazi Üniversitesi ile birlestirildi. 1982 yilinda Trakya Üniversitesi Müh.ve Mimarlik Fakültesi Dekanligina atanarak bu fakülteyi kurdu ve bes yil yönetti.1987 yilinda emekli oldu. Mimar Sinan, Erciyes ve Selçuk Üniversitelerinde ders verdi. Ona fakülte kuran, proje üreten insan yetistiren, yorulmak bilmeden çalisan bir dahi dememiz için hiçbir engel yoktur.
Onun Edirne’deki çalismalarini ve biraktigi kültür mirasini cenazeye katilan Edirne Mimarlik Fakültesi’nin altinci dekani olan Prof. Ahmet Can ve bazi arkadaslarindan heyecanla dinledik. Trakya Üniversitesi Müh. Ve Mimarlik Fakültesi Güngör Hocamiza vefa borçlarini ödemek için Fakülte’nin kütüphanesine Sayin I. H. Güngör’ün adini vermisler ve açilisa davet ederek ona olan vefa borçlarini ödemeye çalismislar.
Cami bahçesinde çok sayida çelenk vardi ama söyle gözlerimle kalabaligi taradigimda Karaman protokolünden ve is adamlarindan kimsecikler yoktu. Bir çelenk bir mesaj da göremedim.
O, belki Karaman halki ile hasir nesir olmamistir ama beyni ile Karaman’i en iyi yasayan ve Karaman’a hizmet etmek için çalisan çok degerli bir bilim adami idi. Mesleki kitaplarinin yaninda Yunus Emre, Türk dili ile ilgili çalismalari ve daha niceleri onun Karaman’a verdigi önemi gösterir. O, bu güzel ülkenin kalkinmasinda büyük emegi olan projelerini hayata geçiren, yorulmak nedir bilmeyen ve durmadan üreten ve ürettigini degerlendirmeye çalisan sürekli arayis içinde olan ender bir kisilikti.
Allah’in ona verdigi saglikli ve uzun ömür ( 01.12. 1928- 0504. 2012 ) sayesinde öldügü güne kadar sürekli çalismis ülkesine ve milletine hizmet etmis bir degerdi. Karamanli aydinlarin onun ne çapta örnek bir insan oldugunu, ülkesine ne önemde bir hizmet verdigini bildikleri düsüncesinde olmakla birlikte, rahmetlinin hayata geçirdigi proje ve çalismalarini ileriki bir zamanda daha ayrintili olarak yazacagim.
Sonuç olarak, benimden yakindan tanidigim ve uzun saatler fikri sohbetler etme serfine nail oldugum Prof. I.H. Güngör Hocamiz, Karaman’a ve Karaman halkina düskünlügü ile bilinir. Prof. Yük. Müh. Mimar Ibrahim Hulusi Güngör’ü rahmetle anar, yakinlarina, dostlarina ve sevenlerine Karaman halkina basiniz sag olsun deriz. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284