Karaman’in Halk Kültürü Kitaplastiriliyor

1. Ulusal Kirsal Turizm sempozyumuna konusmaci olarak katilan Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Karaman’in köklü bir kültürel mirasa sahip oldugunu belirterek, “Bu mirasin gelecek nesillerin de bilgilerine aktarilabilmesi için Bakanlik olarak Karaman’in halk kültürü konusunda bir kitap hazirlaniyor. Bu kitabi Valiligimizin de destekleriyle basip kamuoyuna tanitacagiz. Karaman bu çalismayi yaptigimiz dördüncü il olacak” dedi.

Karaman’in Halk Kültürü Kitaplastiriliyor

Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, dünya ekonomisi etkileyen önemli unsurlardan biri dünya seyahat pazarinin artmasiyla olacagini söyleyerek, “Bu pazarda önümüzdeki yil dünyada seyahat eden kisi sayisi 1 milyonu geçmis olacak. Türkiye dünya turizminde en çok ziyaret edilen ülkeler arasinda 7. sirada yer aliyor. Türkiye yilda 27 milyon turisti kabul ediyor. Bunun karsiliginda ise 22 milyon dolar gelir elde ediyor. Türkiye’nin bu turizm potansiyeline sahip olmasinin en önemli nedeni 1984’lü yillardaki o dönemin siyasi gücünün ortaya koydugu turizm politikalaridir. Türk turizminin mimari rahmetli Cumhurbaskanimiz Turgut Özal’dir. Çünkü turizmin temelleri onun döneminde atildi. Turizm tesvik kanunu atilan en önemli adimdir. Devlet arazi tahsisinden planlamaya, alt yapidan egitime kadar dogru bir politika izledi. Türkiye’nin kalkinmasi ve refahi adina bizden önceki dönemde çalisanlar Türkiye’yi bugünkü konumuna ulastirdilar. Deniz-kum-günes turizmiyle daha fazla yol alinamayacaginin farkina varan Türkiye ikinci turizm hamlesi arayisi içine girdi. Alternatif turizm potansiyelini olusturmaya çalisti. Bu noktada kirsal turizm potansiyeli önem kazandi. Bakanligimiz bu noktada Ulusal Turizm stratejisini hazirlayip kitaplastirdi. 2003 yilinda yayinlanan bu plan 2013 yilinda sonuçlandirilacak ve çikan sonuçlar kamuoyuyla paylasilacaktir” dedi.
Evkuran, kültür turizmi kavramini kullanirken sürdürülebilirliginde farkinda olunmasi gerektigini ifade ederek, “Kendi kaynagini besleyen kendi kaynagini gelistiren bölgeler kirsal turizm alaninda en büyük hedeflere de ulasmis olur. Türkiye’de bu alanda Bakanligimiz tarafindan 15 marka kent belirledik. Bu kentlerin tarihi ve kültürel dokusuna yönelik bir takim çalismalar yapildi. Ilerde marka kent sayisini artirmayi planliyoruz. Kültür politikalarinda dünyanin geldigi noktada devralinan mirasin korunmasinda hiçbir devlet birini digerinden ihmal eden bir politika yürütmemektedir.  Kültür politikalarini konusurken kültürel mirasimizdan söz edebilmeliyiz. Bu noktada illerin kültürel envanterleri çikarildi. Turizm sektörü yerine son yillarda deneyim ekonomisi denilmeye baslandi. Türkiye kültürel turizm ekonomisinde lider konumundadir. Somut olmayan kültürel mirasin önemi büyüktür. Deniz, kum, günes turizmi yapmak kolaydir. Asil zor olan kültür turizmi yapmaktir” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284