Karamanli Belçika ve Bulgar Siyasetçi Liege’de Bulustular

Bulgaristan Büyükelçisi Vesselin Valkanov’un baskanligindaki bir heyet 17–18 Subat tarihleri arasinda iki günlük bir ziyaret için Belçika`da bulundular. Belçika’nin Baskenti Brüksel, Ghent ile Liege sehirlerinde çesitli görüsmeler yapan heyet içinde ilginç sahsiyetlerde bulunmaktaydi.

Karamanli Belçika ve Bulgar Siyasetçi Liege’de Bulustular

Bu heyet içinde yer alan Bulgaristan Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani Hasan Azis ile Liege belediyesi Meclis üyesi ve Komisyon Baskani Mehmet Aydogdu ayni bir özellige sahip olduklari dikkat çekti.
Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani ve mühendis olan Hasan Azis’in atalari Osmanli Imparatorlugu döneminde, yani bundan asagi yukari 200 yil önce Karaman’dan ayrilarak Bulgaristan’in bu bölgesine göç etmisler. Ikiyüz yili askin süredir Bulgaristan’da yasandigi halde Türkçeyi unutmayan Azis ailesi fertleri arasinda bugün de çok güzel bir Türkçe konusuluyor.
Belçika’nin 50 önemli sanatçisi ararsinda yer alan uluslararasi sanatçi ve ayni zamanda Liege belediyesi Meclis Üyesi ve Komisyon Baskani Mehmet Aydogdu’nun babasi ise 1964 yilinda Karaman’dan ayrilarak Belçika’ya isçi olarak gelmisti.
Aileleri Karaman’dan ayrilarak Avrupa’ya yerlesen bu iki siyasetçiden biri Bulgaristan’da ötekisi ise Belçika’da topluma hizmet için siyasete atilan Hasan Azis ile Mehmet Aydogdu, sorumlu olduklari Kardzhali ile Liege sehirleri adina isbirligi yapmaktan memnunluk duyacaklarini ifade ettiler.
Ayrica Mehmet Aydogdu, “Türklerin Anadolu’da ilk ayak bastiklari yerlerden biridir Karaman. Sayin Azis’in ve benim ailem göç etmek zorunda kalmislar bu güzel yöreden. Göç etmek her zaman zor bir seydir. Ama bu durum ne kadar olumsuzluklar tasisa da yasadigimiz yerlerde, yani Bulgaristan ile Belçika’da, ana kültürümüzü yasatmayi, yerel ortama da sahip çikmayi basarmisiz. Bence önemli olanda budur zaten. Bulgaristan Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani Hasan Azis ile hem Karamanli, hem de Avrupali olmanin derin duygusalligini yasamaktayim. Avrupa Birligi mülti-kültür anlayisina büyük katki saglayacagina inandigim diller kullanimina dikkat çekmek isterim. Liège’de Türkçenin yasatilmasi ve yayilmasi için özveriyle çalismakta olan biri olarak Liège ile Kardzhali arasinda Bulgarca, Fransizca ve de Türkçe kullanilmasi mülti-kültürel konumuna gerçi bir hizmet vermis olunacaktir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284