Karamanlilar Bulustu

Bünyesinde 12 köy dernegi bulunan Hollanda Karamanlilar Federasyonu (HOKAF), resmi açilis ve tanitim toplantisini gerçeklestirdi.

Karamanlilar Bulustu

MEHMET ALI TOPCU - ROTTERDAM
Ocak 2015’te Hollanda Karamanlilar Vakfi ve Hollanda Bizbize Karaman Vakfi’nin birlesmesiyle kurulus çalismalarini tamamlayarak faaliyetlerine baslayan HOKAF, ilk genis katilimli toplantisini Rotterdam’da yapti.
HDV Rotterdam Laleli Camii toplanti salonunda gerçeklesen programa Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, TC. Rotterdam Muavin Konsolosu Ulvi Darendeli, Hollanda Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, Güney Hollanda Eyalet Meclis üyeleri Huri Sahin ve Muzaffer Çetin, HOGIAF Baskan Yardimcisi Vecih Er, STK temsilcileri, isadamlari, HOKAF’a bagli köy derneklerinin yöneticileri, programa destek olan sponsorlar ile Karamanli vatandaslar katildi.
Kur’an tilavetiyle baslayan program, 2 ülke istiklal marslarinin söylenmesiyle devam etti.
‘Organizasyonlarin sürekli degisip yenilendigi gibi biz de, temelimizi teskil eden köy dernekleri ile yaptigimiz istisareler sonucunda yeni bir yapilanmaya gitmeyi ve genis katilimli HOKAF’i kurma karari almis bulunmaktayiz’ seklinde sözlerine baslayan HOKAF Baskani Mustafa Duyar, federasyon baskani olarak hem gururlu hem de sevinçli oldugunu söyledi.
Duyar, “15 yil önce baslayan Hollanda’da ve Türkiye’de yasayan Karamanli hemserilerimize hizmet etmek üzere yola çikmis bir olusumun, bugün yeni bir yüz ve yapilanma ve en önemlisi yenilenerek, çogalarak bu hizmetlerine devam ediyor olmasi son derece önemlidir. Birlik ve beraberlik içerisinde ayni hedef ve gaye etrafinda toplanip enerjimizi sinerjiye dönüstürüp, neslimizin Hollanda’da varlik mücadelesinde dil, din ve kültür alaninda faaliyetler yapmak için yola çikmis bulunmaktayiz.”
HOLLANDA’DA 45 BIN KARAMANLI
“Hollanda’da yaklasik yarim milyon Türk nüfusu var. Bunun yaklasik yüzde 11’ini (45 bin) Karamanli hemserilerimiz olusturmaktadir. Öte yandan Hollanda’da Türk girisimci sayisi 22 bin civarindadir. Bunun büyük bir çogunlugunu yine Karamanli hemserilerimiz olusturmaktadir.”
“Konum ve durumumuz itibariyle birçok basarili islerin yapildigini, ayni zamanda daha yapilacak islerin oldugunu görüyoruz. Hemseri derneklerinin, Avrupa ülkelerinde yasam mücadelesi veren toplumumuz için önemli bir misyonu ve birlestirici, toparlayici gücünün var oldugunu görüyor, bu potansiyelin iyi kullanilmasi gerektigini düsünüyorum.” ifadelerini kullandi.
TÜRK TOPLUMU, HOLLANDA’NIN BIR PARÇASIDIR
Rotterdam Muavin Konsolosu Ulvi Darendeli, “Böylesi güzel organizasyonlarda Hollandali dostlarinizi da devet etmenizi tavsiye ediyorum. Biz Türk milletine, Karamanlilar’a yakisan böyle bir davranis içerisinde olmaktir. Çünkü Hollandalilar’i da tür organizasyonlarin içerisine çekersek, bu toplum içerisinde o kadar ileri gitmis oluruz, diye düsünüyorum. Bu demek degildir ki, kendi degerlerimizden ve geleneklerimizden taviz verecegiz, hayir. Ancak topluma entegre olmak ta o oranda çok önemli. Türk toplumu, Hollanda’nin bir parçasidir. Bu sekilde nitelikli ve nicelikli programlarin artarak devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.
Programa katilanlara dil, din ve kültür eksenli konusma yapan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Dil, aklin ve kalbin aynasidir. Diliniz genisse dünyanizda genis olur” dedi.
1 saat süren konusmasinda Rektör Gökmen, Türkçe’nin Avrupa’da korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi adina Türk STK’larin üzerine düseni yapmasi gerektigini söyledi.
DIL, GEÇMISI BUGÜNE, BUGÜNÜ YARINA BAGLAR
Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Dil, bagimsizlik ve özgürlüktür. Dil, milletin birlik ve bütünlügünü saglayan en güçlü bagdir. Dil, milletin kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktararak tarih bilinci olusturur. Dil, geçmisi bugüne, bugünü yarina baglar. Uzagi göremezsek, tuzagi göremeyiz. Eskiden kölelik zincirleri ayaklara vuruluyordu, simdilerde ise zihinlere vuruluyor. Dil konusunda tuzaga düsmemek lazimdir.”
SEVGI DILIYLE KONUSMALIYIZ
“Din, samimiyet ve güzel ahlaktir. Kuran’in sahitlik etmesi için samimiyet ve halis niyetli olmak gerekir. Bizler çalismakla mükellefiz, basarmakla degil. Mekke’nin en zengin ve en yakisikli genciyken Islamiyetle tanistiktan sonra tüm dünya nimetlerinden yüz çeviren bir sahabi, Mus’ab Bin Umeyr’in su sözleri bizlere örnek olmali: Ögrenki, ögretesin. Inanki, inandirasin. Yasaki, yasatasin. Karsilik bekleme ki, karsilik bulasin. Sonucu Allah’a havale etki, haddi asmayasin. Peygamberimiz (SAV): Allah sizden bir is yaptiginiz zaman en iyisini ister. Dünyanin ihtiyaci iyi insandir. Güzel ahlakin onda dokuzu helal lokmadir, biri de, egitimdir. En iyi insan, ebedi hayata en iyi hazirlik yapandir. Sevgi diliyle konusmaliyiz ve birbirimize dua etmeliyiz.” seklinde konusmasini tamamladi.
BIRLIKTEN GÜÇ DOGAR
Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, “Bizler burada yetistigimiz için Türkçemiz istenildigi gibi olmayabilir, bu yüzden sürç-i lisan edersek simdiden affedin. Öncelikle bütün annelerin anneler gününü tebrik ediyorum. 2 vakfin birleserek, federasyon olmasini tebrik ediyorum çünkü ‘birlikten güç dogar’, der atalarimiz. Bu dönemde birlik ve beraberlik çok önemli. Çünkü Hollanda’da zor dönemler yasiyoruz. 11 Eylül hadisesiniden sonra özellikle Bati dünyasinda dengeler degisti. Bu dengelerin degismesi sonucu, geçtigimiz 10-15 yil içerisinde Hollanda’da daha sert ve daha farkli bir tonda yabancilara yaklasim sergileniyor. Bu bakimdan ben, bu ülkedeki gelecegimizden bazen endise etmiyor degilim. Endise edilerek te bir yere varilmiyor. Herkes üzerine düseni yapmasi gerekiyor. Bizi ayristiran degil, aksine bizi birbirimize baglayan konularin üzerinde durmamiz gerekiyor. Sizlerin Karaman’i sevmemeniz mümkün degil elbet ancak bir o kadar da Hollanda’yi, yasadigimiz kenti de sevmeliyiz.” seklinde konustu.
HOKAF üyesi Muzaffer Çetin’in sunum yaptigi programda ayrica Yunus Emre’den siirler okundu. Öte yandan Karamanoglu Mehmetbey’in, ‘Bu günden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, barigâhta, mecliste ve meydanda Türkçe’den baska dil konusmayacak’ seklindeki fermani çocuklar tarafindan temsili olarak okundu.
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme eski Bakani Lütfi Elvan ile Karaman Valisi Murat Koca’nin kutlama mesajlarinin okundugu etkinlikte, folklör gösterisi ve türküler seslendirildi.
HOKAF yönetim kurulunun tanitildigi programda, organizasyona katkida bulunanlara plaket takdimi yapildi.
HOKAF YÖNETIM KURULU:
Baskan - Mustafa Duyar, Baskan Yardimcilari: Mehmet Kabakyer, Gülseren Kus, Tugba Harmankaya, Sekreter - Senay Tosun, Muhasip - Muzaffer Çetin, Halkla Iliskiler – Mehmet Ali Kondu, Basin ve Tanitim - Mehmet Ali Topcu, Yönetim Kurulu Üyesi - Erkan Özçelik, Egitim - Kültür Komisyon Koordinatörü - Ilhami Gümüs, Gençlik Komisyon Koordinatörü - Cemal Simsek, Utrecht Bölge Sorumlusu - Adem Günes, Amsterdam Bölge Sorumlusu - Ahmet Can, Den Haag Bölge Sorumlusu - Hasan Güzel.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284