Karayollari 3 Kazaniyor 1 Harciyor

Karayollari Genel Müdürlügü`nün (KGM), sorumlulugunda bulunan karayolu aginin ulusal bütçeye katkilari geçen yil sonu itibariyla yaklasik 38 milyar lira olarak hesaplandi.

Karayollari 3 Kazaniyor 1 Harciyor
Geçen yilki yatirim harcamalari toplaminin 12 milyar 106 milyon lira oldugu dikkate alindiginda, karayollari altyapi yatirimlarina harcanan ödeneklerin yaklasik 3 kati seviyesinde vergi ve ücret geliri elde edildi.
2011 yilinda toplam harcama tutari 14 milyar 951 milyon lira olan KGM'nin toplam harcama tutarinin yaklasik 2,5 kati seviyesinde vergi ve ücret geliri bulunuyor.
Karayollari Genel Müdürlügünün sorumlulugu altinda olan yol agini kullanan araçlarin (85 milyon 495 bin tasit x kilometre) benzin, motorin ve LPG üzerinden ödedigi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Deger Vergisi (KDV), motorlu tasit araçlarina iliskin ÖTV ve Motorlu Tasit Vergileri ile otoyol-köprü gelirlerinden elde edilen KDV degerlendirilerek, Karayollari Genel Müdürlügü'nün sahip oldugu karayolu aginin ulusal bütçeye katkilari geçen yil sonu itibariyla yaklasik 38 milyar lira olarak hesaplandi.
2011 yili KGM yatirim harcamalari toplaminin 12 milyar 106 milyon lira oldugu dikkate alindiginda, karayollari altyapi yatirimlarina harcanan ödeneklerin yaklasik 3 kati seviyesinde vergi ve ücret geliri elde ediliyor.
Geçen yil toplam harcama tutari 14 milyar 951 milyon lira olan KGM'nin toplam harcama tutarinin yaklasik 2,5 kati seviyesinde vergi ve ücret geliri elde ediliyor.
-Ulusal bütçeye katki kalemleri-
2011 yili itibariyle karayolu aginin ulusal bütçeye katki kalemleri ve miktarlari söyle:
Motorlu tasit araçlarina iliskin ÖTV 8.567.837.000 TL
Tüketilen yakittan alinan ÖTV 16.875.652.677 TL
Tüketilen yakittan alinan KDV 6.316.279.931 TL
Motorlu Tasit Vergisi 6.033.997.000 TL
Otoyol ve Köprü Gelirleri KDV 136.208.933 TL
KGM'nin Ulusal Bütçeye Katkisi 37.899.975.540 TL
-Karayoluna yapilan yatirim yüksek katma deger sagliyor-
Karayolu tasimaciligi, kendi bünyesi içinde basli basina ekonomik bir faaliyet olmasi yaninda, diger bütün sektörlerle de çok yakin iliskisi olan ve bu sektörleri dogrudan etkileyen bir hizmet türü konumunda. Otomotiv, petrol, lojistik, tasimacilik, insaat sektörleri basta olmak üzere tüm sektörler karayollari altyapisi hizmet seviyesinin durumuna bagli olarak faaliyetlerini yürütüyor.
Dünya ülkelerinin büyük çogunlugunda en fazla tercih edilen ulasim türü olan karayolu, yatirimlarinin sosyo-ekonomik etkileriyle ilgili degisik ülkelerde yapilan çalismalarda elde edilen sonuçlar, karayoluna yapilan kamu yatirimlarinin oldukça yüksek katma deger yarattigi yönünde.
Karayollarinin sagladigi sosyo-ekonomik faydalarin baslicalari üretim ve istihdamin artirilmasi, üretim maliyetinin düsürülmesi, tüm sektörlerde verimliligin artirilmasi, yol yapiminin ekonomiye olan dogrudan veya dolayli etkileri, arazi kullanimi ve bölgesel gelisime olan etkiler, is ve sosyal amaçli tasimacilik talebinin karsilanmasi, egitim, saglik ve turizm amaçli seyahat talebinin karsilanmasi, milli gelirin ülke sathinda dengeli dagilimi, alinan vergiler yoluyla ulusal bütçeye olan mali katkilar olarak siralaniyor.
Türkiye'de karayolu yatirim projelerinin büyük bir bölümünün ekonomik fizibilite Iç Karlilik Oranlari yüzde 10 ile yüzde 20 arasinda degisiyor. 2000-2011 yillari arasinda fizibilite etüdü yapilan yaklasik 500 projenin, zaman tasarrufu, tasit isletme gideri tasarrufu ve trafik güvenligi iyilestirilmelerinin parasal degerlere dönüstürülmesine dayanan analizler sonucunda hesaplanan Iç Karlilik Oranlarinin ortalama degeri yaklasik yüzde 14.
Paranin zaman degerini dikkate alan proje degerlendirme tekniklerinden birisi olan Iç Karlilik Orani metodu, projeye yatirilan sermayenin karlilik oranini gösteriyor.
Kaynak: KonyaHaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284