Kentsel Dönüsüm Tasarimlari `Akademili` Olacak

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, üniversiteler ve sektör temsilcilerin katilimiyla mekansal strateji planlarinin yapilacagi Türkiye Sehircilik Akademisi`ni kuracak.

Kentsel Dönüsüm Tasarimlari `Akademili` Olacak
Akademide, Türkiye'nin gelecegini sekillendirecek kentsel dönüsüm için de makro düzeyde tasarimlar ve projeler hazirlanacak.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar Yardimcisi Irfan Uzun, Bakanlik olarak saglikli çevre ve imar düzenini olusturmayi, kentlerin çevre degerleri odaginda gelisimini saglamayi amaçladiklarini söyledi.
Türkiye'nin gelecege hazirlikli olmasinin, temel hedefleri arasinda bulundugunu belirten Uzun, Türkiye'de çarpik yapilasmadan planli, saglikli ve güvenli yerlesimlere geçisin bir araci olan kentsel dönüsüm ihtiyacinin, önem ve aciliyet arz ettigini vurguladi.
''Zaman afetler sonrasi yara sarma zamani degil afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanidir'' diyen Uzun, bundan hareketle hazirlanan Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun ile riskli yapilarin tespiti, yikimi ve yerlerine güvenli yapilarin olusturulmasinin amaçlandigini kaydetti.
Bu kanunun salt kentsel dönüsüm kanunu olmadigina isaret eden Uzun, ''Afetler karsisinda can ve mal güvenligini saglamaya yönelik bir kanundur. Bu nedenle kentsel dönüsüm seferberliginde birlik ve beraberlik zamanidir'' diye konustu.
Yil basindan sonra faaliyete geçecek
Mekansal strateji planlamasinin da bakanligin öncelikli ve önemli konularindan birisi oldugunu belirten Uzun, bu planlarin sürdürülebilir kentsel gelismenin saglanmasina yönelik ilke, strateji ve eylemleri ortaya koyan çerçeve referans belgeler olmasi gerektigini vurguladi.
Bu planlari katilimci anlayisla yapmak istediklerini anlatan Uzun, bu amaçla Iller Bankasi nezdinde akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katilimiyla çalismalarin yürütülecegi Türkiye Sehircilik Akademisi'ni kuracaklarini belirtti.
Uzun, mekansal strateji planlariyla ilgili sunlari kaydetti:
''Planlamada cazibe merkezlerine, ticaret ve sanayi için önem arz eden alanlara, gelismekte olan kirsal yerlesim yerlerine, turizm yörelerine, koruma alanlarina planlamada öncelik verilecek. Bu planlarla ülkemizin yer alti ve yer üstü kaynaklarinin potansiyeli tespit edilecek ve gelistirilecek. Saglikli, güvenli ve sürdürülebilir yerlesmeyi saglamaya yönelik çalismalar yapilarak kentlerimizin gelismesi saglanacak.''
Akademide mekansal strateji planlarinin yani sira kentsel dönüsüm için makro düzeyde tasarimlar ve projeler yapilacagini bildiren Uzun, Ankara'da kurulacak akademinin yil basindan sonra faaliyete geçirilmesini planladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284