KETEM Kanser Konusunda Vatandaşı Bilgilendiriyor

1-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Kanser haftası nedeniyle ilimiz KETEM üyeleri Morcalı köyünden gelen hanımlara kanser taramaları konusunda bilgiler verdi.

KETEM Kanser Konusunda Vatandaşı Bilgilendiriyor

Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Tapsız, Şube Müdürleri, sağlık çalışanları ve halkın katıldığı programda kanser hastalığı konusunda farkındalık kazandırma, bilinçlendirme ve bilgilendirme amacıyla faaliyetler yürütüldüğü belirtildi.
Toplantıda konuşan Dr. Ayşe Tapsız, Kanserin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu, her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabildiğini, halkımızın sağlık sorunlarıyla baş edebilmesi için, kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerektiğini, erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşmenin mümkün olabildiğini ancak bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanların zamanında hekime başvurmadığını ve böylece tanının geciktiğini, tedavinin de güçleştiğini vurguladı.
Tapsız, Erken teşhise Bakanlık tarafından verilen önem nedeniyle 2009’dan bu yana Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM )’nin Karaman halkına hizmet vermekte olduğunu ve geçen yılın verilerine bakıldığında, 3 bin 207 kadına mamografi çekilerek, 241 kişinin bir üst basamağa sevk edilerek, 11 kadına meme kanseri tanısı konulduğunu, 4 bin 367 kadına HPV DNA testi uygulanarak, 64 kişinin bir üst basamağa sevk edildiğini ve 1 kadına serviks kanseri tanısı konulduğunu, 6140 kişiye gaitada gizli kan testi yapılarak, 188 kişinin bir üst basamağa sevk edildiğini ve yapılan bu çalışmaların tek hedefinin kanseri önleyebilmek, erken tanı ile yaşam kalitesini yükseltebilmek olduğunu belirterek, Karaman halkından sağlıkları için onlara düşen sorumluluğun farkında olup, KETEM’de taramalarını yaptırmalarını istedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284