Kilbasan Köyümüzde Elma Bahçelerinde Biyoteknik Mücadele

Hizla artan dünya nüfusunun beslenmesinde gida güvenligi ön plana çikmis olup, bu alanin en önemli halkalarindan birisi bitkisel üretimdir. Tarima elverisli üretim alanlarinin azalmasi, üretimi sinirlayan zararli organizmalarin sayisinin artmasi ve iklim degisikligi gibi riskler, bitkisel üretimi ve buna bagli olarak gida güvenligini sürekli olarak gündemde tutmaktadir. Tarimsal ürünlerde önemli kayiplara yol açan zararli organizmalarla mücadelede çok sayida yöntem olmasina ragmen; kolay uygulanmasi, hizli ve etkili sonuçlar vermesi nedeniyle en yaygin olarak kullanilan yöntem kimyasal mücadeledir. Kimyasal mücadelenin avantajlarinin yani sira insan ve çevre sagligi üzerine olumsuz etkilerinden dolayi telafisi güç zararlari da vardir. Bu zararlarin azaltilmasi için kimyasal mücadele ürünlerinin kullaniminin azaltilmasi veya çevre ve insan sagligina yan etkisi olmayan diger yöntemlerle kombine edilmesi gerekmektedir.

Kilbasan Köyümüzde Elma Bahçelerinde Biyoteknik Mücadele

Bu baglamda bir mücadele yöntemi olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri gelistirilmistir. Bu mücadele; zararli organizmalarin direk olarak öldürülmesi yerine bazi tekniklerle zararlilarin normal seyrindeki biyolojik ve fizyolojik davranislarinin engellenerek kontrol altina alinmasidir. Bu mücadele yöntemi ile elde edilmis gida ürünlerinde kalinti bulunmaz. Özellikle elma alanlarinda elma içkurdu ve bag alanlarinda salkim güvesine karsi kitlesel tuzaklama yöntemi kullanilmaktadir.
Ilimizde de 5 çiftçimizin 120 dekar elma bahçesinde uyguladigi biyoteknik mücadele sahalarini yerinde görmek üzere Il Müdürü Ahmet Hasim KESKIN Kilbasan Köyünü ziyaret etti. Il Müdürü KESKIN’e Il Müdür Yardimcilari Baran Yavuz YÜREKLI, Abdullah KAYA, Sube Müdürleri ve teknik elamanlar eslik ettiler. Kilbasan köyümüzde biyoteknik mücadele uygulanan bahçelerde incelemelerde bulunan Il Müdürü KESKIN; söz konusu elma bahçesinde uygulanan Isomete-C isimli biyoteknik mücadele ilacinin Elma Içkurdu mücadelesinde sasirtma teknigi uygulanarak kullanilan bir feromon oldugunu(cinsel çekici koku)belirtti. KESKIN: Biyoteknik mücadele uyguladigimiz elma bahçelerinde astigimiz Isomate-C lerin yaydigi yogun koku neticesinde erkek kelebekler disi kelebegi bulamamakta ve üreme olmadigindan içkurdu zararli sayisi düsmektedir. Bu yöntemin meyvelerde kalintiya neden olmadigini, çevreye ve insana zarar vermedigini ifade etti.
Il Müdürü KESKIN, gida arzinin artisi ve sürdürülebilirliginin, bitkisel üretimin artmasi ve sürdürülebilir kilinmasi ile mümkün oldugunu belirterek, bitkisel üretimde hastalik ve zararlilardan kaynaklanan kaybin azaltilmasi için bitki sagligi konusunda gerekli tedbirlerin alinmasinin hayati bir deger tasidigini, ancak bu tedbirlerin dogal dengenin bozulmadan ve sürdürülebilir bir üretimin devami için tehdit olusturmamasi gerektigini ifade etti. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin 2010 yilindan beri biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünlerinin kullanimini destekleme kapsamina aldigina dikkat çeken KESKIN, Bakanlikça dekar basina 35 TL destekleme uygulanan bu yöntemlerin Entegre Mücadele prensipleri dogrultusunda zararli organizmalarla mücadelede kullanilmasinin, bitki koruma faaliyetlerinde basariyi artiracagi gibi, bitkisel ürünlerde kalinti sorununun çözümüne ve dogal dengenin korunmasina da katki saglayacaginin önemine deginerek, Kilbasan köyümüzde uygulayan biyoteknik mücadelenin Karaman Iline yayginlastirilmasini temenni etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284