Kis Lastigi Olmayan Araçlarda, Ruhsat Sahibine Ceza Kesiliyor

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan genelge dogrultusunda yük ve yolcu tasiyan araçlarin 1 Aralik-1 Nisan tarihlerinde kis lastigi takma zorunlulugu uygulamasina yönelik denetimler sürüyor.

Kis Lastigi Olmayan Araçlarda, Ruhsat Sahibine Ceza Kesiliyor

Bu çerçevede uygulama yapan trafik ekiplerinden önemli bir uyari geldi: "Ceza yemek istemiyorsaniz, lastigin dördü de kar lastigi olmasi sart. 500 liralik cezayi, araci kullanan sürücüye degil ruhsat sahibine kesiyoruz."
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlügü'nün genelgesi kapsaminda Türkiye'de tescil edilmis olsun veya olmasin sehirler arasi karayollarinda seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Tasima Yönetmeligi uyarinca 'A' türü yetki belgelerine kayitli otomobillerde her yilin 1 Aralik ile takip eden yilin 1 Nisan tarihleri arasinda kalan dört aylik dönemde kis lastigi kullanmak zorunda. Yeni uygulamaya göre; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçlarin tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin de kis lastigi olmasi zorunlulugu aranacak. Denetimi gerçeklestirecek kolluk kuvvetleri de kamyon, çekici, tanker, otobüs, yari römork, römork, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçlarin lastiklerinin yanaklarinda 'M+S' (M: çamur, S: Kar) isareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) isareti arayacak. Kis lastigi tasimayanlara ise 2918 Sayili Karayollari Kanunu'nun 114. maddesi kapsaminda 500 TL idari para cezasi uygulaniyor.
Kar lastigi takmayan araçlara uygulanan cezanin sürücüye degil, aracin ruhsat sahibine yazildigina dikkat çeken Trafikten Sorumlu Bursa Il Emniyet Müdür Yardimcisi Süleyman Kutay, sehirler arasi yolanda denetimlerin basladigini açikladi. Ceza yemek istemeyen araç sahiplerinin aracin lastiklerinin tamaminin belirlenen kriterlere uygun kar lastigi takmak zorunda olduguna isaret eden Emniyet Müdür Yardimcisi Süleyman Kutay sunlari kaydetti: "Denetimlerimize simdilik sehirler arasi yollarda basladik. Ancak denetimlerde gördük ki; araç sürücüleri cezanin kendilerine yazildigini düsünüyor. Oysa, genelgede konuya açiklik getirilmis, kar lastigi olmayan ticari araçlarin sahibine, yani ruhsatta adi geçen kisiye 500 lira ceza yaziliyor. Ayrica denetimlerde, lastiklerinin ikisinin kar lastigi oldugunu belirten sürücüler cezaya itiraz ediyor. Bu husus da, net bir sekilde belirlenmistir ki; dört lastigi de kar lastigi olmayan araçlara ceza yaziliyor."
Denetimlerin simdilik sehirler arasi yollarda basladigini anlatan Kutay, sehir içi denetimlere ise valiliklerin belirleyecekleri tarih araliklarinda baslayacagina dikkat çekti. Denetimlerin sadece polis ve jandarma ekipleri tarafindan yapilmadigina dikkat çeken Kutay, "Zabita Müdürlügü ile sehirlerarasi yollarda ulastirma Bakanligi'na ait kontrol noktalarindaki ekipler de kis lastigi olmayan araçlara ceza yazabiliyor." dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284