KMÜ İle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Kırgızistan Diplomasi Akademisi tarafından 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen I. Uluslararası Orta Asya Sempozyumu nedeniyle bir araya gelen üniversite rektörleri ve bilim insanları, önemli işbirliklerine imza attı.

KMÜ İle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü

Bunlardan birisi de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arasında imzalanan akademik işbirliği protokolü oldu. Protokol imza töreninde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev'in yanı sıra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreteri Dr. Ömer Kocaman ve Konsey üyeleri de hazır bulundu.

Protokolde; iki üniversite arasında öğretim üyesi desteği, uzaktan eğitim desteği, akademik ve idari personele yönelik eğitim programları, dil eğitimi konusunda karşılıklı personel ve doküman desteği, özellikle Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklar üzerine ortak projeler, dönüşümlü ortak bilimsel, sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetler, ortak diploma ya da çift diploma programları, yaz stajı ile ilgili karşılıklı öğrenci kontenjanı, sosyal tesislerden karşılıklı yararlanma, uluslararası ilişkiler ve işbirlikleri konusunda haberleşme maddeleri yer alıyor.

Protokolün iki üniversite için de hayırlı olmasını dileyen Rektörler Akgül ve Balcı, imza töreni öncesi Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya geldiler. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doçentlik unvanı nedeniyle üniversitede düzenlenen törene katılan Prof. Dr. Sancar, burada üniversite öğrencilerine konferans vererek Türk dünyası arasında bilimsel işbirliğinin önemine dikkat çekti. Konferansın ardından Sancar, Rektörler Akgül ve Balcı ile bir süre sohbet ederek üniversitelerle ilgili bilgi edindi. Kendisini Türkçenin Başkenti Karaman'a davet eden Rektör Akgül, eğitim-öğretim ve Türkçe bilim hakkında Prof. Dr. Sancar ile görüş alışverişinde bulundu.

Üniversiteler arasında yapılacak ortak projeler üzerine istişarede bulunulmasının ardından görüşmeler sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284