KMÜ Mehmet Akif Ersoy’u Unutmadi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafindan Istiklal Marsinin kabulünün 91. yildönümünde “Mehmet Akif Ersoy” konulu panel düzenlendi. IIBF Yunus Emre Salonunda 12 Mart Pazartesi günü saat 15.00’te gerçeklestirilen panel, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 1. sinif ögrencisi Aysun Kilinç’in Istiklal Marsimizi okumasiyla basladi.

KMÜ Mehmet Akif Ersoy’u Unutmadi
Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karatas, IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik, üniversitenin akademik ve idari personeli ile ögrenciler katildi.
Oturum baskanligini Doç. Dr. Zülfi Güler’in yaptigi panelde, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmanci “Mehmet Akif’i Kimden Okuyalim” ve Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Uca “Çanakkale Sehitleri ve Akif” baslikli sunumlar gerçeklestirdi.
Oturum baskani Zülfi Güler, en çok tanidigimiz sairlerden birisi olan Mehmet Akif’i daha çok tanimak için bu toplantiyi düzenlediklerini söyledi. Mehmet Akif’in sadece bir sair olmadigini ifade eden Güler, sairin sosyolog, ahlakçi ve idealist taraflarina da dikkati çekti. Zülfi Güler “Akif’in içtimai hayatimiza sundugu reçeteyi anlamak için özellikle Sefahad eserini okumak zorundayiz.” dedi.
“Mehmet Akif’i Kimden Okuyalim” konulu sunumunda Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmanci zihin konforumuzu yikmak ve kendimizi insa etmek adina Mehmet Akif’in okunmasi gerektigini vurgulayarak, Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir sahsiyet hakkinda bu kadar çok konusulmadiginin altini çizdi. Mehmet Akif ile ilgili yazilmis 250 eserin bulundugunu söyleyen Harmanci bu eserlerden örnekler sundu. Cemal Kuntay, Sezai Karakoç, Ertugrul Düzdag, Dücane Cundioglu ve Nurettin Topçu gibi yazarlar tarafindan kaleme alinan ve Mehmet Akif’i anlatan kaynaklari katilimcilara tavsiye etti. Harmanci “Ersoy hakkinda yazilan güzellemeler disinda O’nu her açidan bize tanitan kaynaklari okumaliyiz.” diye konustu.
“Çanakkale Sehitleri ve Akif” konulu sunumunda Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Uca Çanakkale gerçegine kayitsiz kalmayan Mehmet Akif’in “Çanakkale Sehitlerine” siiriyle bu savasi gösterdigini açikladi. Uca, sairin sanatçi ruhundan kaynaklanan farkli bakis açisiyla bu siirini yazdigini vurgulayarak, sözlerine söyle devam etti. “Sanatçilar diger insanlarin göremediklerini görürler. Bu yüzden Akif’in sanatçi ruhuyla söylediklerini hiçbir tarihçi söyleyemez. O, bu siirinde kahraman Mehmetçigin efsane mücadelesini anlatmistir.”
Panel, katilimcilar tarafindan yöneltilen sorularin cevaplandirilmasiyla son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284