KMÜ Ögrencileri Verem Hakkinda Bilgi Aldi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Yüksekokulunun daveti üzerine gelen Verem Savas Dispanseri sorumlu hekimi Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli “Verem (Tüberküloz) Hastaligi” konulu bir konferans verdi.

 KMÜ Ögrencileri Verem Hakkinda Bilgi Aldi

Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 14 Mart Çarsamba günü saat 10.30’da düzenlenen konferansa Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin, üniversitenin idari ve akademik personeli ile çok sayida ögrenci katildi.

Verem hastaliginin çok eski bir hastalik oldugunu belirten Dr. Bilgiçli, “Almanya’da bulunan MÖ 5000 yilina ait bir iskelette ve MÖ 3000-3500 yillarina ait Misir’da bulunan mumyalarda verem basiline rastlanmistir” dedi.
Verem konusunun Türk Edebiyatinda çok fazla islenen bir konu olduguna isaret eden Dr. Bilgiçli, “Halk arasinda bu hastaliga ince hastalik deniyordu. Çok sayida sanatçi ve padisah bu hastaliktan öldü. Moliere, I. Mahmut, III. Osman, III. Mustafa, II. Mahmut bunlardan bazilaridir” açiklamasinda bulundu.
Dr. Bilgiçli veremin tedavisi mümkün olmasina ragmen en çok ölüme yol açan hastalik olduguna dikkat çekti. Veremin dünyada ve Türkiye’de çok ciddi bir halk sagligi sorunu oldugunu anlatan Bilgiçli, “Verem eriskinlerde bulasici hastaliklardan ölümün AIDS’den sonra ikinci nedenidir. Her yil dünyada 9 milyon insan bu hastaliga yakalaniyor. Sadece 2010 yilinda 1,5 milyon insan veremden hayatini kaybetmistir. Bu ülkeler arasinda az gelismis ülkeler grubu % 80’lik bir oranla basi çekiyor” seklinde konustu.
Dr. Bilgiçli ülkemize iliskin istatistik verilerini ise söyle özetledi: “Türkiye’de 2011 yilina göre 17 bin 402 hasta var. Bu demektir ki her 100 bin kisilik nüfusa 24 hasta düsüyor. Erkek hastalar tüm hastalarin %60,4’ü iken kadin hastalar %39,6’ya tekabül ediyor. Bölgeler arasinda Marmara Bölgesi basi çekiyor. Iç Anadolu Bölgesi ise Türkiye ortalamasina göre en düsük orani temsil ediyor. Dolayisiyla Karaman, düsük oranli olan bu grupta yer aliyor.”
Veremin tedavisi mümkün bir hastalik oldugunu ifade eden Dr. Bilgiçli, “Devlet politikasindan bagimsiz olarak hastalikla mücadele etmeliyiz. Çünkü en küçük birim olan bizlerden Dünya Saglik Örgütüne kadar savasin herhangi bir zincirindeki ihmal çok kötü sonuçlar olusturacaktir” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284