KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen Ögretmenlere Seslendi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan ögretmenlere yönelik düzenlenen egitim seminerlerine ev sahipligi yapti.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen Ögretmenlere Seslendi

Dört gün süren seminer programinin son gününde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de ‘Saglikli Yasama Farkli Bir Bakis’ konulu sunum gerçeklestirdi. Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen sunuma Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in esleri Fatma Mehtap Gökmen, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ahmet Yildirim ve Prof. Dr. Osman Çevik, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Il Milli Egitim Müdürü Asim Sultanoglu, ögretmenler ve üniversite personeli katildi.
“Insan insanin panzehiridir”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen konusmasinin basinda sahnede bir rektör olarak degil meslektas olarak yer aldigini söyleyerek ögretmenlik mesleginin dünyanin en güzel meslegi oldugunu belirtti ve “Dünyaya yüz kere gelme imkânim olsa yine ögretmen veya akademisyen olmak isterdim.” dedi.
Saglik konusunun toplumun her kesimini yakindan ilgilendirdigine dikkat çeken Rektör Gökmen, konu ile ilgili tespitlerini paylasarak genetik özellikler, gidalarin içerigi, beslenme ve yasam tarzi, yasanilan çevrenin özellikleri ile psikolojik durumun insan sagligi üzerinde dogrudan etkili oldugunu söyledi.
Saglikli yasamanin en önemli gerekçesinin ise maddi kosullardan ziyade, sevgi ve ilgi gibi ruhsal paylasimlarda yattigina deginen Prof. Dr. Gökmen, “Insan insanin panzehiridir. Sosyal iliskileri güçlü olan bireyler daha saglikli olur ve güvenli iliski, insani stresten uzaklastirir. Üzüntülerden kurtulmanin en iyi yolu bunlari güvendigimiz insanlarla paylasmaktir. Dostlarimiz varsa, biyolojik bir müttefikimiz var demektir.” diye konustu.
“Mutlu yasamanin sirri fitrata uygun yasamaktan geçer”
Bütün insanlarin duygusal bataryalari oldugunu savunan Prof. Dr. Gökmen, “Sikintilarin kaynaginda fitrata uygun yasamamak yatmaktadir. Mutlu ve saglikli olmanin yolu, fitrata uygun yasamaktan geçer. Fitrata uygun yasamak ise ahlakli olmak demektir. Ahlakli olmak da insanin orijinal yazilima uygun davranmasidir.” dedi.
Kur’an-i Kerim’de yer alan “Allah’in yaratmasinda herhangi bir degisiklik bulamazsiniz” ayetini nakleden Prof. Dr. Gökmen, “Hz. Adem’den kiyamete kadar bütün insanlar belli özelliklerle donatilmistir. Sosyal bir varlik olarak yaratilan insanlar takdir ve tesekkürden haz alirken, elestiriden rahatsiz olur. Beden ve ruh insanlar için ayni derecede önemlidir. Tamamen bedene önem verip ruhu ihmal etmek yanlis bir davranistir.” dedi.
“Roseto’nun Gizemi”
Rektör Sabri Gökmen, 1950’li yillarda Italya’nin küçük bir kasabasi olan Roseto’da yasayan insanlarin yasam süreleri hakkinda yapilan bir arastirmaya deginerek “Roseto’da 55 yasin altinda kalp hastasi ve kalp krizinden ölen, intihar, alkol ve uyusturucu bagimlisi, peptik ülser hastasi ve sosyal yardim alan kimse yoktur. Burada insanlar yalnizca yasliliktan ölmektedir.” açiklamasini yapti. Bilim insanlarinin oldukça dikkatini çeken bu durumun ilginç bir arastirmaya yol açtigini belirten Prof. Dr. Gökmen, “Arastirma sonunda burada yasayan insanlarin bu kadar saglikli olmalarinin sirrinin, ailelerin üç nesli de kapsayacak sekilde birlikte yasamalari, sokakta karsilasan insanlarin dahi birbirlerini gördüklerinde sohbet etmeleri ve birbirleriyle dertlesmeleri oldugu ortaya çikmistir.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, çagimizin en büyük hastaliginin yalnizlik oldugunu dile getirerek insanlarin iletisim çaginda iletisimsiz yasadigini, bugün karsilasilan pek çok hastaligin ve ölümün temelinde ise aslinda yoksullugun aksine sevgisizlik, ilgisizlik ve yalnizlik gibi nedenlerin yattigini söyledi.
Farkli sosyal çevrelerin yeni seyler ögrenmeyi tesvik ederek beynin yeni hücre üretim hizini arttirdigini belirten Prof. Dr. Gökmen, “Mümkün oldugunca sizinle farkli fikirleri olan insanlarla tanisin ve onlarla konusun.” dedi.
“Affa en çok layik olanlar affedebilenlerdir”
Prof. Dr. Gökmen, saglikli ve mutlu olmak için sevginin, en az maddi gidalar kadar önemli oldugunu belirterek “En çok ihtiyaç duydugumuz sey sevgi ve ilgidir. Birbirimizi sevmezsek, saglikli ve mutlu olamayiz. Sevmek ve affetmek, hayatimizi mahveden birçok hastaliktan uzak durmanin en etkili yoludur. Unutmayin ki deger verirseniz yüceltilirsiniz. Affa en çok layik olanlar affedebilenlerdir.” dedi.
Ögretmenlere yönelik dört gün süren egitim semineri Prof. Dr. Sabri Gökmen’in sunumuyla birlikte sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284