Kmü’de Çanakkale Zaferi Etkinlikleri Sürüyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘12 Mart ve 18 Mart‘ konulu konferans düzenlendi. Ata Ögrenci Toplulugu tarafindan Karamonglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklestirilen konferansa konusmaci olarak Prof. Dr. Cemalettin Taskiran katildi.

Kmü’de Çanakkale Zaferi Etkinlikleri Sürüyor

Ögrencilerin ilgisinin yogun oldugu konferansta Istiklal Marsi’nin okunmasi ve sehitlerimiz için saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Çanakkale ve Hz. Muhammed ile ilgili sinevizyon gösterimi yapildi. Konferansta ayrica Ata Ögrenci Toplulugunca Çanakkale Savasi’ni konu alan çesitli siirler okundu ve hikâyeler anlatildi.
“Mehmet Akif Ersoy’dan örnek alacagimiz çok sey var”
Sinevizyon ve siir sunumlarinin ardindan Prof. Dr. Cemalettin Taskiran kürsüye çikarak, Mehmet Akif Ersoy, Istiklal Marsi ve Çanakkale Zaferi ile ilgili konusma yapti.
Taskiran, insanlarin tarihlerine sahip çiktiklari sürece vatanlarina ve milletlerine de sahip çikacaklari vurgusu yaparak, “Mehmet Akif, Kurtulus Savasi sirasinda Kuvayi Milliye’den yana davranis sergiledigi için Darü’l Hikmeti’l Islamiye’deki görevinden atilmisti. Milli mücadeleye katilmak için Anadolu’ya geçti. Ankara’da Taceddin Dergâhi’nda uykusundan dahi fedakârlik ederek, Mars’i yazdi. Istiklal Marsi 12 Mart günü tam dört kez okunarak milli mars olarak kabul edildi.” seklinde konustu.
Mehmet Akif’in yarisma sonucunda kazandigi 500 lirayi reddettiginde cebinde 2-3 kurusu oldugunu söyleyen Taskiran, “Içinde bulundugu zor duruma ragmen o parayi kabul etmedi. Çünkü bu karakterde bir insan degildi. Mehmet Akif Ersoy’dan örnek alacagimiz pek çok deger var.” dedi.
“Çanakkale Savasi esit sartlarda yapilmis bir savas degildir”
Çanakkale Savasi esnasinda yasanan gelismeler hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Cemalettin Taskiran, Gelibolu yarimadasinda toplam 800 bin asker oldugunu söyleyerek, “Çanakkale Savasi, deniz, hava, kara savas araçlarinin bir arada kullanildigi tek savastir. Bunun dünyada baska bir örnegi yoktur. Döneminin en teknolojik silahlari ile donatilan düsman ordusunun karsisinda bizim askerimizin üzerindeki kiyafetleri bile tam degildi. Bu açidan bakildiginda Çanakkale Savasi asla esit sartlarda yapilmis bir savas degildir.” seklinde konustu.
“Çanakkale ruhunu yasatmaliyiz”
Avrupali devletlerin komutanlarinin Çanakkale cephesini kolaylikla geçeceklerini düsündüklerini belirten Prof. Dr. Taskiran, “Avrupali devletlerin Istanbul ile ilgili söylemlerine bakildiginda savasi kazanacaklarina kesin gözüyle baktiklari anlasiliyor. Fakat öngörüleri bosa çikmis ve atalarimiz destan yazmistir. Çanakkale destaninin iki kahramani vardir. Bunlardan ilki kaniyla, caniyla bu savasa giren ve sehit olan atalarimiz, digeri ise bu savasi en güzel sekilde anlatan ve milletimize Istiklal Marsi’ni armagan Mehmet Akif Ersoy’dur.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Cemalettin Taskiran konusmasini söyle sürdürdü: “Çanakkale Savasi’nda 57 bin sehit vermisiz. Hasta, esir, yarali olmak üzere toplamda 252 bin zayiatimiz olmustur. Bizler bugün ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diye bagirabiliyorsak, bunda sehitlerimizin payi çok büyüktür. Düsman bile bizim atalarimizi öven sözler sarf etmistir. Bu ruhu kaybedersek birlik beraberligimizi, vatanimizi, benligimizi kaybederiz. Çanakkale ruhunu yasatmamiz lazim.”
Konusmalarin ardindan Prof. Dr. Cemalettin Taskiran’a plaket verilmesiyle konferans sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284