KMÜ’de Is Sagligi Ve Güvenligi Egitimi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) akademik ve idari personele yönelik is sagligi ve güvenligi egitimi verildi. Uzman Yusuf Alparslan Argun tarafindan verilen egitim, 16-17 Aralik tarihlerinde KMÜ Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklestirildi.

KMÜ’de Is Sagligi Ve Güvenligi Egitimi

Is Sagligi ve Güvenligi Egitimi Tüm Isyerlerinde Zorunlu 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu geregince bütün isyerlerinde uygulanmasi zorunlu olan egitim kapsaminda is güvenligi, is kazasi, is kazalarindan korunma yollari, kaza sigortasi, dogal afetlerde dikkat edilmesi gerekli hususlar, is yerinde olusturulacak dogal afet ekibi, meslek hastaligi gibi konularda bilgi verildi.
Is güvenliginin Türkiye’de ilk kez kömür madenciligi sektöründe gündeme geldigini belirten Uzm. Yusuf Alparslan Argun, is güvenligine iliskin ilk düzenlemenin ise 1865 tarihli Dilaver Pasa Nizamnamesi oldugunu, fakat bu nizamnamenin uygulanmadigini söyledi. Uzm. Argun, yürürlüge giren ilk nizamnamenin ise 1869 tarihli Maadin Nizamnamesi oldugunu dile getirerek ardindan sirasiyla 1921 tarihli Maden Isçileri Kanunu, 1930 tarihli Hifzissihha Kanunu ve 1936 tarihli 3008 sayili Is Kanununun yürürlüge girdigini kaydetti. 3008 sayili kanunun 1974’te degisiklige ugradigini ifade eden Argun, 2003’te ise 4857 sayili Is Kanununun yayimlandigini belirtti. Argun son olarak 20 Haziran 2012 tarihinde yayimlanan ve halen geçerli olan 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununa deginerek kanunda yer alan maddeleri ele aldi.
“Ise Göre Çalisan Degil, Çalisana Göre Is”
6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun devlet, isveren ve isçi olmak üzere üç bilesenden olustugunu söyleyen Argun, “Yeni yasa, ise göre çalisan degil, çalisana göre isi öngörmektedir.” seklinde konustu.
Is kazalarina da deginen Uzm. Argun, “Dünyada her 3 dakikada 1 is kazasi oluyor, 90 dakikada 1 kisi is kazalari nedeniyle sakat kaliyor ve 4 saatte bir kisi hayatini kaybediyor.” dedi. Is kazalarinin yüzde 98’inin önlenebilir oldugunu ve yalnizca yüzde 2’sinin kader olarak degerlendirilebilecegini ifade eden Argun, is kazalarinin ya isçi ve isveren hatasi ya da makine arizasi nedeniyle gerçeklestigini belirtti.
Uzm. Argun, is kazalarinin çogunlukla güvensiz ve emniyetsiz davranislar sonucu meydana geldigini söyleyerek sakalasma, dalginlik, acelecilik, dikkatsizlik, ihmalkarlik gibi davranislari buna örnek gösterdi. Kisinin fiziksel yetersizliginin ve isle olan yapisal uyumsuzlugunun da kaza sebebi olabilecegini kaydeden Argun, egitim noksanliginin ise bir diger kaza nedeni oldugunu ifade ederek yetersiz bilgi, yetersiz tecrübe ya da bildigini bilmeme gibi durumlarin kazalara yol açabildigini vurguladi.
“O seni topraklamadan sen onu toprakla”
Is yerlerindeki elektrik tesisatlarina da dikkat çeken Argun, topraklama yapma ve süpheli durumlarda elektrigin kesilmesi gerektigini belirterek “O seni topraklamadan sen onu toprakla” uyarisinda bulundu. Argun, is güvenligi için laboratuvar ve atölyelerde çalisanlarin da uzun giysi kolu, uzun saç ve sakal, yüzük, saat, bilezik gibi taki ve aksesuarlardan uzak durmasi gerektiginin altini çizdi. Egitimler sonunda katilimcilara is sagligi ve güvenligi sertifikasi düzenlenecegi bildirildi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284