KMÜ’de Rekombinant Peynir Mayasi Üretildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Ulusu tarafindan yapilan çalisma ile prototip rekombinant peynir mayasi üretildi.

KMÜ’de Rekombinant Peynir Mayasi Üretildi

“Endüstriyel Kullanim Amaçli Kimozin Enziminin Alternatif Bir Sistemle Rekombinant Olarak Üretilmesi” isimli proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Teknogirisim Sermayesi Destegi ile gerçeklestirildi. Yrd. Doç. Dr. Ulusu, ülkemizde kullanilan peynir mayalari hakkinda bilgi vererek, mayalarin yapilis sürecini anlatti ve bu süreçte yasanan sorunlara degindi. Ulusu, “Hammadde eksikligi, saflastirma sirasinda olusan kirlilikten kaynaklanan acilasma, tat bozukluklari gibi nedenlerden dolayi sektörde sütün pihtilastirilmasi asamasinda sikintilar yasaniyor. Pihtilasmada aktivite sartlarini en uygun düzeyde tutabilen ve devamli olarak ayni kaliteyi saglayabilen kimozin kaynagi rekombinant kimozindir” dedi. Ülkemizde rekombinant kimozinin yerli arzinin bulunmayisi nedeniyle böyle bir proje baslattiklarini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ulusu, “Projeyle aktif kimozin enzimi prototip olarak üretildi ve enzimin optimum çalisma degerleri saptandi. Endüstriyel yer tespitlerinin ardindan, yapmis oldugumuz çalismalarimizi artik daha büyük ölçekte gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Rekombinant kimozinin yerli üretiminin olmamasi ülkemizde dis ticaret açigina yol açiyor. Bu proje ile prototip numune olarak üretmeyi basardigimiz kimozinin, endüstriyel boyutta da üretilmesi ile ülkemizin bu alandaki ithalatini azaltmayi amaçliyoruz” seklinde konustu.
Günümüzde ihtiyaç duyulan peynir mayasi enzimlerinin yüksek maliyetleri nedeniyle gelistirdikleri proje sayesinde rekombinant enzim üreterek sektördeki maliyet problemini asmaya çalistiklarini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ulusu, enzimlerin genellikle endüstride formasötik, gida, tekstil, deri, yem ve deterjan sanayilerinde yaygin olarak kullanildigini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284