KMÜ’de Sosyal Bilimler Alaninda Tübitak Projesi Hazirlama Egitimi Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sosyal Bilimler Alaninda Proje Hazirlama Egitimi verildi. KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi, Konya Teknokent ile Selçuk Teknoloji ve Transfer Ofisi isbirliginde düzenlenen egitim programi, KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirildi.

KMÜ’de Sosyal Bilimler Alaninda Tübitak Projesi Hazirlama Egitimi Verildi

KMÜ Rektör Yardimcisi ve Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim tarafindan verilen ve 3 Aralik Çarsamba günü tüm gün süren egitim programina sosyal bilimler alaninda çalisan KMÜ’lü akademisyenler katildi.
“Türkiye’de sosyal bilimler alaninda proje sayisi yetersiz”
Prof. Dr. Ahmet Yildirim “Türkiye’de sosyal bilimler alaninda, fen bilimleri ve mühendislik alanlarina oranla proje sayisi çok az oldugu için bu egitim programini düzenledik. Ben sosyal bilimci degilim ancak proje hazirlamak teknik bir olay. TÜBITAK’taki geçmisimi de göz önüne alarak böyle bir egitim vermeyi kararlastirdik.” dedi.
Prof. Dr. Yildirim “Ülkemizin üçte ikisi sosyal bilimler okuyor. Sosyal bilimler alani, en kolay kurulabilen, teçhizat ve malzemeye en az gerek duyulan alan. Proje üretirken de konu bulmak ve çalisma yapmak hem daha kolay, hem daha az masrafli.” seklinde konustu.
“Üniversitemiz kurulduktan sonra Karaman’in ar-ge çalismalari artti”
Ulusal ar-ge proje desteklerini anlatan Prof. Dr. Yildirim “Türkiye’de ar-ge harcamalarinin Gayri Safi Yurtiçi Hasila’ya (GSYIH) orani kisa süre içinde üç katina çikti. Bu TÜBITAK’in eli yüzü düzgün her projeyi destekledigi anlamina geliyor.” dedi.
Yildirim, Karaman’in 2003’te ar-ge çalismasinin sifir iken 2013’te 1 milyon ile 10 milyon arasinda destek alan iller arasinda yer aldigini belirterek “Yani ar-ge çalismalari, üniversite kurulduktan sonra dört yilda üçüncü kategoriye yükselmis.” diye konustu.
TÜBITAK’ta bulunan proje basliklari, destek miktarlari, tesvik primleri, basvuru dönemleri ve hangi kategoriye kimlerin basvurabilecegi hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Yildirim, proje gönderilirken yapilan yanlisliklar, biçimsel ve bilimsel degerlendirme, en sik karsilasilan iade sebepleri, fikrin özgünlügü ve uygulanabilirligi, amaç ve yöntemin proje kapsamina uygunlugu, projenin yaygin etkisi konularina da açiklik getirdi.
“TÜBITAK’ta bir proje iki kez ‘özgün degil’ diye dönerse tekrar sunulamiyor. Konunun özgün olmasi önemli oldugu gibi uygulanabilirligi de önemli.” diyen Prof. Dr. Ahmet Yildirim “Örnegin Ay’da çeltik yetistirmek özgün bir fikir olabilir, ancak hiçbir uygulanabilirligi yok.” seklinde konustu.
“Sans ancak hazirlanmis fikirlere güler”
“Iyi bir fikir, iyi hazirlanmis bir proje ile geçer.” diyen Prof. Dr. Yildirim, “Louis Pasteur’un da dedigi gibi sans ancak hazirlanmis fikirlere güler. Projeleriniz reddedildiginde hemen vazgeçmeyin. Yöntemi degistirin, örneklemi degistirin, üzerinde çalisin ve tekrar tekrar deneyin.” dedi.
Program, katilimcilarin sorularinin cevaplanmasiyla sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284