KMÜ’de “Subliminal Isgal” Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gençlik Inisiyatifi Ögrenci Toplulugu tarafindan “Algi Yönetimi ve Subliminal Mesajlar” isimli konferans düzenlendi.

KMÜ’de “Subliminal Isgal” Konusuldu

Arastirmaci Yazar Dr. Sefer Darici’nin verdigi konferans, KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Karamanoglu Mehmetbey Salonunda yapildi. Toplantiya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ile üniversite personeli ve ögrenciler katildi.
Toplanti Gençlik Inisiyatifi Ögrenci Toplulugu Baskani Ali Asan’in konusmasiyla basladi. Toplulugun amaçlarini ve projelerini anlatan Asan “Siradan degil aranan üniversitenin, aranan ögrencileri olmak için konferanslari, egitimleri iyi degerlendirmek gerekir.” diye konustu.
Programda Dr. Sefer Darici’nin hayati ve çalismalari hakkinda bilgi verildikten sonra Arastirmaci Yazar Darici, algi yönetiminin tarihçesi ve subliminal mesajin ne zamandir, nasil kullanildigi hakkinda sunum yapti. Reklam ve film sahnelerinden alintilar yapan Darici, bilinç düzeyinde yapilan algi yönetiminin yani sira sub (alt) limen (esik) yani subliminal (esik alti) mesajlarla, bilincimizle kavrayamadigimiz nesneler ve seslerle yapilan aldatmacalari anlatti.
Dr. Sefer Darici sözlerini söyle sürdürdü: “Gözün arkasinda fovea denilen bir nokta var. Bu nokta bilinçli olarak zihnimizi veremedigimiz birçok seyi kaydeder, hafizaya alir. Tüm duyularimizin esik siniri var. Örnegin karanlik bir gecede 50 km’den mum isigini, 8 litrelik bir suda 1 çay kasigi sekeri, 6 odali evde en dip odadan bir damla esansi beynimiz algilayabiliyor. Bu sebeple alginin bilinçli olarak yönlendirilmesi kadar, bu esik degerler kullanilarak yapilan bilinç düzeyinin altindaki veriler daha tehlikeli olarak kullanilabiliyor.”
Dr. Darici, Ingiltere’de 1964 yilinda, Amerika’da ise 1970’li yillarda bilinçalti mesajlarin yasaklandigini fakat devlet yönetiminin sözlü yasaklarinin çok etkili olamadigini ifade etti. Ülkemizde de 3984 sayili Radyo ve Televizyon Kanunu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin ticari yayinlarla ilgili yönetmeliginin 7. maddesi geregi yaniltici, olumsuzluk ifade eden, farkli yorumlamalara açik mesajlar veren yayinlarin yasak oldugunu belirten Darici, “Bu yayinlarin sadece algi düzeyinde olanlarina yasak konulabiliyor. Bilinçalti düzeyde olan yayinlarin hemen fark edilmesi zor oluyor. Örnegin insan kulaginin isitemedigi 20 hz’nin (hertz) altindaki sesleri algilamak için özel cihazlarin olmasi gerekiyor.” seklinde konustu.
“Bilinçaltimiz dogum ve ölüme öncelik verir”
Darici, bilinçaltimizin dogdugumuz andan ölümümüze kadar sürekli kayit yaptigini söyleyerek, “Bilinçaltindan hiçbir veri silinmez. Bilinçaltimiz aslinda hareketlerimizi yönlendiren Yaratici’nin müthis tasarimi. Örnegin telefonda konusurken ya da araba kullanirken bazen nerden geldigimizi, neyin yanindan geçtigimizi bilmeden bilinçaltina yüklenen verilerle kendimizi evimizde buluruz.” dedi.
Dr. Darici, “Insan beyni ölümle ilgili ya da dogumla ilgili verileri unutmaz ve hep onlara öncelik verir. Görsel ve isitsel medya ölümü ve dogumu kodladiklari kelimelerle sürekli yayinlarinda kullaniyor.” seklinde konustu.
“Bakicisi televizyon olan çocugun, hayati film olur”
Çizgi filmlerden alintilar yapan ve olumsuz etki yapabilecek görsel malzemeler üzerinde duran Darici sözlerini söyle sürdürdü: “4-7 yas arasi, zihnin islem öncesi dönemini olusturuyor. Insanlar, islem öncesi dönemde yapmak istedikleri meslekler hakkinda dahi kararlarini verirler. Bilinçalti, sürekli verilen mesajlari kaydeder ve daha sonra davranislari yönlendirmeye baslar.”
Darici’nin Almanya’daki bestseller (en çok satan) listesinde yer alan kitabi Subliminal Isgal’de yer alan, “Ne zaman kaçis arasam Anadolu’ya siginirim” konulu yazisini okumasinin ardindan soru cevap kismina geçildi.
“Kitap okuyarak ve dogayla ilgilenerek kendinize gelirsiniz”
Bir ögrencinin, ‘Medyadan uzak durarak olumsuz mesajlari zihnimizden atabilir miyiz?’ sorusu üzerine Dr. Sefer Darici, “Kitap okuyarak, dogayla ilgilenerek yavas yavas düsüncelerinizin degistigini ve kendinize geldiginizi göreceksiniz.” dedi.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise etkinlik sonunda kisa bir konusma yaparak, “Bir kitap bazen bir cümle için veya bir kelime için okunur. Konferans da öyle; bugün çok sey dinledim ve ögrendim. Siz de bir cümle için de olsa konferanslara katilin.” seklinde konustu.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Dr. Sefer Darici’ya plaket vermesinin ardindan konferans son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284