KMÜ’de Türkiye-Iran Iliskileri Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen ‘Sosyal Bilimler Üzerine Okumalar’ etkinligi kapsaminda Dr. Yusuf Sayin ögrencilerle bulustu. Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen söyleside Türkiye ve Iran’in isbirligi konusuldu.

 KMÜ’de Türkiye-Iran Iliskileri Konusuldu

KMÜ Iktisat Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayin, 2011 yilinda Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararasi Iliskiler Anabilim Dalinda ‘Din ve Uluslararasi Iliskiler: Islam’in Dis Politika Kurami’ adli tez çalismasi ile yüksek lisans yaptigini belirterek, 2014 yilinda ise yine ayni enstitünün Uluslararasi Iliskiler Anabilim Dalinda ‘Ortadogu Bölgesinde Türkiye ve Iran’in Isbirligi Imkânlari’ isimli tez çalismasi ile doktora yaptigini söyledi.

Dr. Yusuf Sayin, konferansinda ‘Ortadogu’da Türkiye ve Iran’in Isbirligi Imkânlari’ adli kitabindan önemli satirlari ögrencilerle paylasarak Türkiye ve Iran arasindaki ortak tarihi iliskiler, yasanmisliklar ve deneyimlere dikkat çekti.
“Bu iki devlet Selçuklu ve Avrupa Birligi örneklerinde görüldügü gibi bölgede yeni bir isbirligi çabasina öncülük yapabilirler.” diyen Dr. Sayin, dünya ve bölge barisina katki saglayacagi öne sürülen bir isbirligi fikrinin ve iki ülkenin Ortadogu bölgesinde isbirligi imkânlarinin tarihsel, teorik ve pratik arka planlari bulundugunu söyledi.
“Türkiyesiz bir Iran ve Iransiz bir Türkiye olamaz”
Dr. Sayin, Türkiye ve Iran’in isbirliginde Ortadogu’da yeni bir modelle uluslararasi dengelerin kurulmasi ve bölge halklarinin adalet içinde yasatilmasi fikrini benimsedigini ileri sürerek “Temel düsüncemiz, Türkiyesiz bir Iran’in ve Iransiz bir Türkiye’nin baki kalamayacagi, dünyanin merkezi oldugu düsünülen bu topraklarda iki ülkenin atacaklari adimlarin, bölge barisina önemli katkilar sunabilecegidir. Bölgenin barisi ve istikrari için isbirligi adimlari atmis bir Türkiye ve Iran, hem kendi halklari hem de bölge insanlari için istikrar ve güven kaynagi olacaktir.” dedi.
Uluslararasi iliskilerde 24 saatin çok uzun bir zamana denk geldigini vurgulayan Dr. Yusuf Sayin, dünya gündeminin çok çabuk degistigini ve dünyanin merkezi olarak nitelendirilen Ortadogu topraklarinda pek çok karisiklik yasandigini söyledi. Dr. Sayin, “Iran’in Batili devletlerle anlasmasi, yakinda Türkiye ile de anlasmasi anlamina gelecektir. Bütün gerginliklere ragmen Iran ve Türkiye komsudur ve eninde sonunda yeniden isbirligi saglanacaktir. Ortadogu diye tanimlanan bölgede insanlik ve insanlik tarihi yok ediliyor. Türkiye ve Iran siyasi birliktelik kurmali ve bu birliktelik diger ülkelere de örnek teskil etmeli.” dedi.
Söylesi, Dr. Yusuf Sayin’in ögrencilerle fikir alisverisinde bulunmasi ve ögrencilerin sorularini yanitlamasinin ardindan sona erdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284