KMÜ’de Türkiye Istatistik Kurumu Tanitildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ve Türkiye Istatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlügü isbirligi ile ‘TÜIK Tanitimi ve Resmi Istatistikler’ konulu toplanti düzenlendi.

KMÜ’de Türkiye Istatistik Kurumu Tanitildi

KMÜ Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklesen tanitim organizasyonuna Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Çevik, TÜIK Konya Bölge Müdür V. Ismail Çapoglu, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi. 
TÜIK’in tanitici sunumunun yapildigi slayt gösterisinin ardindan konusan TÜIK Uzmani Mahmut Emre Erol, kurumun tarihsel gelisimi ve bu süreçte yasanan yeniliklere degindi. Türkiye Istatistik Kanunu’nun getirdigi yenilikleri sunumlar esliginde anlatan Erol, bu kanunla birlikte Türkiye’de programli istatistik dönemine geçildigini belirterek, ihtiyaçlari belirlemek ve etkin bir isbölümü yapmak adina bu programli sisteme ihtiyaç duyuldugunu ifade etti.
TÜIK Uzmani Mahmut Emre Erol’un ardindan söz alan Istatistikçi Necla Erkul, Tüketici Fiyatlari Endeksi (TÜFE) hakkinda sunum yaparak, enflasyon ve TÜFE gibi kavramlarla ilgili bilgiler verdi. 2013 yilinda TÜFE sepetindeki en agirlikli ve en az agirlikli 20 maddede neler oldugunu açiklayan Erkul, bu ürünlerin seçiminde göz önünde bulundurulan kistaslari siraladi.
TÜIK Uzmani Ugur Cemil Erdem de ‘Hane Halki Isgücü Istatistikleri’ ile ilgili slaytlar esliginde konferansa katilanlari bilgilendirdi. Isgücü piyasasina iliskin demografik degiskenlere göre (egitim, yas, cinsiyet ve medeni durum) istihdam ve issizlik oranlarinin arastirildigi ve degerlendirildigini belirten Erdem, Türkiye sinirlari içinde bulunan bütün hane halkinin bu arastirmanin kapsaminda oldugunu vurguladi.
“Saglikli veri yoksa saglikli analiz de olmaz”
TÜIK Konya Bölge Müdür V. Ismail Çapoglu ise analizlerin sonuçlanmasi asamasinda sorunlar yasadiklarini ifade ederek, “Elinizde güncel, saglikli veri yoksa analizler de saglikli olmaz. Kurum olarak hassas bir görevde bulunuyoruz. Bu yüzden kili kirk yariyoruz. Cevap vericiler dogru cevaplar vermezse bizim de analizlerimiz dogru olmaz. Bu sebepten kuruma sizlerin de katkilarini bekliyoruz. Ayrica ögrencilerimizin de sartlari saglamak kosuluyla kurumumuzda staj yapmasina imkân taniyoruz.” seklinde konustu.
Tanitim organizasyonu soru cevaplarin ardindan IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik’in TÜIK Konya Bölge Müdür V. Ismail Çapoglu’na plaket vermesiyle son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284