KMÜ’de Türklerin Tarih Sahnesine Çikisi Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Tarihçiler Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen konferansta Ahmet Tasagil ögrencilerle bulustu. Türklerin tarih sahnesine çikisi ve Göktürkler konulu konferansa akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

 KMÜ’de Türklerin Tarih Sahnesine Çikisi Anlatildi

“Tarih uzun yillar boyunca Bati merkezli gelisti”

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Salonunda düzenlenen konferansta konusan Ahmet Tasagil, ilimin evrensel bir yapisi oldugunu belirterek, “Bizim dogrularimiz mutlak dogru degildir. Tarihi, bilgi kirliliginden kurtarip dogru tarihi yazmak tarihçilerin en önemli görevidir. Bu zamana kadar tarihçilik hep Bati merkezli gelisti. Özellikle üçüncü dünya savasindan sonra Türklerin barbar toplumlar olduguna dair kitaplar yazilmaya baslandi. Son zamanlarda ise bu anlayis degisti ve Bati’da da düzgün kitaplar yazilmaya baslandi.” dedi.
“Türkler boylar halinde yasamasaydi yok olup giderlerdi”
Türklerin eski tarihini iyi analiz edilebilmesi için öncelikle Türklerin nasil göç ettiklerinin iyi arastirilmasi gerektigine dikkat çeken Tasagil, Türklerin göçler sonucunda yerlestikleri bölgeleri vatan haline getirdiklerini ifade ederek söyle devam etti: “Kazakistan’dan baslayip Macaristan’a kadar süren göçler yasanmistir. Yasadigi yer topluma yetiyorsa o toplum göç etmez. Yani kimse keyfi amaçli yer degistirmez.” seklinde konustu.
Türklerin boylar halinde yasamasinin onlari bir arada tuttugunu savunan Tasagil, “Türkler boylar halinde yasamasaydi yok olup giderlerdi. Boylar sosyolojik olarak kendi aralarinda sürekli dayanisima halinde olmuslardir. Bu yüzden de daha güçlü baglarla baglanmis Türk devletleri tarih sahnesinde yer almistir ve bu devletler uzun yillar varligini devam ettirmistir.” dedi.
Konferans ögrencilerin sorularinin yanitlanmasi ve karsilikli fikir alisverisinin ardindan sona erdi.

igine vurgu yapan Genel Sekreter Erenoglu, ögrencilere yaptiklari ise saygi duymalari gerektigi uyarisinda bulunarak insan sagiliginin her seyin öncesinde geldigini ve saglik hizmeti sunmanin özveri gerektiren bir is oldugunu söyledi.

 

slegine ilgi duyan ögrencilere ve meslek hakkinda ipuçlari verdi. Kazim Karabekir Kaymakami Mehmet Uslu’ya, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta’nin plaket takdim etmesiyle söylesi sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284