KMÜ’de Verem Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Yüksekokulu tarafindan düzenlenen “Tüberküloz (Verem)” konulu konferansta Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Nesrin Bilgiçli, KMÜ ögrencileriyle bir araya geldi.

KMÜ’de Verem Konferansi

Dünyada her yil 1.5 milyon insan veremden ölüyor
Karaman Verem Savas Dispanseri Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, veremin hala ölümle sonuçlanabilen bir hastalik olduguna dikkat çekerek “Dünyada her yil 9 milyon yeni hasta vereme yakalanmakta ve bunlarin 1.5 milyonu ölmektedir. 2 milyar insan da tüberküloz mikrobu ile enfekte olmus durumdadir.” dedi.
Türkiye’de 2013 verilerine göre 15 bin civarinda verem hastasi oldugunu söyleyen Dr. Nesrin Bilgiçli, bunlarin yüzde 59’unun erkek, yüzde 41’inin ise kadin oldugunu belirtti. Uzm. Dr. Bilgiçli, veremin yalnizca solunum yoluyla bulasan bir hastalik oldugunu hatirlatarak kalabalik ortamlarda, cezaevi, bakimevi gibi toplu yasanilan yerlerde ve stresli ortamlarda vereme yakalanma olasiliginin fazla oldugunu dile getirdi.
“Tedavi olmayan bir verem hastasi her yil 10-15 kisiyi enfekte eder.” diyen Uzm. Dr. Bilgiçli, “Enfekte olmak demek, hasta olmak demek degildir; sadece mikrobu vücuda almak demektir. Enfekte olan kisilerden hastaliga yakalanma riski olanlar bes yas altindaki çocuklar, yaslilar, HIV enfeksiyonu tasiyanlar, sigara ve alkol alanlar ile her hangi bir nedenle bagisikligi baskilanmis olanlardir.” açiklamasinda bulundu.
Tüberküloz mikrobunu vücuduna alarak enfekte olanlarin sadece yüzde 10’unun hastaliga yakalandigi bilgisini veren Uzm. Dr. Bilgiçli, enfekte olan yüzde 10’luk kesimin yüzde 5’inin ilk iki yil içinde verem oldugunu, kalanlarin ancak hayatinin herhangi bir döneminde bagisikliklari düstügünde bu hastaliga yakalandigini belirtti.
Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, tüberküloz hastalarinin tedavi edilirlerse yüzde 99 oraninda iyilestiklerini söylerken tedavinin alti aylik bir süreci kapsadigini ve tedavi basladiktan 15-20 gün sonra hastaligin bulasiciliginin ortadan kalktigini, hastaligin tedavi edilmediginde ise direnç kazandigini bildirdi.
Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, veremin dikkat edilmesi ancak korkulmamasi gereken bir hastalik oldugunu söyleyerek konferansina son verdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284