KMÜ’de Yangin Tatbikati

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Idari ve Mali Isler Daire Baskanligi tarafindan yangin tatbikati düzenlendi.

 KMÜ’de Yangin Tatbikati

Bir yangin söndürme danismanlik firmasinin rehberliginde gerçeklestirilen tatbikatla üniversite personeline yangin söndürme egitimi verildi. Tatbikatta Egitmen Saban Ceylan, öncelikle yangin hakkinda bilgilendirme yapti. Ceylan, yangini ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen dogal bir afet’ olarak nitelendirirken yanmanin tarifini ‘kontrolsüz yanan ates’ seklinde dile getirdi. Egitmen Ceylan, yanginin meydana gelmesi için yangin üçgeninin olusmasi gerektigine dikkat çekerek, yangin üçgenini ‘yanici madde, isi ve oksijen’ olarak açikladi. Yangin çesitlerinin A, B, C ve E olmak üzere dörde ayrildigini belirten Ceylan, “A sinifi yangin, odun, kagit, lastik gibi yanabilen kati maddelerin alev almasi iken B sinifi yangin, benzin, mazot, fuel oil, alkol, tiner gibi yanabilen sivilarin alev almasidir. C sinifi yangin, tüpgaz ve dogalgaz gibi yanabilen gazlari kapsarken E sinifi yangin, çalisir vaziyetteki elektronik cihaz yanginlaridir” dedi.

Tatbikatta yangin söndürme cihazlari hakkinda da bilgi veren Saban Ceylan, kuru kimyevi tozlu söndürücülerin A sinifi yanginlarda, karbondioksitli söndürücülerin B, C ve E sinifi yanginlarda, fair-ice jellerin A, C ve E sinifi yanginlarda, mai köpüklü söndürücülerin ise A, B ve C sinifi yanginlarda kullanilabilecegini açikladi. Egitmen Ceylan, elektrikle çalismakta olan elektronik cihaz yanginlarina kesinlikle suyla müdahale edilmemesi uyarisinda bulunurken kapali bir odada çikan yangina müdahale esnasinda içeriye bir-iki adim disinda kesinlikle girilmemesi ve kisinin sirtini kapidan baska yere vermemesini, açik ortam yanginlarinda ise rüzgarin arkaya alinmasini tavsiye etti.
Küçük bir yanginin birkaç dakika içerisinde büyük bir yangina dönüsebileceginin altini çizen Saban Ceylan, yangin haber verilirken dogru yer tarifinin de önemine dikkat çekti. Egitmen Ceylan’in açiklamalarinin ardindan üniversitede yangin tatbikati yapildi. Tatbikata katilan personel teker teker yangin söndürme tüpleriyle yangina dogru müdahale etme yöntemlerini ögrendi.

Çocuklarin özgüvenini artirmayi, birçok konuda kendilerini gelistirmelerini amaçlayan faaliyetleri devreye sokuyoruz. Gençler için çalismalarimiz devam edecek” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284