KMÜ’de Zamanin Ruhu Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesinin davetlisi olarak üniversiteye gelen Yrd. Doç. Dr. Necdet Subasi, Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda ‘Zamanin Ruhu’ konulu bir söylesi gerçeklestirdi.

KMÜ’de Zamanin Ruhu Konusuldu

KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yildirim, KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alaattin Karaca, Karaman Il Müftüsü Nuri Degirmenci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrencinin katildigi etkinlikte Subasi, ‘zamani yakalamak, zamana teslim olmak, zaman karsisinda kendini gerçeklestirmek’ gibi sorunsallari irdeledi.
“Zamanin ruhu sizi ele geçirebilir”
Zamanin ruhu kavraminin batili bir kavram olduguna dikkat çeken Dr. Necdet Subasi, her çagin ve dönemin kendine özgü dinamikleri oldugunu söyledi. Subasi, “Zamanin ruhu sizi ele geçirip manipüle edebilir.” diyerek “Bütün degerlerime ragmen beni kendi mecramdan koparan nedir? Bizi kontrol eden, kendi mecrasina alan baska bir yapi mi var?” sorularini yöneltti.
Subasi, “Içine dogdugumuz dünya bizden önce yapilanan bir dünyadir. Kendinizi gerçeklestirmek için bu yapilarla savasmak zorundasiniz.” ifadesinde bulunarak gelenek, tarih, modernlik ve dünyanin akisi gibi etmenlerin kisiyi biçimlendirdigine dikkat çekti.
Kimsenin hayatin karsisina kendi hikayesiyle çikamadiginin altini çizen Subasi, “Bir genetigimiz ve seceremiz var. Bir Alevi’yi, Roman vatandasi, Islamci’yi, Marksist’in hikayesini düsünün. Kimse kendi hikayesiyle ortaya çikamiyor. Çünkü arkasinda devasa bir sicil özeti var.” diye konustu. Kisiye ailesinin yükledigi degerler ve rollerin yani sira okulun ideal ve makbul vatandas tipi yetistirmek için devreye girdigini hatirlatan Subasi, okulda tamamlanmamis süreçlerin insasi içinse kisinin kendisini kamusal alana kaptirmasi gerektigini belirtti.
Hayat karsisinda insanin iki seçenegi bulundugunu söyleyen Subasi, “Ya teslim olur ya itiraz edersiniz.” dedi. Kisinin düzene dahil oldugunda siradan, olmadiginda da aykiri göründügünü dile getiren Subasi, “Filozoflar, entelektüeller, peygamberler hayata daha elestirel bir perspektifle bakar ve bir karsi durus sergilerler.” seklinde konustu. Insanin degerinin hayatin ne kadarina elestirel bakabildigiyle orantili oldugunu kaydeden Subasi, “Kendi imzamizi tasiyan bir tavir ortaya koymaliyiz.” dedi.
“Zamanin ruhunu hesaba katmaliyiz”
Dr. Subasi, “Bizi teslim almaya çalisan zamanin ruhuna teslim mi olacagiz, yoksa ona göre bir sekil mi alacagiz?” sorusunu sorarak çözümün zamanin ruhunu dikkate alarak kendi kosullarimizi yeniden insa etmekte sakli oldugunu ifade etti.
Subasi, Müslümanlarin geçmiste zaman’la kendi aralarindaki mesafeyi fetva ve içtihat kavramlariyla astiklarini belirterek “Fetva ve içtihat, degisen kosullarda Islam geleneginin canliligini korumak için kullanilan bir argüman, bir ihya ve canlandirma faaliyetidir.” dedi.
Kisinin ‘zamanin ruhunu hesaba katarak kimligimi nasil güçlendirebilirim’ konusu üzerine egilmesi gerektigini belirten Dr. Subasi, sözlerini Hz. Mevlana’nin “Dün dünle gitti cancagizim. Bugün yeni seyler söylemek lazim.” dizeleriyle noktaladi.
Söylesisinin ardindan sorulari yanitlayan Subasi, Türk toplumunda alim, aydin ve entelektüellerin her firsatta çökertildigini belirterek “Toplumda farkli bakis açilari olan insanlara önem vermeliyiz.” dedi.
Söylesisinin ardindan Dr. Necdet Subasi’na KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yildirim tarafindan plaket takdim edildi.
Necdet Subasi Kimdir?
1961 yilinda Artvin’in Savsat ilçesinde dogdu. 1986 yilinda Atatürk üniversitesi Ilahiyat Fakültesinden mezun oldu. Balikesir ve Konya’da kisa bir süre ögretmenlik yapti. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Türk Aydininin Din Anlayisi baslikli doktora tezini savundu. Yüzüncü Yil Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü (1991-2002) ve Mugla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde ögretim üyesi olarak görev yapti. 2010’da Gazi Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler Bölümüne geçti. 2011’de Diyanet Isleri Baskanligi Strateji Gelistirme Baskanligina atandi. Halen bu görevini sürdürmektedir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284