Koç Holding, Bursiyeri Karamanli Havva’dan Mustafa Koç’a Anlamli Hediye

Koç Holding’in, Milli Egitim Bakanligi isbirligi ve Vehbi Koç Vakfi’nin destegi ile 2006 yilindan bu yana yürüttügü ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ Projesi’nin 7 yillik serüveni ‘Bizim Hikayemiz’ adli kitapta toplandi. Bizim Hikayemiz`de Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’ni kahramanlarindan dinledigimizi söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Baskani Mustafa V. Koç, `Bizim Hikayemiz, kronolojik veya hiyerarsik bir sira içermiyor; bir kusagin öyküsünü, yasamin kendisi gibi sürprizlerle aktariyor. Her sayfasindan keyif alacaginizi umuyorum` dedi.

Koç Holding, Bursiyeri Karamanli Havva’dan Mustafa Koç’a Anlamli Hediye

Koç Holding’in Milli Egitim Bakanligi ve Vehbi Koç Vakfi’nin isbirliginde 2006 yilindan bu yana yürüttügü Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi, yedinci yilini tamamladi. 81 ildeki 264 meslek lisesinde, 8000 bin ögrenciye burs imkani saglayan Koç Holding, MLMM Projesi’nin yaktigi atesi ‘Bizim Hikayemiz’ adli kitapta ve filmde bir araya getirdi. Projenin mimarlari, kahramanlari ve is dünyasinin önde gelen isimleri kitapta MLMM ile tanisma süreçlerini, öncesini ve sonrasini anlatti.
Bizim Hikayemiz’in kaleme alinmasi sürecinde proje ekibi Diyarbakir’dan Izmit’e, Karamürsel’den Izmir’e 5 bin 800 km yol katetti. Projeye zaman içerisinde dahil olan 264 meslek lisesi, 8 bin meslek lisesi ögrencisi, farkli ölçek ve sektörlerde 20 Koç Toplulugu sirketi ve 580 gönüllü çalisanin önemli bölümü ziyaret edildi, röportajlar gerçeklestirildi. 20 gün süren çekim ve röportajlar için 8 kisilik ekip, MLMM projesinin dokundugu onlarca farkli yasam ve basari öyküsünü dinledi. Meslek liselerini ve ögrencilerini MLMM’nin yasanmis hikayelerinin kahramanlari olarak anlatan 'Bizim Hikayemiz' kitabinin tanitimi Türkiye’nin dört bir yaninda MLMM projesine dahil olmus Meslek Lisesi Koçlari, Sirket Sorumlulari ve projenin bugün meslek lisesi mezunu olan ilk bursiyer ögrencilerinin katilimiyla gerçeklesti. Tanitimda ilk dönem bursiyer ögrencilerini temsilen Karaman Nefise Sultan Anadolu Kiz Meslek Lisesi mezunu Havva Eryigit, Koç Holding Yönetim Kurulu Baskani Mustafa V. Koç’a proje anisina bir hediye takdim etti.
MUSTAFA KOÇ: "ISSIZLIKLE MÜCADELE IÇIN GEREKLI HATTA SART"
Kitabin önsözünde MLMM Projesi’ne baslarken mesleki-teknik egitimin ülke ekonomisi açisindan önemi konusunda toplumun her kesiminde farkindalik yaratmayi amaçladiklarini belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Baskani Mustafa V. Koç, geçtigimiz 7 yilda projenin hedefledigi etkinin çok ötesine erisen bir basariya ulastigini belirtti. Mustafa V. Koç, "Bireysel düzeyde ögrencilerle burs, staj, koçluk çalismalari; sirketler düzeyinde okullarla isbirlikleri; akademik düzeyde arastirmalar, konferanslar, yayinlar ve toplumsal düzeyde de farkindalik kampanyalari gerçeklestirdik" dedi.
Meslek egitiminde okul- isletme isbirligi bilesenlerini kapsayan bir model olusturduklarini vurgulayan Mustafa V. Koç, "Bu modelden hareketle sektörlerine özel uygulamalar hayata geçiren Koç Toplulugu Sirketlerimiz bu çalismalarina önümüzdeki yillarda da devam edecek. Ülkemizde gençlerin gelisimlerine çok yönlü destek vererek, istihdam edilebilirliklerinin önünü açan bu uygulamalarin yayginlasmasi en büyük arzumuz. Ulusal rekabet gücümüzü artirmak, ülkemizin kalkinmasina katki saglamak ve issizlikle mücadele etmek için istihdam ve mesleki egitim iliskisinin güçlendirilmesi gerekli ve hatta sarttir" dedi.
"BUYRUN SIZ DE BU HIKAYENIN BIR PARÇASI OLUN" ÇAGRISI
Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Bizim Hikayemiz kitabinin sonsözünde ise MLMM Projesi’nin hayata geçtigi günden itibaren Türkiye’de mesleki egitim konusunda olumlu yönde bir algi degisikligine neden oldugunu vurguladi. Proje ile yeni bir egitim - istihdam iliskisi örnegi olustuguna dikkat çeken Turgay Durak sözlerini söyle sürdürdü: "Koç Toplulugu sirketlerinin okulda, serviste ya da kendi isletmelerinde olusturduklari laboratuvarlardan, müfredat desteklerine; ögretmen ve egitici kadrolarina yapilan yatirimlardan Meslek Yüksek Okulu kurulmasina kadar varan bir genis yelpazede bu isin sahiplenilmesi beni gururlandiriyor. Sirketlerimizin pek çogunda ve servis aglarinda mesleki egitimi taçlandiran, meslek lisesi mezuniyetini aranan bir özellik olarak önceliklendiren uygulamalarla da isi uzmaninin yapmasi gerektigi kültürünü tesvik ediyorlar. Biliyoruz ki bu çocuklar bizim. Yan sanayicilerimize, tedarik zincirlerimize, çati kuruluslara yönelik bir davet: Buyurun siz de bu hikayenin bir parçasi olun, bir yerinden tutun."
DIYARBAKIRLI SENAY BOZAROGLU'IN HIKAYESI
MLMM kapsaminda gelistirilen mikro projelerle 8 Koç Toplulugu sirketi ile 5 sektörde, 29 laboratuvar, 7 egitim merkezi, 1 meslek lisesi ve 1 meslek yüksekokulu kuruldu. Bizim Hikayemiz kitabina yansiyan onlarca basari öyküsüden biri Diyarbakir-Kayapinar Türk Telekom Meslek Lisesi, Arçelik Laboratuvari’nda egitim gören 12. Sinif Ögrencisi Senay Bozaroglu’na ait. MLMM ile tanisma sürecini anlatan Senay Bozaroglu’nun kitaba yansiyan öyküsü söyle: "Biz üç kardesiz. Iki erkek kardes ile büyümek kolay degil. Hep, ‘Sen kizsin, yapamazsin,’ laflari arasinda büyüdüm. Ama bu durum inatçi olmami da sagladi. Hayatim boyunca aklima koydugumu yapmaya çalistim. Lise zamani gelince babam normal liseye gitmemi istedi. Ama benim baska planlarim vardi. Meslek Lisesi’ne gidecegim diye tutturdum. Annem, ‘Eger babani ve kardeslerini ikna etmek istiyorsan bir neden göstermelisin onlara’ dedi. O aksam babamin önüne MLMM afisini koydum. ‘Eger meslek lisesine gidersem, okul hayatim boyunca bursum olacak, aileye okurken katkim olacak’ dedim. Babam, ‘Iyi o zaman göster bakalim marifetini’ dedi. Okula kaydimi yaptirdim. Çok çalistim ve seçmeleri geçerek bursiyer oldum. Bu proje ile birlikte gelecegimle ilgili kendimi güvende hissediyorum. Hayalim Elektrik, Elektronik Mühendisi olmak. Iyi ki bu projedeyim çünkü yarinimdan korkmuyorum.”
ÖGRETMENLERIN HIKAYESI
Bizim Hikayemiz kitabinda projeye dahil olan meslek lisesi ögretmenleri de 7 yillik MLMM serüveninde yasadiklarini anlattilar. Yüksek Ziraat Mühendisi ve Türk Traktör Tarim Aletleri Laboratuvari Ögretmeni Erdinç Isler, kitapta kendi hikalesini söyle anlatti; “Bu proje ile beraber atölyenin ayaga kalkmasi eski halinden yeni haline ögrencilerin birebir sahit olmasi ümidimizi artirdi ve okulun en çok tercih edilen alani olarak günümüze tasindi. Sektörün çekirdek kismina ögrenci yetistiriyoruz. Yani direkt civatasindan traktörün lastigine kadar her seyini burada gösterme imkani sundugumuz için direkt birebir is ortamina ögrencilerin adaptasyonunu sagliyoruz”.
Sisli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü Fiat Laboratuvari Sorumlu Ögretmeni Orhan Devecioglu da, okullarina kurulan Fiat laboratuvarini kendileri için bir milat saydiklarini belirterek, "Okullumuz mecburen gidilen degil tercih edilen bir okul statüsüne yükseldi. Öyle ki okulumuz dahilindeki neredeyse bütün ögrenciler Fiat Laboratuvari’na gitmek istiyor. Ögrencilerin bu coskusu aileleri de heyecanlandiriyor. Çocuklarinin memleketin neresine gitse ve ne zaman isteseler geçerli bir meslege sahip olacaklarini bilmek aileleri çok mutlu ediyor. Iyi ki çocugumuzu kimseyi dinlemeyip meslek lisesine göndermisiz dediklerine her sene ben sahit oluyorum” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284