Konya-Karaman Hizli Tren Hattinin Insaati 2014’de Baslayacak

Adana-Mersin arasinda hizmet veren çift hatli demiryolu 4 hatta çikartilacak. Ihalesi yapilan projenin insaatina önümüzdeki yilin ortasinda baslanacak.

Konya-Karaman Hizli Tren Hattinin Insaati 2014’de Baslayacak

AK Parti Adana Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Sükrü Erdinç, komisyon görüsmeleri sirasinda Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim'a, 4 Haziran 2011’de Basbakan Erdogan'in Adana’da verdigi 5 önemli müjdeyi hatirlatti. Bunlardan, D- 400 Karayolu üzerindeki havaalaninin bittigini, Ziyapasa kavsaginin bitmek üzere oldugunu, Sakirpasa Havalimani terminal binasi yenilendigini, Adana Metrosu 2. etabiyla ilgili çalismalarinin devam ettigini anlatan Erdinç, Güney Çevre Yolu Projesi ile Konya-Adana Hizli Tren Projesi’nin ne asamada oldugunu sordu.
Bakan Yildirim, sehirlere çevre yolu yapmanin o yol güzergahinin kamulastirilmasi çalismalarindan ötürü diger yol yapma islerinde daha pahali bir is oldugunu belirterek, "Fakat artik belediyeler, belediye alani içinde 18 uygulamasi yaparak, belediye alani disinda ise yeni Büyüksehir Yasasi ile o hak bütün sinirlari kapsadigi için Büyüksehir Belediyesinde. Büyüksehir Belediyesi bu kamulastirmalari yapar, bitirir, bize teslim eder, bizde yolu yapariz. Kamulastirma çalismalari, toplulastirma usulü ile yapiliyor, dolayisiyla herhangi bir ödeme yapilmiyor. Bu durum nedir, belediye ne yapiyor? Vatandasin bu yola denk gelen arazisinin yerine kamunun bir baska arazisi veriliyor, helallesiliyor. Böylece, oradan yol geçmis oluyor, is bu” cevabini verdi.
Bakan Yildirim, Konya-Adana arasi Hizli Tren Projesiyle ilgili olarak da sunlari söyledi:
"Konya-Karaman-Ulukisla-Yenice arasi 346 kilometre. Çalisacak olan hizli tren saatte 200 kilometre hiz yapacak. Bunun olabilmesi için 346 kilometrelik bu hattin, çift hatta çikartilmasi, elektrikli ve sinyalli bir hale getirilmesi gerekmektedir.102 kilometrelik Konya-Karaman kesiminin ihalesi yapilmis olup, degerlendirme çalismalari tamamlandi. 2014 yilinda yapimina baslanilacak. 135 kilometrelik Karaman-Ulukisla kesiminin projeleri tamamlanmis olup, yapim ihalesine çikilacak. 109 kilometrelik Ulukisla-Yenice kesimine ait projelerin incelenmesine devam edilmekte olup, yapim ihalesine çikilacak. Buna ek olarak, Adana-Mersin arasinda 160 kilometre hizla çalisan ve çift hat üzerinden gidis-gelis yapan mevcut bir trenimiz var. Bu hatta 3 ve 4. hat yapim ihalesi 14 Kasim 2013 tarihinde yapildi, 2014 yilinda insaat çalismalarina baslanilacaktir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284