Kooperatifçilikte Yeni Dönem Basliyor

Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici, Avrupa Birligi`nde (AB) nüfusun yüzde 25`inin kooperatif ortagi konumunda iken Türkiye`de bu oranin yüzde 10 oldugunu belirterek, ``Ülkemizde kooperatifçiligin ekonomik kalkinmaya daha güçlü katki saglayabilmesi için kooperatifçilik politika ve stratejilerini yeniden düzenledik`` dedi.

Kooperatifçilikte Yeni Dönem Basliyor
Bakan Yazici, 17 Ekim'de Basbakan Recep Tayyip Erdogan tarafindan kamuoyuna açiklanacak Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plani ile kooperatiflerin, gelismis ülkelerde oldugu gibi egitim, saglik, sigorta ve enerji sektörlerinde de daha çok faaliyete geçecegini, böylece ülkede kooperatiflerle ekonomik faaliyetlere katilim oraninin artirilacagini bildirdi.
Yazici, yaptigi açiklamada, eylem planinda, kooperatifçiligin dinamik bir yapiya kavusturularak daha verimli ve etkin olmasi için stratejik hedeflerin ortaya konuldugunu, bu çalismada 8 milyondan fazla kooperatif ortagini ilgilendiren çok önemli yeniliklerin yer alacagini belirtti.
Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plani'nin bakanligin koordinasyonunda; kooperatifçilik hizmetlerinden sorumlu bakanliklar, kamu kurum ve kuruluslari, kooperatif üst kuruluslari, üniversiteler ve ilgili uluslararasi kuruluslarin katkilariyla hazirlandigini anlatan Yazici, bu planla ülkede kooperatifçilik sektörünün sorunlarinin çözümünde kamu kuruluslarina, sektöre ve diger aktörlere ne gibi görevler düstügünün ortaya konuldugunu kaydetti.
Türkiye kooperatifçiligi için yol haritasi niteliginde olan stratejide, kooperatiflerin bütüncül bir anlayisla ele alindigini, tespit edilen sorunlarin etkin ve hizli bir sekilde çözülmesi için yeni öneriler getiren birçok faaliyet ve projeye yer verildigini ifade eden Yazici, bu kapsamda 7 stratejik hedef ve 36 eylemin belirlendigini söyledi.
-''Amacimiz, kooperatifçilige daha elverisli bir ortam olusturmak''-
Bakan Yazici, strateji ve eylem planinin, kooperatifçilige daha elverisli bir ortam olusturmak, sektöre olan güveni artirmak, verimsiz ve etkin olmayan uygulamalari kaldirmak, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçilik saglamak amaciyla gelistirildigini bildirdi.
Sosyal ve iktisadi kalkinmanin nimetlerinin daha genis kesimlere ulastirilmasinin en önemli araçlarindan birisinin kooperatifler olduguna isaret eden Yazici, Birlesmis Milletler'in, kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkinmadaki rollerine dikkati çekmek amaciyla 2012 yilini Uluslararasi Kooperatifler Yili ilan ettigini, Türkiye kooperatifçiliginde yeni bir dönemin kapisini açacak olan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi'nin de bu yil yürürlüge girmesinin ayri bir önem tasidigini söyledi.
Bugün dünyanin derin ekonomik krizler, giderek artan gida güvenligi ihtiyaci, artan çevre kirliligi ve iklim degisiklikleriyle karsi karsiya bulunurken, kooperatiflerin ortaya koydugu ekonomik isletme modelinin daha fazla dikkate alinmaya baslandigini ifade eden Yazici, issizligin önlenmesi ve sürdürülebilir istihdam politikalarinda da kooperatiflerin önemli bir ekonomik aktör haline geldigini vurguladi.
Yazici, ülke kooperatifçiliginin ekonomik kalkinmaya daha güçlü katki saglayabilmesi için kooperatifçilik politika ve stratejilerini yeniden düzenlediklerini ifade ederek, temelinde dayanisma ve topluma hizmet anlayisi olan kooperatif ortaklik modelinin, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkinmasi açisindan büyük önem tasidigini, sosyal sermayenin artirilmasi, gelirin adil dagitilmasi ve yoksullugun azaltilmasinda kooperatiflerin önemli bir katkisi oldugunu kaydetti.
-''Kooperatifçilik, bati ekonomilerinde önemli piyasa aktörü''-
Kooperatifçiligin gelismis bati ekonomilerinde önemli bir piyasa aktörü olduguna isaret eden Yazici, Birlesmis Milletler'in tahminine göre, dünya genelinde 750 binden fazla kooperatifin bulundugunu, bu kooperatiflerde yaklasik 100 milyon kisinin çalistigini, yaklasik 1 milyon kisinin de bu kooperatiflere ortak oldugunu söyledi. Avrupa Birligi içerisinde 121,1 milyon ortagi bulunan 221 bin 572 kooperatifin faaliyet gösterdigini belirten Yazici, söyle konustu:
''Yani AB'de nüfusun yüzde 25'i kooperatif ortagidir. Bizde bu oran yüzde 10 civarinda. Bunun için ekonomimizin diger sektörlerinde oldugu gibi kooperatifçiligi de yeniden düzenlemek zorundayiz. Strateji ile bunu yapacagiz. Türkiye kooperatifçilik stratejisinin uygulanmasiyla kooperatifler, gelismis ülkelerde oldugu gibi egitim, saglik, sigorta ve enerji sektörlerinde de faaliyete geçecek, böylece ülkemizde kooperatiflerle ekonomik faaliyetlere katilim orani artirilacak.''
-Türkiye'de 84 bin 232 kooperatif bulunuyor-
Türkiye'de 8 milyondan fazla kisinin ortak oldugu 84 bin 232 kooperatif bulundugunu ifade eden Yazici, daha çok konut ve tarim alaninda yogunlasan kooperatifçiligin, gelismis ekonomilerde oldugu gibi perakende, kredi-finans, sigortacilik, enerji üretimi, egitim, saglik gibi sektörlerde kayda deger bir biçimde yer alamadigini kaydetti.
Kaynak: Memurlar.Net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284