“KOP Bölgesi Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayları” Tamamlandı

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bölge tarımının sürdürülebilirliğini sağlanmak amacıyla pek çok alanda proje geliştirdiklerini belirterek, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık konusunda da bölge geleceğine ışık tutacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“KOP Bölgesi Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayları” Tamamlandı

KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında düzenlenen ‘KOP Bölgesi Hayvancılık Çalıştayları’ 20-23 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İlk olarak 20-21 Mart 2017 tarihleri arasında Büyükbaş Hayvancılık konusunun masaya yatırıldığı çalıştaylarda 22-23 Mart 2017 tarihleri arasında ise Küçükbaş Hayvancılık konusunda kapsamlı toplantılar düzenlendi.

Başkan Bostancı; “Çalıştaylarımız, bölgenin hayvancılık geleceğine ışık tutacak”

KOP Bölgesinde hayvancılık konusunda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör paydaşları ile hayvan üretici birlikleri ve süt ve et hayvanı üreticisi çiftçilerin katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İdare olarak bölge tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması için pek çok alanda paydaş kurumlarla birlikte bölge için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

2014 yılından bu yana KOP Eylem Planı kapsamında ‘KOP Hayvancılık Yatırımları Desteklemeleri’ hibe programının Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde uygulandığını kaydeden Başkan Bostancı, 2017 yılından itibaren bölgeye yeni katılan Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinde de bu desteklemelerin yapılacağını belirtti. Hayvancılığın, insanın dengeli beslenmesi için gerekli olan temel ürünleri üretmesi, iş sahası oluşturması, insan gıdası olarak tüketilemeyen bitkilerin ve bitkisel artıkların değerlendirmesi nedeniyle vazgeçilmez bir sektör olduğunu hatırlatan Bostancı, “Hayvancılık, insan hayatında ve ülke ekonomisinde önemli bir yere ve değere sahiptir. Tarım sektörleri arasında hayvancılık, katma değer imkanı en fazla olanıdır. Diğer taraftan hayvansal ürünler sanayii dışında, doğrudan hayvancılığa dayalı ilaç, yem ve hayvancılık ekipman sanayi kolları ile yeni istihdam alanları da oluşturarak ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Bu yönüyle ülkemizin sosyal sorunlarına da çözüm getirmekte, özellikle kırsal alanda yaşayan insanlarımızın geçim kaynaklarının başında gelmektedir” dedi.

KOP Bölgesinin önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi konumunda bulunduğuna dikkat çeken Bostancı, bölgenin özellikle küçükbaş hayvancılık, süt ve yumurta üretimi konularında ülke çapında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek; “Kalkınma Bakanlığımızın destekleriyle İdare olarak yaptığımız çalışmalarla Bölgemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı, sektör uzmanları ve paydaşlarının gözünden değerlendirilmesini ve problemlerle birlikte çözüm önerilerinin masaya yatırılmasını amaçlıyoruz. Bu tür çalışmaların hayvancılık sektörünün istenilen seviyeye ulaştırılması, yapılacak yatırımlara ışık tutması en büyük temennimiz.” diye konuştu.

Bu amaçla ‘Mera Islahında Farklı Formasyon ve Tekniklerin Araştırılması Projesi’ ile bölgenin 8 ilinde toplam bin dekar alanda uygulama yapılacağını ve bu proje için KOP İdaresi tarafından 1 milyon 100 bin liralık kaynağın Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne aktarıldığını belirten Başkan Bostancı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ar-Ge’nin başarılı olması halinde geniş alanlara sahip meralarımız kuraklığa dayanıklı çalımsı formasyonlu yem bitkileriyle ıslah edilebilecek ve su tüketimi daha az küçükbaş hayvancılık bölgemizde yaygınlaştırılarak ülkenin kırmızı et açığına önemli katkı sağlanabilinecektir. Bununla birlikte öne çıkan önemli bir diğer konu ise KOP Eylem Planı çalışmalarımız kapsamında, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün gerçekleştireceği ‘Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi’ yatırım programına alınmış ve 16 milyon TL bütçe sağlanmıştır.”

Alanında Uzmanlar Hayvancılığı Konuştu

Büyükbaş Hayvancılık çalıştayında; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin tarafından ‘Hayvancılıkta Kaba Yem Sorunu’ konusunda, TETA Teknik Tarım ve Hayvancılıktan Doç. Dr. Ömer Tömek tarafından ‘Sığır İşletmelerinde Verimliliği Artırmanın Yolları’ konusunda, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen tarafından ‘Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Yaşanan Problemler’ konusunda, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma İnal tarafından ‘Ruminant Beslemede Mitotoksinlerin Etkileri’ konusunda, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Doğruer tarafından ‘Hayvansal Gıdalar ve Halk Sağlığı’ konusunda katılımcılara sunumlar yapıldı.

Küçükbaş Hayvancılık çalıştayında ise Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Emekli Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı; ‘Dünyada ve Türkiye’de Hayvancılık Nereye Gidiyor’ konusunda, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Üstüner; ‘Küçükbaş Hayvancılıkta Sürü Yönetimi ve Türkiye’de Yaşanan Et Sorunu’ hakkında, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Coşkun; ‘Küçükbaş Hayvancılıkta Beslenme ve Döl Verimi’ konusunda, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esad Sami Polat; ‘Türkiye’de Yapağı Üretimi’ konusunda, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca ise ‘Sürdürülebilir Koyun Yetiştiriciliği ve Islahı’ konularında önemli bilgiler paylaştı.

Çalıştayların sonunda ise katılımcılara, 21-25 Mart 2017 tarihleri arasında TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde başlayan 15. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarına teknik gezi düzenlendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284