KOP Çevre Konferansi Yapildi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ile Selçuk Üniversitesi’nin birlikte organize ettigi “KOP Çevre Konferansi” Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapildi.

 KOP Çevre Konferansi Yapildi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar’in konusmaci olarak katildigi konferansta KOP Bölgesi’ndeki çevre sorunlari ve çözüm önerileri masaya yatirildi.Selçuk Üniversitesi (SÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen konferansa KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Mustafa Acar, Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, UNIKOP Üniversitelerinin Rektör Yardimcilari, Fakülte Dekanlari ile Aksaray, Konya, Karaman, Nigde’den olusan KOP Bölgesi Ilçe Kaymakamlari, Belediye Baskanlari ve ögrenciler katildi.

Konusmasina yerel yönetimlerin Çevre ve Sehircilik Bakanligina baglanmasi istegini dile getirerek baslayan Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar, çevre bilinci konusunda katilimcilari duyarli olmaya çagirdi.
“KOP Bölgesi’ni önemsiyoruz”
Bakanlik olarak KOP Bölgesi’nde çevre bilincini artiracak, insanliga ve dogaya olumlu etkileri bulunacak projelere destek vermeye hazir olduklarina dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar, “Yenilenebilir enerji kaynaklari bakimindan KOP Bölgesi önemli firsatlari barindiran bir bölgemiz. Rüzgar ve günes enerjisi bakimindan da önemli bir bölge. Dünya ile günes arasindaki 150 milyon kilometrelik mesafeyi kat ederek dünyaya ulasan enerji, bizin dünyada kullandigimiz bir yillik enerjinin yaklasik 20 bin katidir. Dolayisiyla bu imkani kullanmaliyiz” seklinde konustu.
Bir ülkenin ekonomisinin, siyasi istikrarinin veya birçok önemli meselesinin bozulabilecegini ancak bütün bunlarin zaman içerisinde rasyonel bir biçimde yerine geri kazandirilabilecegini belirten Birpinar, çevre ile ilgili bir noktanin bozulmasi durumunda bunun geri dönüsümü yüzyillarda sürebilen veya hiçbir zaman geri alinamayan sonuçlara neden olabilecegine dikkat çekerek çevre konusunun siyaset üstü ve insanligin ortak meselesi oldugunu belirtti.
Birlesmis Milletler tarafindan düzenlenen ve Polonya’da yapilan Iklim Degisikligi Konferansinda ilginç detaylarin ortaya çiktigina deginen Prof. Dr. Birpinar; “Mevsimler degisiyor, kutuplardaki buz kütleleri erimeye basladi ve önümüzdeki 50 ila 100 sene içerisinde deniz seviyesinin 60 santimetre yükselecegi tahmin ediliyor. Bu ne demektir, dünyadaki birçok ada ülkesinin ve denize kiyisi bulunan ülkelerin Hollanda gibi birçok ülkenin sularin altinda kalacagi ve oralarda yasam olmayacagi anlamina geliyor. Bu iklim degisikliginin sebebi yine insanoglu. Isin asil garip olan kismi ise bu iklim degisikligine en fazla etkisi olan ülkeler bu degisimden en az etkilenen ülkeler oluyor. Bakiniz, Filipinler’de tayfun yasandi ve binlerce insan hayatini kaybetti. Halbuki burasi iklim degisikligine hiç etkisi olmayan bir adaydi. Artik dünyada birbiriyle hiç anlasamayan ülkelerin bir araya gelip çevre konusunda siyaset üstü ortak çözümler ürettigi bir hale geldi” dedi.
Konusmalarin ardindan salonu dolduran akademisyen, bürokrat ve ögrencilerin sorularini cevaplandiran Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar’a KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu çini islemeli porselen tabak hediye etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284