Kop, Göç Raporu Hazirladi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan hazirlanan “KOP Bölge Nüfusu ve 2012 Yili Itibariyle Nüfus Hareketleri” raporunda Konya, Karaman, Nigde ve Aksaray’dan olusan KOP Bölgesi’nin nüfus projeksiyonu ortaya konuldu. Raporda KOP Bölgesi nüfusuna kayitli olup da 5 bin kisi ve üzeri insanin yasadigi illerin haritasi da ilk kez kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Kop, Göç Raporu Hazirladi

Nüfus raporu hakkinda bilgi veren KOP Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, Bölgenin nüfus yapisini ve hareketliliklerini ortaya koyan raporun sadece kendi çalismalari için degil, bölgenin kalkinmasi için çalisan tüm kurum ve kuruluslarin çalismalarina zemin olusturacak bir kapsamli bir degerlendirme oldugunu söyledi.
KOP illeri göç veriyor
Hazirlanan Nüfus Raporuyla ortaya çikan KOP Bölgesi’nin gerçek nüfusunun önemli bir gerçegi yansittigina dikkat çeken Baskan Babaoglu, nüfusunun yarisi kadarini göç veren bu bölgenin iyi incelenmesi gerektigini belirterek; “2012 yili Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemi (ADNKS) verilerine göre, dünya genelinde bölge illerine kayitli toplam 4 milyon 166 bin 367 kisi bulunuyor. Bu nüfusun 2 milyon 684 bin 605 kisisi su anda Konya, Karaman, Aksaray ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi'nde yasamaktadir. Yani nüfusun yüzde 40’a yakini birçok neden yüzünden KOP Bölgesinde artik yasamiyor” dedi.
KOP illeri arasinda Nigde’nin bölgede en çok göç veren il oldugunu vurgulayan KOP Idaresi Baskani Babaoglu, bölgenin en gelismis ili olan Konya’nin ise en az göç veren il oldugunu söyledi. Nigde, Karaman ve Aksaray illerinin nüfusuna kayitli vatandaslarin bu illerin disindaki yerlesim yerlerini tercih ettigini ifade eden Baskan Babaoglu; “Buna göre Nigde nüfusuna kayitli olanlarin yaridan fazlasi il disinda yasamayi tercih ederken, Karaman ve Aksaray nüfusuna kayitli vatandaslarin önemli bir bölümü nüfusa kayitli olduklari il disinda ikamet etmektedir. Konya’da ise durum farklilik göstermekte ve il nüfusuna kayitli kisilerin yaklasik dörtte üçünün dogdugu ilde yasadigi görülmektedir. Bölgede en çok göç veren ilçeler ise Konya’da Taskent, Hüyük, Ahirli ve Çeltik; Aksaray’da Sariyahsi, Agaçören, Güzelyurt ve Ortaköy; Karaman’da Basyayla, Sariveliler ve Ermenek; Nigde’de ise Çamardi, Ulukisla ve Altunhisar olarak göze çarpmaktadir” diye konustu.
Genç Beyinler Bölge disina gidiyor
Yas gruplarina göre nüfus dagilimi incelendiginde KOP Bölgesi’nin genç bir nüfusa sahip oldugunu belirten KOP Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, ancak bu genç nüfusun belirli bir süre bölgede yasadiktan sonra baska yerlere göç ettiklerini bunun da bölgede üretme potansiyeline sahip beyin gücü kaybina neden oldugunu söyledi. KOP Bölgesi’nden bölge disina gerçeklesen göçün en çok Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya ve Adana gibi büyüksehirlere oldugunu hatirlatan Babaoglu, bu göçün sebebinin özellikle genç nüfusta egitim, is hayati, sosyal yasam standartlarini yükseltmek ve bu sehirlerde yasama isteginin yattigini ifade etti.
Raporda ova niteligi tasiyan daha düz cografi sartlara sahip yerlesim yerlerinden göçün daha az, daglik yerlesimlerde ise daha fazla oldugunun ortaya çiktigini vurgulayan Baskan Babaoglu, “KOP Bölgesi’nde ova kesiminden göçler öncelikle en yakin gelismis ilçe merkezine, sonrasinda bagli olunan il merkezine yönelmektedir. Ova kesimindeki arazi varliginin daglik kesimlere göre daha genis olmasi ve yeterli tarimsal gelire imkan saglamasi insanlari dogduklari yere baglamada önemli bir etken olarak ortaya çikmaktadir. Bu nedenle, yalnizca su miktari degil, tarimsal su kalitesi ve kuraklik anlaminda da büyük tehditler barindiran bölgede özellikle kirsal kesimde tarim disi alanlarda ve tarim sezonu disinda farkli gelir getirici çözümler üzerinde durulmasi ve bölge sartlarina uygun sektörlerde altyapi çalismalarinin hizlandirilmasi, bölgenin kalkinmasi ve bölge kirsalindaki nüfusun yerinde güçlenmesi açisindan büyük önem tasimaktadir.” diye konustu.
Göçü önlemenin çaresi yatirimlar
Ulasim, konut, iletisim, saglik, egitim ve sosyal güvenlik hizmetlerinin yetersiz kaldigi alanlardan yakin il ve ilçelere göçlerin yasandigini belirten KOP Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, bölgedeki nüfus hareketliligini önlemek için yapilabilecekler konusunda sunlari söyledi:
“Bölge içi ve bölgeler arasi gelismislik farklari ile esitsizliklerin giderilmesi, kir-kent arasindaki sosyo-ekonomik farkliliklarin azaltilmasi ve kentsel-kirsal alanlarda yasam kalitesinin yükseltilmesi amaciyla politikalarin gelistirilmesi ve bunlarin bölgesel-ulusal gelisme hedefleri baglaminda ele alinmasi büyük önem tasimaktadir. Temel hedefi bireylerin yasam kalitesini artirmak olan kalkinma stratejileri ile esgüdüm içinde bir bölge stratejisi gelistirilmeli ve uygulanmalidir. Ulastirma ile paralel olarak gelisen egitim ve saglik hizmetlerine ilaveten gelir getirici imkanlarin artmasiyla bölge disina daha az insanin gidecektir. Bu amaçla KOP Bölge Kalkinma Idaresi olarak hedefimiz, nüfus artis hizi yükselen, göçün durdugu ve zaman içinde tersine döndügü, cazibe merkezi niteliginde bir KOP Bölgesi’nin ortaya çikmasi ve bu güçlü bölgenin ülkenin makro hedeflerine katki yapar hale gelmesidir.”
Bölgenin kalkinmasi adina bugüne kadar 15 büyük rapor hazirladiklarini hatirlatan Baskan Babaoglu, 64 sayfadan olusan ve alti aylik yogun bir çalisma ile hazirlanan Nüfus Hareketleri Raporuna KOP Idaresi’nin web sitesinden ulasilabilecegini de sözlerine ekledi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284