Köristan Kaya Mezarlarina Ilgi Yogun

Ilimize bagli Ermenek ilçesi Göktepe Beldesi Çukurbag köyünde bulunan Aslan Figürlü Roma dönemine ait Lahit kapagi, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Köristan Kaya Mezarlarina Ilgi Yogun

Çukurbag mahalle muhtari Mehmet Olgun, Toroslarin üzerinde bulunan Çukurbag mahallesi tarihinin yüzyillar öncesine dayandigini söyledi.
Çukurbag'in Toroslarin ortasinda yesillikler içinde mütevazi bir yerlesim yeri oldugunu ifade eden Olgun, "Geçim kaynagimiz meyvecilik, aricilik ve hayvancilik. Zar zor geçinen insanlariz. Köyümüzün içinden bölgeyi Antalya iline baglayan bir ara yol geçmekte. Birçok doga tutkunu insan bu yolu tercih ettigi için oldukça fazla ziyaretçimiz var" diye konustu.
Köylerinin yakin çevrelerinde Frigler, Roma ve Bizans dönemine ait birçok eski ören yeri oldugunu bunlardan bazilarinin kayitlarda yer almasina ragmen bir çogununda hala kesfedilmeyi bekledigini ifade eden Olgun, sunlari kaydetti:
“Göktepe beldesi Köristan mevkisinde bulunan kaya mezarlar çok ünlü. Göktepe beldesinin tarihi Friglere dayaniyor. O zamanlarda bu bölgeler önemli yerlesim yerleriymis. Nereye gidersen git, bir kalinti bulmak mümkün. Bizim köyün içinde de aslan figürlü bir lahit kapagi var. Bu dev lahit kapagi yaklasik 12 – 13 yil önce o dönemin muhtari tarafindan Asar mevkisinden köye getirilerek istinat duvarinin üzerine yerlestirilmis. Asar mevkisinin eski bir yerlesim yeri oldugu belli. Çünkü hala kalintilar var. Toprak altinda kesfedilmeyi bekleyen neler var bilemiyoruz. Simdi köyümüze gelenler herkesin dikkatini ilk önce, duvarin üzerinde duran bu lahit kapagi çekiyor. Yanina kadar çikip fotograf çektiriyorlar. Fotograflarini çekiyorlar. Bazen yanima kadar gelip " Muhtar sen köyde aslan besliyormussun, Bu aslani bize göstersene" diye soruyorlar. Bende ' Bizim köyümüzü aslan bekliyor, koruyor. Buradan geçerken dikkatli olun' diye onlara saka yapiyorum” dedi.
Bu lahit kapaginin yetkililer tarafindan alinip müzeye götürülmek istendigini fakat buna karsi çiktiklarini sözlerine ekleyen Olgun, " O artik köyümüzün simgesi oldu. Bir müzede sergilense belki, onlarca tarihi eser arasinda degeri belli olmayacak. Göze çarpmayacak. Fakat burada tek oldugu için ilgi görüyor. Simdi bize zimmetli. Koruyoruz, kolluyoruz. O'nun sayesinde köyümüzün adi duyuluyor. Lahit kapagini görmek için duranlar çay kahve içiyorlar, alisveris yapiyorlar. Onlara köyümüzü anlatma firsati buluyoruz. yeni insanlar taniyoruz" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284