Köy Bu Hastaliktan Korkuyor

Sariveliler ilçesine bagli Civler köyünde gelisim bozuklugu (hafif mental retardasyon) hastaligina yakalanan 4 kardes 35 yildir ayni odada birlikte yasiyor. Hastaligin her geçen yil sayisinin artmasi nedeniyle aileler, çocuklarini evlendirmeye korkuyor.

Köy Bu Hastaliktan Korkuyor
Civler köyünde gelisim bozuklugu hastaligina yakalanan 3 ile 18 yas arasinda 20'inin üzerinde kisi bulunuyor. Bu hastaliga yakalananlarin sayisinin her geçen artmasi ise aileleri tedirgin ediyor.
YILMAZ, AILESININ 8 ÇOCUGUNDAN 4'Ü BU HASTALIGA YAKALANDI
Diger üç kardesi gibi bu hastaliga kendisinin de ilkokul çaginda iken yakalandigini anlatan Muhammet Yilmaz (48), ben ve diger kardeslerim Meryem (47), Emis (53), Yakup da (39) bu hastaligin baslangici ilkokul son sinifa giderken gözlerimizin içerisinde kizarikliklar olusmasiyla basladi. Okulda iken de yürüyemez ve düzgün konusamaz hale geldik. Yaklasik 35 yildir da evimizde mahrum bir vaziyette yasamaktayiz" dedi.
Yetkililere seslenen Yilmaz, "Bize sahip çiksinlar. Ben ve kardeslerim diger insanlar gibi disarida dolasmak istiyoruz. Bu yüzden de ben ve kardeslerime disarida dolasabilmemiz için akülü tekerlekli sandalye göndersinler" diye konustu.
Yasli annesi ile dört kardesine bakan Hanife Yilmaz ise, kardeslerinin bu hastaliga yakalandiktan sonra her geçen yil durumlarinin kötüye gittigini söyledi. Hastaligin görülmesiyle birlikte kardeslerini doktora götürdüklerini ifade eden Yilmaz, doktorlarin su anda bu hastaliga bir sey yapamayacaklarini kendilerine söylediklerini belirtti.
10 YASINDAKI CUMALI ARTIK OKULUNA GIDEMIYOR
Oglu Cumali'de bu hastalik belirtilerinin 3 yasindayken basladigini söyleyen baba Ali Çelebi ise, hastaligin görülmesiyle birlikte oglum Cumali'yi Ankara Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi'ne götürdüm. Burada doktorlar bana bu hastaligin bir tedavisinin olmadigini söylediler. Ben su anda iki kiz çocugum var onlarda da olur diye korkuyorum. Çünkü doktorlar bu hastalik 3 ila 13 yas arasinda olur dediler" dedi. Cumali Çelebi'yi annesi zaman zaman sirtina alarak disarida gezdiriyor.
ÜNIVERSITE MEZUNU AYSE DE IKI AGABEYI GIBI BU HASTALIGA YAKALANDI
Geçtigimiz yil annesini kaybeden ve babasi ile üç erkek kardesine bakan üniversite mezunu Ayse Yilmaz da bu hastaliga yakalandi. Hastalik belirtilerinin yeni görülmeye basladigi Ayse, ayakta güçlükle dururken, konusmakta da zorlaniyor. Hastalik belirtisinin üniversitede okurken görülmeye basladigini söyleyen Ayse Yilmaz (23), "Agabeylerim Veli (30) ile Ismail (28), bu hastaliga lise çaginda yakalandi. 13 yasindaki en küçük erkek kardesim Kerim de ise henüz hastalik belirtisi yok. Ben öncelikle hastaligimin tedavi edilmesini, sonrasinda ise çalismak istiyorum" seklinde konustu.
KÖYDEKI BU HASTALIK ÇOCUGU BULUNAN AILELERI KORKUTUYOR
Köylerinde bu hastalik yüzünden çogu gencin evlenmeye korktugunu söyleyen Civler Köyü Muhtari Ismail Hanedar da, "Köyümüzde bu hastaliga yakalanan 20'den fazla kisi var" dedi.
Ailelerin hastaliga yakalanan çocuklarini doktora götürmelerine karsi bir çare bulunamadigini belirten Hanedar, "Çocuklari hastaliga yakalanan ailelerinin tamami yardima muhtaç kisiler. Bu hastaligin bazen akraba evliliginden dolayi olabilecegi konusuluyor. Ancak hastaliga yakalananlarin yaridan fazlasinin birbirleriyle hiç akrabalik bagi bulunmuyor. Bunlarin tamamina yakini bu hastaliga ilkokul çaginda yakalandi. Su anda köyümüzde yeni evlenecek olan gençlerimiz ve çocuklari ilkokul çagina gelen aileler acaba bizim çocugumuz da bu hastaliga yakalanacak mi diye korkuyor" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284