Köylerinde Isyerleri Için Alinmasi Gereken Isyeri Açma Ve Çalistirma Ruhsatlarinda Yasanan Sikintilar Çözüme Kavustu

Köylerde isyeri açma ve çalistirma ruhsatlarinda yasanan sikintilar çözüme kavusturuldu.

Köylerinde Isyerleri Için Alinmasi Gereken Isyeri Açma Ve Çalistirma Ruhsatlarinda Yasanan Sikintilar Çözüme Kavustu

Konuyla ilgili olarak Özel Idare Genel Sekreterligi’nden yapilan açiklamada, “Ülke geneli ve Ilimiz Köylerinde isyerleri için alinmasi gereken isyeri açma ve çalistirma ruhsatlarinda yasanan sikintilarla ilgili Il Özel Idaremiz tarafindan sorunun çözümü yönünde yapilmasi gereken kanun degisiklikleri defalarca ilgili Bakanliklara iletilmis, bu degisikliklerin yapilmasi içinde Il Genel Meclisimiz temenni kararlari alarak kararlarimizi Basbakanlik, Ilgili Bakanliklar ve Milletvekillerimize sunmamiz üzerine, Ilimiz Milletvekillerinin taleplerimiz dogrultusunda israrli ve yogun çalismalari neticesinde, 3194 sayili Imar Kanununda degisiklik yapilarak isyerlerinin imar yönünden yasanan sikintisi çözüme kavusturulmustur. Bu günkü Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren ÇEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGININ TESKILAT VE GÖREVLERI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ILE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENIN 22.MADDESI;
MADDE 22 – 3194 sayili Kanunun 27 nci maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.
“Köylerde yapilacak yapilar ve uyulacak esaslar
MADDE 27 – Belediye ve mücavir alanlar disinda köylerin köy yerlesik alanlarinda, civarinda ve mezralarda yapilacak konut, entegre tesis niteliginde olmayan ve imar plani gerektirmeyen tarim ve hayvancilik amaçli yapilar ile köyde oturanlarin ihtiyaçlarini karsilayacak bakkal, manav, berber, köy firini, köy kahvesi, köy lokantasi, tanitim ve teshir büfeleri ve köy halki tarafindan kurulan ve isletilen kooperatiflerin isletme binasi gibi yapilar için yapi ruhsati aranmaz. Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarliktan yazili izin alinmasi ve bu yapilarin yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve saglik kurallarina uygun olmasi zorunludur. Etüt ve projelerin sorumlulugu müellifi olan mimar ve mühendislere aittir. Bu yapilar valilikçe ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro planlarina islenir. Köy yerlesik alan sinirlari disinda kalan ve entegre tesis niteliginde olmayan ve imar plani gerektirmeyen tarim ve hayvancilik amaçli yapilarin yapi ruhsati alinarak insa edilmesi zorunludur. Tarim ve hayvancilik amaçli yapilarin denetimine yönelik fenni mesuliyet 28 inci madde hükümlerine göre mimar ve mühendislerce üstlenilir.
Onayli üst kademe planlarda aksine hüküm bulunmadigi hallerde köy yerlesik alan sinirlari içinde, jeolojik açidan üzerinde yapi yapilmasinda sakinca bulunan alanlar ile köyün ana yollari ve genislikleri, hâlihazir harita veya kadastro paftalari üzerinde il özel idarelerince belirlenir. Belirlenen yollar, ifraz ve tevhit suretiyle uygulama imar plani karari aranmaksizin kamu yarari karari alinarak olusturulur.
Köy yerlesik alan siniri içerisinde, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayili Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanunu hükümleri uygulanmaz.
Köy yerlesik alan sinirlarinin parselleri bölmesi durumunda yerlesik alan siniri 5403 sayili Kanun hükümlerine tabi olmaksizin ifraz hatti olarak kabul edilir.
Il çevre düzeni planinda açikça belirtilmedigi takdirde, ihtiyaç duyulmasi halinde, köyün gelisme potansiyeli ve gelisme düzeyi de dikkate alinarak köy yerlesik alan sinirlari ve özel kanunlara iliskin hükümler sakli kalmak kaydiyla bu alanlarda yapilasma karari ve ifraz sartlari belediye siniri il siniri olan yerlerde büyüksehir belediye meclisi, diger yerlerde il genel meclisi karari ile belirlenir. Tespitler kadastro paftasina islenerek tapu sicilinde belirtilir. Ihtiyaç duyulmasi halinde mevcut köy yerlesik alan sinirlari il genel meclislerince yeniden belirlenebilir.
Imar plani olmayan köy yerlesik alani sinirlari içerisinde köyün ihtiyacina yönelik olarak ilk ve orta ögretim tesisi, ibadet yeri, saglik tesisi, güvenlik tesisi gibi yapilar için imar plani sarti aranmaz. Ancak yer seçimi, valilikçe olusturulan bir komisyonca hâlihazir harita veya kadastro paftalari üzerinde kesin sinirlari ile belirlenir. Bu yapi ve tesislere uygulama projelerine göre ilgili yatirimci kamu kurum ve kurulusu adina yapi ruhsati ve yapi kullanma izni verilir.
Bu maddenin uygulanmasina iliskin hususlar Bakanlikça hazirlanan yönetmelikle belirlenir.”
Olarak düzenlenmistir. Buda Ülkemiz ve Ilimiz kirsalinda yasanan sikintiyi çözüme kavusturmustur. Bu degisiklik neticesinde sikinti yasayan vatandaslarimizin Il Özel Idareye müracaat etmeleri sonrasinda sorunlari çözümlenecektir. Bu degisiklikte emegi geçen bütün Il Özel Idare çalisanlarina, Il Özel Idaresi Genel Sekreterimize, Il Genel Meclisi Üyelerimize, Sayin Valimize, milletvekillerimiz Sayin Lütfi Elvan ve Sayin Mevlüt Akgün’ e tesekkür ederiz” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284