Kurbanda Hayvana Iskenceye Rekor Ceza

Diyanet Isleri Baskanligi`nin, 2012 yili kurban hizmetleri uygulanmasina iliskin tebligi resmi gazetede bugün yayimladi.

Kurbanda Hayvana Iskenceye Rekor Ceza
Resmi gazetenin bugünkü sayisinda yayimlanan tebligde, Kurban Bayrami'nda dini amaçla ve ibadet maksadiyla kurban kesmek isteyen vatandaslarin, kurbanlarini dini hükümlere, saglik sartlarina ve çevre temizligine uygun olarak, hayvana en az aci verecek sekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardimci olunmasi, kurban satilacak veya kesilecek yerlerin belirlenmesi, kesim yapacak kisilerin egitilmesiyle ilgili tedbirlerin alinmasina iliskin hususlar belirlendi.
Büyüksehirlerde kurban hizmetlerinin daha kolaylastirilabilmesi için, kurbanlik hayvan satis ve kesim mekanlari birbirine yakin yerlerde olacak sekilde planlanarak çevresel riskleri en aza indirecek sekilde yerel yönetimlerce tedbir alinacak.
Kurban kesim yerleri, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, isiklandirma ve havalandirmasi bulunan, saglik ve temizlik sartlarina uygun mekanlardan seçilmesi, ayrica yetistirici, satici, alici, görevli personel, kasap, kasap yardimcisi ve diger vatandaslarin su, tuvalet, kapali oturma yerleri ve benzeri sosyal ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde düzenlenecek.
Il ve ilçelerdeki, kurbanlik hayvan satis ve kesim yerlerinin açik adresleri, 28 Eylül 2012 Cuma günü mesai bitimine kadar [email protected] adresine gönderilecek.
Kurban kesim islemlerinin saglikli bir sekilde ve uygun bir ortamda yapilabilmesi için yerel yönetimlerle birlikte sivil toplum kuruluslarinin da faaliyet göstermesi tesvik edilecek, özellikle Trakya Bölgesi'nde sap hastaligindan arilik saglanmasi sebebiyle, Istanbul'un Avrupa kesiminde kalan bölümüne kurbanlik sevk islemleri Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin genelgesine göre, Trakya'ya yapilacak canli hayvan sevkleri için belirlenen kriterler çerçevesinde yapilacak. Bu yüzden, Avrupa yakasindaki vatandaslarin, kurbanlarini Anadolu yakasinda kestirmek isteyecekleri tahminiyle, Anadolu yakasinda daha fazla kurbanlik hayvan satis ve kurban kesim yeri hazirlattirilacak ulasim, personel ve konuyla ilgili özendirici çalismalar yapilacak.
-''Kesim Elemani Yetistirme ve Gelistirme Kurslari''
Kurban kesimi konusunda Halk Egitim Merkezlerinde ''Kesim Elemani Yetistirme ve Gelistirme Kurslari'' düzenlenmesine devam edilecek, kurban kesim elemani olarak görev almak isteyenlerin bu kurslara katilarak gerekli egitimi aldiktan sonra ''Kurs Bitirme Belgesi'' almalari saglanacak. Ayrica, bu kurslara kurbanlarini kendileri kesecek olanlarin da katilmalari tesvik edilecek.
Kurbanlik hayvan satis yerleri bayramdan 15 gün önce hazir hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlik hayvan satis yerlerine hayvan hareketi baslatilmayacak.
Kurban kesim yerlerinde din görevlisi, resmi veya özel çalisan veteriner hekim, saglik personeli, çevre teknisyeni, emniyet gücü ve benzeri personel görevlendirilecek ve bunlara komisyonca belirlenecek ücretler, Kurban Komisyonu Hesabi'ndan ödenecek.
Tebligde, kesim yeri olarak degerlendirilebilecek alternatif alanlar olarak, üstü kapali semt pazarlari, araç yikama yerleri ve kapali otoparklar, kurbanlik satis yerleri yanina kurulacak kesim yerleri, imkanlari ve yerleri müsait olan belediyelerce sehirlerin belirli yerlerine yapilacak olan kurbanlik hayvan kesim yerleri belirtildi.
Denetim islemleri ve kurban hizmetlerinin denetlenmesi Içisleri, Saglik, Gida, Tarim ve Hayvancilik, Çevre ve Sehircilik, Orman ve Su Isleri Bakanliklari ile Diyanet Isleri Baskanligi, müftülük, emniyet, jandarma birimleri ve belediye ekiplerince yapilacak.
-Aykiri hareket edenlere ceza-
Bayram öncesi ve bayram süresince özellikle kurban kesimlerinin yogun oldugu ilk 2 gün il ve ilçe belediyeleriyle, Büyüksehir belediyelerinin zabita birimleri araliksiz denetim yapacak. Hayvanlarin kesilmesi, dini kurallarin gerektirdigi özel kosullar dikkate alinarak hayvani korkutmadan, ürkütmeden, en az aci verecek sekilde, hijyenik kurallara uyularak yapilacak. Bunlara aykiri hareket edenlere hayvan basina 813 lira idari para cezasi uygulanacak.
Kurban Hizmetlerinin Diyanet Isleri Baskanliginca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykiri hareket edenlere, hayvan basina 2 bin 37 lira idari para cezasi uygulanacak.
Hayvanlara kasitli olarak kötü davranan, acimasiz ve zalimce islem yapan, döven, aç ve susuz birakan, asiri soguga ve sicaga maruz birakan, bakimlarini ihmal eden, fiziksel ve psikolojik aci çektirenlere 406 lira idari para cezasi uygulanacak.
Kesin olarak öldügü anlasilmadan hayvanlarin vücutlarina müdahalede bulunanlara ise 406 lira para cezasi uygulanacak.
Cezai islemler; Içisleri, Gida, Tarim ve Hayvancilik, Orman ve Su Isleri, Çevre ve Sehircilik Bakanliklari ile belediye ekiplerince uygulanacak.
Kaynak: Haber7.Com

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284