Küresel Isinma `Bugday`i Tehdit Ediyor

Iklim degisikligi, dünya genelinde her alanda tehdit olusturmaya devam ederken, tarimsal üretimde de ciddi düsüslere neden olacak.

Küresel Isinma `Bugday`i Tehdit Ediyor
Hükümetlerarasi Iklim Degisikligi Paneli 4. Degerlendirme Raporu'nun da bunu dogruladigini belirten Bas, gelecek yüzyilda Türkiye'nin içinde bulundugu Akdeniz havzasinda sicakligin artacagi, yagislarin yüzde 20'ye varan oranlarda düsecegi, toprak neminin azalacagi ve deniz seviyesinin yükseleceginin tahmin edildigini anlatti.
Bas, Akdeniz bölgesindeki yari kurak ve subtropik alanlarda sicaklik artislari ve yagis rejimindeki degisikliklerin daha fazla olacagini ifade ederek, sel, kuraklik gibi ekstrem hava olaylarinin da daha yogun ve sik yasanacagi kaydetti.
Bu degisikliklerin tarim alanlarinda kayiplara ve tahribatlara, ürün verimlerinde de azalmalara neden olacagina isaret eden Bas, "Küresel isinma ve iklim degisikliklerine bagli olarak yagislarda meydana gelen azalma, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de tahil ürünleri rekoltesini düsürdü. Kuraklik nedeniyle tarimsal üretimin düsmesi, nüfus artisi düsünüldügünde, gida güvencesinin saglanmasina ve artan ihtiyacin karsilanmasina yönelik riskleri de beraberinde getiriyor" diye konustu.
Bas, dünya genelinde 2 derece sicaklik artisinin tahil verimliliginde yüzde 5, 4 derecelik artisin ise yüzde 10 azalmaya neden olacagina dikkati çekti.
-Tarimsal üretim yagisa bagli-
Türkiye'de nüfusun yüzde 24'ünün kirsal alanda yasadigini belirten Bas, tarimin, gayrisafi yurtiçi hasilanin yüzde 9'unu, istihdamin yüzde 24'ünü, ihracatin yüzde 9'unu olusturdugunu kaydetti.
Bu nedenle tarimsal üretimdeki degisikliklerin, çiftçi gelirleri kadar ülke ekonomisine de önemli yansimalara neden oldugunu dile getiren Bas, söyle devam etti:
"Türkiye'de toplam islenen tarim alani 24,4 milyondur. Bunun sadece 5 milyon hektari sulaniyor. Diger alanlarda tarimsal üretim yagisa bagli. Türkiye'de ortalama yagis miktari da 653 milimetre, bazi bölgelerde 200 milimetre seviyelerine kadar düsüyor. Sulanmayan ve yagis miktari az olan bu bölgeler, iklim degisikliginden daha çok etkileniyor. Bu durum önümüzdeki yillarda basta bugday olmak üzere tüm tahil fiyatlarinda asiri derecede yükselise neden olabilir. Bu nedenle küresel iklim degisikligi konusunda alinacak her tedbir büyük önem tasiyor."
Kaynak: Konya Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284