Listede Sizin De Adiniz Olabilir...

Ocak 1988 ve sonrasi dogumlu liseyi bitirip üniversiteye hazirlanan 1 milyon 154 bin 595 gence genel saglik sigorta prim borcu çikarildi.

Listede Sizin De Adiniz Olabilir...
Genel Saglik Sigortasi kapsaminda 1 Ocak 1988 ve sonrasi dogumlu liseyi bitirip üniversiteye hazirlanan 1 milyon 154 bin 595 gence genel saglik sigorta prim borcu çikarildi. Uygulamaya göre okumayanlar 18 yas, orta ögrenimdekiler 20, üniversitedekiler de 25 yasindan sonra ailelerin sigorta kapsamindan çikiyor.
Yilbasinda baslayan zorunlu Genel Saglik Sigortasi (GSS) uygulamasinda çarpici sonuçlar çikti. Ailelerin en çok merak ettigi liseyi bitiren ve üniversiteye hazirlanan gençlerle ilgili sorun rakamlara da yansidi.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik'in Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal'in gelir testine iliskin yazili soru önergesini verdigi cevapta, genel saglik sigorta (GSS) prim borcunun 1 Ocak 1988 ve sonrasi dogumlulari kapsadigini belirtti. Çelik'in verdigi bilgiye göre, herhangi bir okulda okumayanlar 18 yasini, orta ögrenim görmesi halinde 20 yasini, yüksekögrenim görmesi halinde 25 yasini doldurmamis evli olmayan çocuklar ile yasina bakilmaksizin malul oldugu tespit edilen evli olmayan çocuklar genel saglik sigortalisinin bakmakla yükümlü oldugu kisi olarak sayiliyor.
En düsük 35 lira
Bu çerçevede kendilerine prim borcu çikarilan genç sayisi 1 milyon 154 bin 595 kisi olarak tespit edildi. Birçok ülkenin nüfusundan fazla olan bu kisiler içerisinde 35, 102 ve 212 lira borç çikarilanlar bulunuyor. Bu kisiler, hastanelerde tedavi olabilmek için en düsük GSS prim miktar olan 35 lira ödemeleri halinde devletin kasasina aylik 40 milyon 410 bin 285 lira para girecek.
2 milyon kisi test yaptirmadi
Bu arada Çelik'in verdigi bilgiye göre, 9 milyon 300 bin yesil kartli, 1 milyon 700 bin hiçbir sigorta kaydi olmayan, toplamda ise 10 milyon kisiyi ilgilendiren GSS kapsaminda 1 milyon 989 bin kisinin de gelir testi yaptirmadigi ortaya çikti. Bu kisilerden verilen süre içinde basvurmayanlara asgari ücretin iki kati gelirleri oldugu muamelesi yapiliyor. Her ay için 212 lira ceza kesiliyor. Ancak gelir testi için yilsonuna kadar hala zaman bulunuyor.
Kaynak: Bugün Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284