Madenci Çocugundan Sorumlulara ‘Idam’ Talebi

Ermenek’teki maden faciasinda hayatini kaybeden Bahri Üzer’in oglu Mustafa Üzer, sorumlularin cezalandirilmasi için seslendigi yetkililerden; “Sorumlular idam edilsin” talebinde bulundu.

Madenci Çocugundan Sorumlulara ‘Idam’ Talebi

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesinde 28 gün önce meydana gelen maden ocagindaki facianin acisi geride kalanlarin akittigi gözyaslariyla dinmeye yetmiyor. Yürekleri yanik eslerin, yetim kalan çocuklarin ve madencilerin mesai arkadaslari ve insanlik kara topraga ugurladiklari cansiz bedenler sonrasinda sorumlularin cezalandirilmasi için tek yürek olmaya devam ediyor.
“DENETLEMEDEN GIDERLERDI”
Geçim derdi nedeniyle yerin metlerce altina inen madencilerin evlerindeki yas sorumlulara karsi duyulan öfkeyi beraberinde tutuyor. Gözyasinin öfkeye karistigi ocaklardan biri de Üzer ailesinin evi oldu. Faciadan önce iki aydir madene gitmedigi ve aci olayin yasandigi gün mesaiye basladigi ögrenilen 43 yasindaki dört çocuk babasi Bahri Üzer'in esi 39 yasindaki Dursun Üzer; esinin zaman zaman maden ocaginin denetimine iliskin kendisiyle sohbetler gerçeklestirdigini ifade ederek; “Bizim ocagimiz çok eski bir gün patlayacak, yikilacak. Bizim ocagimiz denetleyicisi iyi degil. ‘Geldiler mi denetlemeden giderler’ diye söylerdi. Ocaga denetlemeye gelecekler diye haber verirlermis. Sonra ocagi denetlemeden giderlermis diye söylerdi. Haberlerde geçiyor. Suyu tadarak denetleme yapariz diye söylüyorlardi. O su nasil tadilirsa simdi de içirsinler o adama. O dereden akan suyu simdi de içirsinler. Tatmayla o ocagin suyunun ne oldugu belli olur mu? Benim dört çocugum var dördünü de hangi birini nereye yerlestireyim. Hadi bugün yarin olur, oturursun. Ben bu çocuklari nasil egitecegim, ne yapacagim. Nasil okula gidip gelecekler” diye konustu.
“IDAM ETSINLER”
Bahri Üzer’in 18 yasindaki en büyük oglu Mustafa Üzer de annesi gibi sorumlularin cezalandirilmasini istedi. Istediklerinin faciadan sorumlu olan kisi ya da kisilerin hak ettikleri cezayi bulmasi oldugunu belirten Mustafa Üzer; sunlari söyledi: “O adamlari hapse atsinlar ben hiçbir sey istemiyorum. Bu adamlar cezasini çeksin bana 5 kurus para da vermesinler, hiç yardim yapmasinlar. Yeter ki, çikmasinlar disariya. 100 sene hapis cezasi verecekler bir sene yatacak ikinci sene af çikacak. Gerekirse idam etsinler. Devlet ‘arkanizdayiz’ diyorsa bu adamlarin suçlarinin cezasini çekmesini saglasin. Bu 18 kisiyi kim götürdüyse onlar da çeksin cezasini onlarin götürmek gibi bir hakki yok. Bu insanlara bir sey olsa haklarini ödeyebilir mi? ödeyemez. Bu adam da çeksin cezasini. Benim babamin bu serefsizlere bes kurus hakki kalmayacak.”
“BABAM KREDI BORCU YÜZÜNDEN MADENE INDI”
Babasinin kredi borcu yüzünden madene gittigini belirten Üzer, “Babamin tarlalari amcamin borcundan dolayi su anda ipotekli. Babam da bu olaydan önce ihaleyle 3 bahçe aldi, sonra borcu çikti. Bu maden olayindan dolayi onun da günü geçmis, ilgilenemedik. Banka müdürü de babanizin yatirdigi para hazineye kaldi diyor. Tarlalar ipotekten kurtulmuyor. Babam bu borcu ödemek için gitti madene” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284