Mahsur Kalan Madenciler Hayat Kurtardi

Ermenek’te meydana gelen maden ocagi felaketinden sag olarak kurtulan maden isçisi yasadiklari dehseti, ‘Içerisi tsunami gibiydi’ sözleri ile anlatti. Facianin yasandigi sirada mahsur kalan isçilerin aslinda kendilerinin hayatini kurtardiklarini açiklayan Kerim Pinarli, “Biz bugün sag isek yasiyorsak bize o ‘kaçin’ diyen arkadaslara borçluyuz” dedi.

 Mahsur Kalan Madenciler Hayat Kurtardi
“Önce bir rüzgar ardindan pis bir koku hissetik ve arkadaslarimiz bize ‘gelmeyin kaçin’ diye seslendi. Bu sözler Ermenek’te yasanan maden ocaginda sag olarak kurtulan isçilerden Kerim Pinarli'ya ait. Faciadan sag olarak kurtulmanin hem sevincini hem de hüznünü yasayan 22 yillik maden isçisi Kerim Pinarli maden ocagi içinde yasananlari ‘içerisi tsunami gibiydi’ sözleri ile özetledi. 40 yasinda iki çocuk babasi olan madenci 1,5 yildir çalistigi ocaktan içeride mahsur kalan isçi arkadaslari sayesinde kurtulduklarini dile getirerek yasanan korku dolu anlari su sözler ile anlatti: Biz yemek yiyorduk. Bir anda rüzgar firtina gibi geldi derken siddetini daha da arttirdi ve bizim önümüzdeki yemek tabaklarini önüne katti ve ardindan da pis koku geldi. O esnada bir gürültü koptu. Bizim vardiya çavusumuzun üzerinde gaz ölçüm cihazi da ötmeye basladi. Ötmeye baslayinca anormallik oldugunu hissettik. Çavus ötedeki arkadaslarimiza seslendi; ‘ne oldu bir zarar mi var?’ ilerideki arkadaslarimiz bize ‘gelmeyin kaçin’ diye seslendi. Biz 20-30 metre kaçtiktan sonra biz durduk ve ‘kaçin’ diyen arkadaslar niye gelmedi? Diye düsündük. Ardindan tekrar kosmaya basladik. En kisa zamanda kosup kendimizi en garanti yere atmamiz gerekiyordu. Mahsur kalan isçilerle en uçta olanlarla 80 metre daha yakinimda olanlarla 25 metrelik bir mesafe vardi. Biz bugün sag ise yasiyorsak bize o ‘kaçin’ diyen arkadaslara borçluyuz. Bize ‘gelmeyin’ diyen arkadaslar maalesef gelemedi” dedi.
ARKADASLARINI VAGONLARLA ÇIKARDI
Yeraltindan çikmak için adeta dakikalarla yaristiklarini aktaran Pinarli Bulunduklari galeriden ocak çikisina ilerleyen baska galeriden geri dönerek arkadaslarini kurtarmak istedigini anlatan Pinarli, “Son galeriyi çikarken vardiya çavusu ile bir arkadasim hala içerideydi. Bagirdim onlara, ‘durmayin’ diye. Gaz maskelerimizle asagiya indik tekrar ve bir arkadasimizi oturmus halde buldum, vardiya çavusumuz ise güçlükle yürüyordu. Hemen vagon ayarladim ve vagonlarla disari çikardim kendilerini. O yasananlar 4-5 dakikalik bir süreydi. Nasil çiktik nasil disari attik kendimizi hala soke oluyorum” dedi.
“IÇERISI PERISANDI”
11 gündür süren arama kurtarma çalismalarina da gönüllü olarak destek verdigini ekipler tarafindan felaketin yasanilan yere ulasildiginda savas alanini aratmayan bir manzara ile karsilastigini ifade eden Kerim Pinarli, “ Içeri tekrar girdim çalismalara katilmak için. O esnada hersey gözümün önüne geldi kirilan agaçlari, son yemek yedigimiz yere kadar vardim Içeri perisan olmus vaziyetti. Içerisi benim gözümde bir tsunamiydi. Ocagin içi tsunami gibiydi açikçasi. Insallah arkadaslarimiz baska bir galeriye kaçmislardir ve kurtulmuslardir. Açikçasi tekrar madene inecegim. Çünkü baska sansimiz yok” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284