Mavi Kart Uygulamasi Basliyor

Almanya, 1 Agustos itibariyle yabancilarin ülkeye gelmesini kolaylastiran `Mavi Kart `uygulamasina basliyor.

Mavi Kart Uygulamasi Basliyor
Amaç is gücü açigini kapatmak. Uzmanlar ise uygulamaya kuskuyla yaklasiyor. Almanya, uzun tartismalarin ardindan, 1 Agustos itibariyle "Mavi Kart "uygulamasina basliyor. Nüfusu hizla yaslanan, yüksek nitelikli mesleklerde istihdam açigi bulunan Almanya, Mavi Kart uygulamasi ile Avrupa Birligi disindan nitelikli göçmenleri ülkeye çekmeyi hedefliyor.
Brüksel'in 2009 yilinda kararlastirdigi Mavi Kart düzenlemesi, 3 yil sonra Almanya'da uygulanmaya baslarken, uzmanlar bunun gerçekten de basarili olup olamayacagi konusunda süpheler tasiyor.
Daha hizli oturma izni
Mühendis, doktor ya da benzer yüksek nitelikli meslek dallarinda diploma sahibi olan ve Almanya'da çalismak isteyenler, artik hizli bir sekilde çalisma ve oturma izni alabilecek.
Mavi Kart ile Almanya'ya çalismaya gelmek isteyenlerin karsilamasi gereken birkaç kosul bulunuyor. Bunlardan ilki, Alman isverenden yilda 44 bin 800 euro ücret alinacaginin ispati. Almanya'da istihdam açigi bulunan alanlarda çalisabilecekler için, yani enformasyon teknolojileri uzmanlari, mühendisler ve doktorlar için bu ücret siniri daha da asagiya çekiliyor.
Amaç düsük ücret
Almanya Ekonomi Arastirmalari Enstitüsü uzmanlarindan Karl Brenke, Mavi Kart uygulamasinda yer verilen kosullari elestirirken su degerlendirmeyi yapti:
"Istihdam açigi bulunan mesleklerde, yurtdisindan gelecek nitelikli göçmenler için 35 bin euroluk yillik ücret alt siniri getiriliyor. Aslinda bu Almanya'da, meslek egitimi görmüs bir kalifiye isçinin aldigi yillik ortalama ücrete denk düsüyor. Bu yapilan, yüksek vasifli göçmenleri düsük ücretlere çalistirmak. Düzenleme AB'nin Mavi Kart uygulamasinin ruhuna aykiri."
Almanya Içisleri Bakanligi ise uygulama ile ücretlerin düsecegi, sosyal damping yapildigi elestirilerini geri çeviriyor. Bakanlik, bu rakamin emeklilik sigortalari istatistikleri isiginda hesaplandigini ve yillara göre degisiklik gösterecegini belirtiyor. Yetkililer, Mavi Kart için yapilan basvurularin da ayrintili bir sekilde incelenecegini kaydediyorlar.
Kaç kisi basvuracak?
Mavi Kart'in gerçekten basariya ulasip ulasamayacagi, kaç kisinin bu programa basvuracagi belirsizligini koruyor. Almanya, 2000 yilinda da nitelikli göçmenleri, AB disindan elektronik ve bilgisayar mühendislerini ülkeye çekmek için bir program hazirlamis ancak 3 yillik süreç içinde yalnizca 15 bin kisi bu programa basvurmustu.
Avrupa'daki Mali kriz ortaminda, Mavi Kart'in yeterince cazip olmayacagini düsünenler, içerdigi kosular nedeniyle de uygulamaya güven duymuyor. Özellikle de son yillarda yaklasik 30 bin Türk asilli yüksek nitelikli çalisanin, Almanya'dan ayrildigi düsünüldügünde Mavi Kart hakkinda soru isaretleri olusuyor.
Almanya Ekonomi Arastirmalari Enstitüsü uzmanlarindan Karl Brenke de ümitli konusmuyor:
"Tabii yüksek nitelikli göçmenlerin bu ücretleri kabul edip etmeyecekleri de ayri bir mesele. Yüksek nitelikli alanlarda çalisanlar, yalnizca kendi ülkelerinde degil, dünyadaki ücret düzeylerini çok iyi bilirler. Dünyadaki ücretlerle kiyaslandiginda düsük olmasi nedeniyle bu göçmenlerin motivasyonu daha bastan kirilabilir. Bu kadar düsük ücretler önerilmesi, Almanya'nin hos geldin kültürüne ait olamaz."
Mavi Kart konusunda basvurularin sayisi ve sonuçlari hakkinda ilk istatistikler, 2013 yili Ocak ayinda açiklanacak.
Kaynak: Haberler.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284