Memurun Bekledigi Haber Geldi!

2,5 milyon memurun, maas farklarini ve gecikme zammini ne zaman alacagi belli oldu.Memurun toplu sözlesme magduriyeti devam ediyor. 2,5 milyon memur, maas farklarini ve gecikme zammini hâlâ alamadi.

Memurun Bekledigi Haber Geldi!
Gerekçe ise Maliye Bakanligi'nin hesaplamalari tamamlayamamasi. Gecikmeli olarak yapilan toplu sözlesmenin ardindan 1 Ocak'tan bu yana biriken maas farklarinin 15 Haziran'da ödenecegi açiklanmisti. Bu umutla bankaya giden memurlar, hesaplarinin bos oldugunu görünce büyük bir saskinlik yasamisti. Zaman'in edindigi bilgiye göre, artik çalismalar tamamlandi ve 5,5 aylik fark ile birlikte gecikme zamlari önümüzdeki hafta hesaplara yatacak.
Zaman'in haberine göre; Geçen ay yapilan toplu sözlesme görüsmelerinde hükümet ile sendikalarin anlasamamasi üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memura 2012 için yüzde 4+4, 2013 içinse yüzde 3+3 zam vermisti. Zam oranlarinin belli olmasiyla birlikte memurun ocak ayindan itibaren alacagi zamli maaslar belli oldu.
Böylece kamu çalisanlarina geriye dönük olarak 5,5 aylik maas farki dogdu. Buna göre her memur, yüzde 4'lük gecikme farkini haziran maasiyla birlikte alacakti. Ancak bu gerçeklesmedi. Fark umuduyla bankaya giden memur, yalnizca maasla yetinmek durumunda kaldi.
Haziran ayi bitmeden ödenecek olan maas farklarinin 26 Haziran'da hesaplarda olabilecegi ifade ediliyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun 2012'nin ilk 6 ayi için verdigi yüzde 4'lük zamla birlikte en düsük memur maasi 53 TL artti. Buna göre en düsük maas alan memurun 291 TL maas farki alacagi bulunuyor. En yüksek maasi alan müstesar ise yaklasik 1518 TL maas farki alacak.
Memurlar, maas farkinin yani sira gecikme zammini da alamadilar. Toplu sözlesme masasinda elde edilen kazanimlardan biri de gecikme farkiydi. 1 Ocak'ta verilmesi gereken zamli maaslarin hazirana kalmis olmasi nedeniyle Maliye, gecikme farki ödemeyi kabul etti. Buna göre memurlara haziran maasiyla birlikte 'geç ödeme farki' adi altinda, yillik yüzde 9 gecikme faizi üzerinden hesaplanmak üzere 2,5 aylik gecikme farki ödenecekti. Ancak bu paralar da hesaba yatmadi.
Öte yandan memur, hazirandaki zamli maasin ardindan 15 Temmuz'da da ikinci zammi alacak. Hakem Kurulu'nun kararina göre yüzde 4 olan zamli maaslar 15 Temmuz'da hesaplara yatacak. Böylece memur, bir aylik ara ile ikinci kez zam almis olacak. Ikinci zamli maas 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olurken ödemeler 15 Temmuz'da yapilacak. Bu nedenle memurlara temmuzda yeni zamli maaslarinin yani sira 14 günlük de maas farki verilecek.

KAYNAK:Haberler.com 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284