Metalik Fikirler Yarismasindan KMÜ’lü Ögretim Üyesine Birincilik

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Savas Sönmezoglu `Atik alüminyum kullanilarak ince film günes pili üretimi` baslikli projesi ile birincilik elde ederek, 12 bin TL ödülün sahibi oldu.

Metalik Fikirler Yarismasindan KMÜ’lü Ögretim Üyesine Birincilik

Ekonomi Bakanligi ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) destegiyle, Istanbul Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi (IDDMIB) tarafindan düzenlenen ve 522 projenin yaristigi “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazari” etkinliginde Doç. Dr. Savas Sönmezoglu ödülünü Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Mehmet Büyükeksi ile iDDMiB Baskani Tahsin Öztiryaki'den aldi.
Metal sektörünün ihtiyaç duydugu hammaddelerin özelliklerini ve çesitliligini artirarak ana ürün gruplarindan mamul ürünlere inovasyon özelligi katan projeleri metal sanayisine kazandirmak ve sektörün yüksek katma degerli üretim yapabilmesini saglamak amaciyla düzenlenen “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazari” etkinliginde Doç. Dr. Savas Sönmezoglu “Atik alüminyum kullanilarak ince film günes pili üretimi" projesiyle önemli bir çalismaya imza atti.
Atik Alüminyumdan Ince Film Günes Pili
Doç. Dr. Savas Sönmezoglu yaptigi açiklamada proje sonunda üç hedefe ulastiklarini belirterek söyle konustu: “Öncelikle atik durumdaki alüminyum metalinin geri kazanimi için yeni bir proses (süreç) gelistirildi. Ikincisi ince film teknolojisinde yeni yeni yer almaya baslayan Bakir-Alüminyum-Galyum-Selenyum metallerinin bir araya gelmesiyle olusan yariiletken ince filmler, ilk defa vakum ve yüksek sicaklik gerektirmeyen, basit ve ucuz bir kimyasal metotla üretildi. Ve son olarak da yeryüzünde bulunmasi en zor elementlerden oldugu için yüksek maliyet gerektiren indiyum elementi yerine, daha kolay bulunabilen ve daha ucuza mal edilebilen atik alüminyum metali kullanilarak ince film günes pili üretildi.”
Doç. Dr. Sönmezoglu, atik alüminyum metalinin kullanilmasi ile elde edilen çevre dostu günes pillerinin, dünya ve ülke ekonomisinde günes enerjisinin önemini artiracagini sözlerine ekledi.
Rektör Sabri Gökmen’den, Savas Sönmezoglu’na Tebrik
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen yapmis oldugu proje ile ödül alan Doç. Dr. Savas Sönmezoglu’nu makaminda agirlayarak, kendisini tebrik etti.
Rektör Gökmen, Doç. Dr. Savas Sönmezoglu’nun yapmis oldugu çalismalardan dolayi KMÜ ailesi olarak gurur duyduklarini belirterek, konusmasini söyle sürdürdü: “Çalismalariniz daha büyük basarilara imza atabilecek potansiyele sahip oldugunuzun en büyük göstergesi. Ben inaniyorum ki çok daha degerli çalismalarla ve adindan söz ettirecek projelerle üniversitemizi ve bizleri gururlandirmaya devam edeceksiniz. Süphesiz bu basarinin arka planinda ekip çalismasinin yani sira basta aileniz olmak üzere birçok kisinin katkisi vardir. Basarilarinizin devamini diliyorum ve almis oldugunuz ödülden dolayi sizi tebrik ediyorum.”
Doç. Dr. Savas Sönmezoglu ise gerek ekipman olarak gerekse proje ve yatirim anlaminda KMÜ’nün ögretim elemanlarina sagladigi katkilara dikkat çekti ve kendilerine böylesine huzurlu bir ortamda çalisma firsati tanidiklari için KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e tesekkür etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284