Mevlana Kalkinma Ajansi 11. Kalkinma Kurulu Toplantisi Ilimizde Gerçeklestirildi

25 Aralik 2013 Çarsamba günü Demosan Otel’de saat 14.00’de gerçeklestirilen toplantiya Vali Murat Koca, KMÜ Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, MEVKA Genel Sekteri Dr. Ahmet Akman, MEVKA Kalkinma Kurulu Baskani Tahir Sahin ile Kalkinma Kurulu üyeleri katildi.

Mevlana Kalkinma Ajansi 11. Kalkinma Kurulu Toplantisi Ilimizde Gerçeklestirildi

Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ahmet Akman’in açilis konusmasiyla baslayan toplantida Vali Murat Koca yaptigi konusmasinda, “Bilindigi gibi, kalkinma kurulu, bölgemizde kalkinmaya yön verecek olan ajansimizin, danisma organidir. Bünyesinde sivil toplum örgütlerinden kamuya, üniversitelerden özel sektöre farkli kesimlerden paydaslari bir arada bulundurmaktadir. Ancak yetki bakimindan görece daha sinirli yapilanmalardir. Sahsen bu kurulu önemsiyorum ve daha aktif bir yapiya kavusturulmasi gerektigini düsünüyorum. Ama bu yapisal degisiklikler, Kalkinma Bakanligimizin koordinasyonunda öncelikle yasal degisiklikler seklinde olabilir. Aksi halde 26 Kalkinma Kurulu’nun her birinin ayri ayri hareket etmesi, hem kaynak ve emek israfina neden olabilecek, hem de farkli uygulamalarin dogmasina sebep olacaktir. Bu konuda Ankara’da çalismalar yürütülmektedir. Nitekim Kalkinma Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz da, Türkiye genelindeki 26 Kalkinma Ajansi’nin yapisinda önemli degisikliklere gideceklerini, kurullarin çok daha etkin hale gelecegini belirtmistir. Sayin üyeler, belirtmek isterim ki, bu yapisal degisikler sadece Kalkinma Kurullari ile sinirli degildir. Önümüzdeki süreçte ajanslarin finansman modellerinin de çesitlendirilmesi gündemdedir. Örnegin bölgesel temelde kredi garanti sistemlerini gelistirmek ve girisim sermayesi modellerini güçlendirmek bunlardan sadece bazilaridir. Üzerinde durmak istedigim diger bir konu ise ulasim ve lojistik konusudur. MEVKA Kalkinma Kurulu Baskani Tahir Sahin’in de vurguladigi gibi bu ulasim ve lojistik konusu gerçekten hayatidir. Ülkenin neredeyse tam ortasinda olmasi hasebiyle, Konya - Karaman bölgemiz için önemi daha da büyüktür. Ulasim ve lojistik tarih boyunca tüm ekonomik kalkinmanin temel bilesenlerinden birisi olmustur ve olmaya da devam edecektir. Küresellesmeyle birlikte artik sayisal çagi basladi dense de mekân ya da cografya her zaman önemini koruyor ve koruyacaktir. MEVKA Koordinasyonunda 2014 - 2023 bölge plani hazirliklari kapsaminda bir çalisma yürütülmüstür. Adi, “Konya Karaman Illeri (TR 52 Bölgesi) Bölgesel Erisilebilirlik Analizi ve Stratejisi Belgesi”dir. Bu çalisma bize bölgede yer alan il ve ilçe merkezlerinin kara, hava, deniz ve demiryolu bakimindan mevcut durum ve erisilebilirlik düzeylerini ortaya koymaktadir. Sonrasinda ise bölgede devam eden ve hayata geçirilmesi muhtemel katma deger yaratmayi hedefleyen projeler için ulasim altyapisinin, gerekli önlemler alinarak iyilestirilmesi ve yine bu yatirimlara yönelik olarak ulasim aglarinin bütünlesmesi gibi hedefler belirlenmistir. Bölgemiz için önemli bir çalisma oldugu ve bugün de olacagi gibi tüm bölge aktörlerinin konu hakkinda bilgilendirilmesi gerektigi kanaatindeyim. Toplantimizin hayirlara vesile olmasini diliyor, hepinizi saygiyla selamliyorum” dedi.
Vali Koca’nin konusmasinin ardindan Kalkinma Kurulu Toplantisi 2013 yili Mevlana Kalkinma Ajansi ara faaliyet raporunun görüsülmesi, Kurul üyeleri tarafindan bölgenin sorunlarina ve çözüm önerilerine, tanitimina, potansiyeline ve önceliklerine yönelik olarak yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunulmasinin ardindan gerçeklestirilen Erisilebilirlik Analizi sunumu ile sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284