Mevlana Kalkinma Kurulu 9. Olagan Toplantisi Yapildi

MÜSIAD Konya Subesi’nde gerçeklestirilen toplantiya Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) Yönetim Kurulu Dönem Baskani ve Karaman Valisi Murat Koca, Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, Mevlana Kalkinma Kurulu Baskani Aslan Korkmaz, Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ahmet Akman ve kalkinma kurulu üyeleri katildi.

Mevlana Kalkinma Kurulu 9. Olagan Toplantisi Yapildi
 Toplantinin açilis konusmasini yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, mevzuat geregi kalkinma kurullarinin görev sürelerinin dört yil olarak belirlendigini belirterek, “Kurulumuzun da görev süresi buna bagli olarak 22 Kasim’da sona erecektir. Kalkinma Bakanligi’ndan gelen direktif üzerine yeni bir kalkinma kurulu olusturmak için üyelerimizden ve diger kurum ve kuruluslardan talepleri toplayarak Kalkinma Bakanligi’na iletmis bulunuyoruz. Bundan sonraki süreç bakanligin listeyi Bakanlar Kurulu’na sunmasi ve yeni Kalkinma Kurulu’nun Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenmesi seklinde gelisecektir” dedi. Kurulun bu yapisiyla son defa toplandigini söyleyen Akman, bugüne kadar yapilan çalismalarin bölge için meyvelerini verecegini ve yeni kalkinma kurulu bünyesinde veya diger platformlarda güzel çalismalar yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bölgesel gelisme ulusal stratejisi hazirlik çalismalari yürütüldügünü belirten Akman; bu kapsamda üyelerini Basbakan’in belirledigi Bakanlardan olusan Bölgesel Gelisme Yüksek Kurulu olusturuldugunu ve bu kurulun tarim, sanayi, turizm, ulastirma, mekansal gelisme, kirsal kalkinma, girisimcilik, yenilik, küçük ve orta ölçekli isletmeler gibi ana politika alanlariyla bölgesel gelisme politikalarinin bütünlügünü ve koordinasyonunu saglayacak üst düzey kararlar alacagini söyledi.
Toplantida konusan Konya Valisi Aydin Nezih Dogan ise; son dönemde Kalkinma Bakanligi tarafindan kalkinma ajanslarinin yapisi ile ilgili ortaya çikan sorunlarin çözümü için toplantilar yapildigini belirterek, Ankara’da yapilan degerlendirme toplantisinda kalkinma kurullari baskanlarinin kendileri ile ilgili genel bir elestiri yaptiklarini ve baskanlarin kendilerini fonksiyonsuz olarak hissettiklerini söyledi. Bütün kurulan ünitelerin irca etme suretiyle donatilmasinin aslinda icraati kolaylastirmak yerine zorlastiracaginin altini çizen Dogan, “Bazi ünitelerin icraya hiç karismadan sadece karar almasi ve bu kararlarin uygulanip uygulanmadigini takip etmesinin saglanmasi aslinda saglikli olan yoldur. Dünyanin her demokratik ülkesinde demokratik yapilanma buna göre sekillendirilir. Sivil toplum kuruluslarinin yapisinda da icra ve karar organi vardir ve bunlar arasinda bir model ile iletisim saglanmaya çalisilir. Ancak sadece danisma biçiminde çalisan böyle bir organin kendisinden beklenen etkiyi göstermedigini de kabul etmeliyiz. Kalkinma kurullarinin bulundugu pozisyondan rahatsizligi varsa bu rahatsizligi gidermenin birinci yolu varligini daha açik bir sekilde ispat etmektir. Bunun için de daha canli ve daha dinamik bir tartisma ortami olusturulmasi gerekmektedir” seklinde konustu.
Karaman Valisi Murat Koca ise yaptigi konusmada, geçen hafta 2014-2018 dönemini kapsayan 10.Kalkinma Plani Istisare Toplantisi’nda Türkiye’nin kalkinma öncelikleri ve stratejilerinin tartisildigini belirterek, “Hem 10.Kalkinma Planinin, hem de gelisme ulusal stratejisinin, ülke düzeyindeki öncelikleri ortaya koyacak, bununla birlikte kalkinma sürecini tabana yayacak ve ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki öncelikler arasinda uyum saglayacak yeni bir yaklasimla hazirlanmasinin kararlastirildigi ifade edilmektedir. Bu husus son derece önemlidir. Gerçeklesmesinin temel sarti da katilim ve isbirligidir. Meselelerimiz ortak olduguna göre çözümü de beraber aramaliyiz“ dedi.
Sanayi Teknik Komitesi sözcüsü Prof. Dr. Saim Koçak, Tarim Gida Teknik Komitesi sözcüsü Celil Çalis, Turizm Teknik Komitesi sözcüsü Ögretim Görevlisi Perihan Tunç, Hizmetler Teknik Komitesi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ayse Karabacak ve Sosyal Kalkinma Teknik Komitesi sözcüsü Doç. Dr. Tahsin Karabulut sunum gerçeklestirdiler. Toplanti sonunda Mevlana Kalkinma Alansi Arastirma Etüd ve Planlama Birim Baskani Yasemin Karadeniz Yilmaz tarafindan “Konya-Karaman Bölge Kalkinmasi Için Öncelikler ve Stratejiler” konulu sunum yapildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284