Milletvekilleri Akgün Ve Elvan’dan Tso’ya Ziyaret

Ilimiz Milletvekilleri Mevlüt Akgün ve Lütfi Elvan ayni gün içerisinde Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay ve Meclis Baskani M. Gökhan Alkan’i ziyaret ettiler.

Milletvekilleri Akgün Ve Elvan’dan Tso’ya Ziyaret

Ilk olarak sabah saatlerinde Odayi ziyaret eden Milletvekili Akgün ve beraberindekileri Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte karsilayan Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Toktay yaptigi konusmada,“Üyelerimizin tarafimiza ilettigi bir takim sorunlari dile getirmeden önce, 5084 sayili yasa ile ilimiz sanayicisini rahatlatan isveren prim desteginin Karaman ilinin de dahil edilmesi çalismalarinizdan dolayi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Milletvekilimiz Lütfü Elvan'a ve Milletvekilimiz Mevlüt Akgün'e göstermis oldugunuz gayretlerden dolayi camiamiz adina tesekkür ederim.Yeni is güvenligi yasasinin yürürlüge girmesiyle tüm üyelerimiz henüz sartlarini uygun hale getiremediklerinden magduriyet yasayacakti, bu yasanin da yürürlük tarihini uzatiyor olmanizdan dolayi her iki vekilimize de tesekkür ederim” dedi.
Toktay, üyelerin magdur oldugu bazi konular hakkinda Akgün’e bilgiler verirken, Akgün’de sorunlar hakkinda çözüm üretmek adina ilgili sorunlari ilgili birimlere ileten yazilar göndermeleri halinde takipçisi olacaklarini söyledi.
Milletvekili Mevlüt Akgün’de burada yaptigi konusmada, 5084 sayili yasanin ilk hazirliklarda Karaman’in olmadigini ancak yaptiklari çalismalar neticesinde 5084'ün ilk çiktigi tarihlerdeki illeri kapsamasi gerektiginin kabul edilerek ilimizin de bu kanun kapsaminda degerlendirildigini belirterek, “Saniyorum bu yasadan en çok faydalanan iller arasindayiz. Çünkü Karaman en çok emek yogun isçi çalistiran iller arasinda gelmekte. Is güvenligi yasasina gelince, o yasaya isverenlerin henüz hazir olmadigi ve bu kadar kisa sürede de hazir olamayacagi konusu Oda tarafindan bizlere iletildi. Bizlerde arkadaslarimizla birlikte üzerimize düsen gerekli çalismalari yürüttük ve uygulama süresi uzatildi. Ancak önemli olan bu yasanin süresinin uzatilmasi degil de isveren ve isçimiz dâhil olmak üzere kendimizi yetistirmemiz ve bakis açimizi degistirmemiz gerekli. Yasalar çikar çikarilir, ertelenir, önemli olan bu degil bizim toplum olarak bazi degisikliklere kendimizi hazirlamamiz gerektigidir. Bir anlayis degisikligine ihtiyacimiz var aslinda” dedi.
Toktay ayrica, “1475 sayili yasa çalismalarinda da yapilan tüm hazirliklari degerlendirirken hem isveren hem de isçi haklarinin bir bir gözetilmesi, bir tarafi düzeltirken diger tarafi da zor durumda birakmamak gerekir. Bu yasadaki bazi maddelerin daha ayrintili incelenmesini talep ediyoruz. Piyasada nakit döngüsü yok denecek kadar az. Bu manada piyasanin biraz hareketlenebilmesi açisindan ve Kobilerimizin biraz güçlenebilmesi için, geçmiste oldugu gibi bir Cansuyu Kredisi çalismalariniz var mi? Hükümetimiz böyle bir çalisma yürütmeyi düsünüyor mu?” diye sordu.
Akgün’de “Kobiler için bir çalisma olacak ama bunun niteligi nasil olur henüz belli degil, geçmiste Kosgeb'in verdigi bir kredi seklinde mi, yoksa esnafa düsük faizli kredi seklinde mi, henüz net bir sey yok. Karaman ili olarak yillardir bazi sorunlarimizi çözemedik, mesela hala bir ilçemize gidebilmek için baska ilin sinirindan geçmek zorundayiz. Taseli yöresindeki ulasimi hala sonuçlandiramadik. Tabiki çalismalar devam ediyor, ama istedigimiz sonuca henüz ulasamadik. Gelismemizin önünde büyük engellerden biri de ilimizin cografi yapisi. Toroslarin dibinde ve ulasim sorunu olan bir il. Karaman için ne yapmaliyiza gelince, bence ulastirma sektörüne yatirim yapmali ve özellikle hizli treni bir an önce Karaman'a getirmeliyiz. Bununla ilgili çalismalar yapildi ve insallah yakin bir zamanda ihale sonuçlanacak. Yollarimizi bir an evvel standart hale getirmeliyiz, bunun için Konya yolu çalismalarimiz, gibi Eregli yolu tarafinda da gerekli alt yapi çalismalari yapilmali. Egitim konusunda biraz sikintiliyiz. Üniversitemiz yeterli ögrenciyi çekemedi. Üniversitemiz Karabük ile ayni anda açildi, onlar su an on bes bin ögrenciye ulasti. Yeni dönemde bu durumun düzelmesi için herkes üzerine düseni yapmali. Okullar bölgesinde bes okulumuz yapiliyor ve sizin TOBB öncülügünde yapilan bir fen lisemiz var ve diger okul yatirimlarimiz da hizla devam etmekte. Turizmden Karaman olarak pastadan nerdeyse hiç pay almiyoruz. Bu konuda sizlerin yardimina ihtiyacimiz var” dedi
Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Riza Duru’da Mersin-Konya yolu güzergâhina Karaman'i tanitan, Yunus Emre'nin, Mevlana'nin annesinin Karaman'da oldugunu vurgulayan büyük tabelalar konulmasi gerektigini Konya girisinde Mevlana’yi anlatan bu tarz tabelalar bulundugunu vurguladi.
Mevlüt Akgün’de “KTSO olarak sizler bilimsel bir rapor hazirlayip ilimizin Turizm yapisini, envanterini, degerlerini ve turizm hedefini belirleyen inceleyen akademik bir rapor hazirlanabilir. Bu raporla ne yapmamiz gerektigi turizm açisindan hangi yolu izlememiz gerektigi konusunda bir yol haritamiz olmali. Bir görev dagilimi yapsak ve siz öncü olarak bu raporu hazirlattirsaniz, bizler de sizleri desteklesek ve herkes kendine düsen görevi bu rapor isiginda bilerek yerine getirse diye bir önerim olacak” dedi.
Odanin ögleden sonrasi konugu ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani ve ilimiz Milletvekili Lütfi Elvan’di.
Elvan’in ziyareti sirasinda EDAS ile ilgili üye sorunlari dile getirildi ve çözüm yollari arandi. Motorlu araçlarda fabrika çikis tarihi esas aliniyor. Daha araç satilmadan muayene süresi geliyor. Bu nedenle satis faturasi esas alinarak muayene baslatilirsa magduriyetlerin giderilecegi konusuldu.
Toktay, 1475 sayili yasa ile ilgili degisikliklere gidilmesi gerektigini belirtti ve çözüm önerileri getirilmesi üzerinde duruldu. Ayrica Kobilere bir Cansuyu Kredisi gerektigi, bu konuda birlikte adim atilirsa bir sonuca ulasilacagini belirtti.
Sorunlarin görüsülmesinin ardindan bir konusma yapan Milletvekili Lütfi Elvan “ 500 milyon dolarlik ihracat kapasitesine sahip bizim ölçegimizde ihracat yapan baska bir il yok. Bu bizim için onur verici bir hadise. Karamanli sanayicilerimizi bu açidan kutluyorum. Sanayici olmak bu ülkede en zor islerden biri. Bunu basaran güçlü bir Türkiye ve güçlü bir Karaman var. 084 Karamanli sanayicilerimiz için önem tasimaktaydi ve bu yasadan 4 yil süreyle yararlanmaya devam edecekler. Bu yasa sanayicilerimizin önünü açacak diye düsünüyorum. MEDAS geçmis yillara göre bugünkü haliyle daha iyi durumda. Her ne kadar sorunlar yasansa da Karaman'a sagladigi yatirim ve avantajlar açisindan MEDAS' a tesekkür ediyorum. TÜV-TÜRK'ün Ermenek'te yetkilerini birakacagi nitelikte bir isletme olursa araç muayene sorunu ile ilgili TÜV-TÜRK ile görüselim, yetki devri ile bu sorun çözülebilir” dedi.
Motorlu araçlarda fabrika çikis tarihinin esas alindigi konu ile ilgilenecegini ifade eden Elvan 1475 sayili yasanin çalismalarinin baslatildigini belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284