Mogolistan’da Türk Izleri Konferansina Büyük Ilgi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Mogolistan’da Türk Izleri’ konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Hasan Bahar tarafindan verilen konferansa KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

Mogolistan’da Türk Izleri Konferansina Büyük Ilgi

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen ve KMÜ Avrasya Kültür Ögrenci Toplulugunca organize edilen konferans öncesinde Prof. Dr. Hasan Bahar’in hayati ve çalismalari anlatildi.
“Mogolistan’da Kazi Yapmak En Büyük Hayalimdi”
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinin iki kardes üniversite oldugunu belirten Prof. Dr. Hasan Bahar bu üniversiteler arasinda köprü görevi görerek çalismaktan mutluluk duydugunu ifade etti.
Prof. Dr. Hasan Bahar, arkeolojik anlamda Türk ekiplerinin Mogolistan’da daha fazla bulunmasi için çok emekler verdigini ifade ederek, “Mogolistan’da kazi yapmak benim en büyük hayalimdi. Kazi çalismalarina hayalimi gerçeklestirme hedefiyle gittim. Bunu basardigim için su an çok mutlu ve gururluyum.” dedi.
“Arazi Bizim En Iyi Okulumuz”
Tarih okuyan ögrencilerin cografi sartlardan yararlanmasinin önemine deginen Prof. Dr. Bahar, “Bizim için en iyi egitim araci arazide çalisabilmektir. Cografi sartlardan yararlanmak ve arazinin içerisinde olabilmek, o cografyanin kültürünü ve tarihini özümsemek açisindan çok önemlidir. Tarihi olaylarin iyi irdelenebilmesi için arkeolojiden yararlanmak sart. Fakat ülkemizde arkeoloji çalismalari yeterli seviyede degil ve çalismalar yüzeysel kaliyor.” seklinde konustu.
“Bilge Kagan’in Esyalari, Gelecegimiz Olan Çocuklarimiza Bir Emanet”
Prof. Dr. Hasan Bahar Mogolistan’da yapmis oldugu kazi çalismalari esnasinda yasadiklarini anlatarak, ögrencilerle tecrübelerini paylastigi konusmasini söyle sürdürdü: “Bilge Kagan’a ait olan esyalari buldugumuzda bunun hakli gururunu yasiyorduk. Fakat bulmus oldugumuz bu esyalar ülkemizde Bilge Kagan’a degil de Cengiz Han’a aitmis gibi tanitildi. Maalesef verilen emeklere bu sekilde yazik ediliyor. Her seye ragmen biz yapmis oldugumuz kazilarda bulunan esyalarin kime ait oldugunu biliyoruz. Bu bizim için bir basaridir. Bu emanetleri gelecegimiz olan çocuklarimiza emanet edebilmek bizim en büyük kazancimizdir.”
“Tarih ve Arkeoloji Alanini Hiçbir Zaman Bos Birakmamaliyiz”
Gençlere, birey olarak çaba göstermek ve sürekli çalismak zorunda olduklarini hatirlatan Prof. Dr. Hasan Bahar, “Kültürümüzü ve tarihimizi sürekli arastirmak ve incelemek için çabalamak gerekiyor. Eger siz kendi tarihinizi arastirmazsaniz baskalari gelir sizin tarihinizi yalan yanlis bilgilerle doldurur. Tarih ve arkeoloji alanini hiçbir zaman bos birakmamaliyiz. Gençlerimizin salonlari böylesine dolduruyor olmasi gelecek adina benim en büyük umudum.“
KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci’nin Prof. Dr. Hasan Bahar’a plaket vermesinin ardindan etkinlik son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284