Muhasebe Haftasi Etkinlikleri Basliyor

Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ibrahim Ayhan Sanci, 1–7 Mart tarihleri arasinda kutlanan Muhasebe haftasi dolayisiyla yayinladigi mesajda muhasebe meslek mensuplarinin, Muhasebe Haftasini kutlayarak, mesleki sorunlarin biran önce çözüme kavusmasi gerektigini söyledi.

Muhasebe Haftasi Etkinlikleri Basliyor
SMMM Oda Baskani Ibrahim Ayhan Sanci, “TÜRMOB çatisi altinda örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müsavir Odasi ile 8 Yeminli Mali Müsavir Odasina kayitli, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalisanlari ve aileleriyle birlikte sayisi 500 bini geçen muhasebe camiasi çesitli etkinliklerle Muhasebe Haftasini kutlayacak. Ilimizde de Odamiza kayitli 201 meslek mensubumuz, 350 stajyer ve büro çalisanlari ve aileleriyle birlikte bin 500’ü asan muhasebe camiasi iki ay içerisinde arka arkaya kaybettigimiz meslektaslarimizin acisinin gölgesinde Muhasebe Haftasini kutlayacak. Köklü bir geçmise sahip olan ve 25 yil önce yasal statüsüne kavusan meslegimiz ve bu önemli meslegi yapan meslektaslarimiz, uluslararasi standartlarda is dünyasinin mali tablolarini hazirlayarak kamu maliyesinin güçlenmesine katki koymanin yani sira, isletmelerimizin gelismesinde yol gösterici ve uluslararasi alanda rekabet edebilirliginde ivme kazandirici bir görev üstlenmektedir. TÜRMOB ve Odalarimiz kamu yararina, sürekli yüksek kalitede hizmet saglayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleginin dünyadaki gelismelere paralel olarak ilerletilmesi ve gelistirilmesi için çalismakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarimizin egitimi noktasinda, gerekse meslegin uygulanmasina yönelik üzerine düsen sorunlarin çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalismaktadir. TÜRMOB yillardir, mesleki çikarlarindan ziyade, ülke ve toplum çikarlarini gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, isletmelerimizin gelismesi, ülkemizin ve insanlarimizin refah seviyesinin yükselmesi içindir. Muhasebe ve denetim mesleginin mensuplari olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarimizin artik çözülmesini istiyoruz. Diyalogla, uzlasiyla sorunlarimizi çözmek istiyoruz. Taleplerimizi belirlerken ve sunarken her zaman önceligimiz ülkemizin çikarlari olmustur ve olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düsüncelerle Muhasebe Camiamizin Muhasebe Haftasini kutluyor, aramizdan ebediyete ugurladigimiz meslektaslarima da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Sanci, çözüm bekleyen sorunlari ve taleplerini de söyle siraladi.
— Meslek Yasamiz günümüz kosullari ve mesleki ihtiyaçlarimiz göz önüne alinarak degistirilmeli ve anti demokratik maddelerden arindirilmalidir.
— Bagimsiz denetim, ülkemizde muhasebe meslegi içinde olusmus köklü geleneklere sahiptir. Bagimsiz denetim Türkiye’de de, dünyada oldugu gibi muhasebe mesleginin bir parçasi ve uzmanlik alanidir. Ilke olarak, denetimsiz isletme düsünülemez. Bagimsiz denetimi hayatin her alaninda yasama geçirmek zorundayiz. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, isletmelerde, tüm sirketlerde, siyasi partilerde, vakiflarda, kisaca güvenlik ve yargi disinda hayatin her alaninda en etkin bir sekilde bagimsiz denetim uygulanmalidir. Denetimin olmadigi her yerde suiistimaller yasanir, yolsuzluk yasanir, karanlik isler yasanir. Yolsuzlugun, suiistimalin, karanlik islerin panzehiri denetimdir.
— Türk Ticaret Kanunu 10 yili askin hazirlik sürecinin ardindan yasalasmis daha sonra yapilan degisikliklerle amaç ve ruhundan uzaklastirilmistir. Mutlaka basta denetim olmak üzere amaç ve hedeflerine kavusmasi saglanmalidir. Gümrük ve Ticaret Bakanligi tarafindan yayinlanmasi gereken “Anonim Sirketler ile Tarim Satis Kooperatifleri ve Üst Kuruluslarinin Denetlenmesine Dair Yönetmelik Taslagi” bir an önce yayinlamalidir.
— Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlari Kurulu, muhasebe ve denetim mesleginin meslek örgütlenmesi olan TÜRMOB ile isbirligi içinde çalisan bir yapiya kavusturulmalidir. Uluslararasi uygulamalarda yer alan görev ve fonksiyonlarinin disina tasmamalidir.
— Meslegimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili Bakanliklar TÜRMOB’un görüs ve önerilerini dikkate almalidirlar.
— Meslek Yasamizin uygulamalarina yönelik Tek Teblig Taslagina iliskin düzenlemede TÜRMOB'un görüs ve önerileri mutlaka yer almalidir.
— Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarina sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranilmaktadir. Bu konuda daha hassas davranilmalidir. Inceleme kriterleri çok net belirlenmelidir.
— Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik mesleginin yetki ve sorumluluklarinin, ülkemizde de uluslararasi standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
— YMM’lerin tasdikten, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan dogan sorumluluklari yeniden düzenlenmelidir.
— Yeminli Mali Müsavirlerce yapilan karsit incelemeler teknolojik gelismeler dikkate alinarak gözden geçirilmelidir.
— Egitim ve Ögretim hizmetleri ile sinirli olmak üzere, Birligimiz ve Odalarimiz gibi kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari ve bunlarin iktisadi isletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Deger Vergisi istisnasi getirilmelidir.
— Bakanlik ve diger kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formlarin sayisi oldukça artmistir. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanmasi ve ilgili kurumlarin bu merkezden bilgileri almasi saglanmalidir.
— Ba-Bs formlari geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.
— Düzeltme amaçli verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasindan vazgeçilmelidir.
— 4. Dönem Geçici Vergi beyani kaldirilmalidir.
— e-Beyanname sifresi yalnizca meslek mensuplarina verilmelidir.
— 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birlestirilmelidir.
— Vergi daireleri arasinda uygulama birlikteligi saglamak amaciyla hazirladigimiz çalismamiz degerlendirilmeli. TÜRMOB ve GIB'in yapacagi ortak çalisma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteligi Rehberi" hazirlanmalidir.
— Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapilmamalidir.
— 1–20 Temmuz Mali Tatil uygulamasi amacina uygun hale getirilmeli, Temmuz ayinda verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin Agustos ayi içinde verilecek bildirim beyannamelerle birlestirilerek beyan edilmesi saglanmalidir.
— Meslek mensuplarinin stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çikarilan matrah farklari yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.
— Uzlasma Komisyonlarinda Odalarimizin görevlendirecegi meslek mensubu bulundurulmalidir.
— Özelgelerin verilme süresini hizlandirici idari tedbirler Gelir Idaresi Baskanliginca alinmalidir.
— Günümüz ihtiyaçlarini karsilayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.
— Meslek mensuplarinin yaptiklari sözlesmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.
— Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.
— Mesleki faaliyette KDV'yi doguran olay tahsilâta baglanmalidir.
— Serbest meslek yipranma indirimi (beyin amortismani) getirilmelidir.
— Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti saglanmalidir.
— Bilgisayar ve yazilim giderleri 2 yil içinde amorti edilmelidir.
— Serbest meslek giderleri genisletilerek yeniden düzenlenmelidir.
SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ IÇIN;
— Hükümetimizin ve ilgili kurum-kuruluslarin hakli taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz.
— TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasini, meslegimizle ilgili düzenlemelerde görüs ve önerilerimizi degerlendirmesini istiyoruz.
— Sorunlarin çözümü için isbirligi içinde çalisilmasini talep ediyoruz.

 

— Meslek örgütümüz ayni zamanda sivil toplum kurulusu olarak üyelerimizden aldigimiz güçle taleplerimizin kabul görmesi için gerekirse demokratik tepkisini gösterecektir."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284